Üzümü yemeyip bağcıyı döven TÜVTURK

Çok rahat inisiyatif alabilirler.

Gerçekten şüpheye düştükleri bir durum olsa anlayacağım. Söz gelimi 89 model bir Şahin muayeneye gelse ve tankta 01/03 yazsa amenna! Ya da sistemin eskiliği ya da güvenilirliği konusunda şüpheye düşülse buna da tamam! Ama benim aracımın böyle bir durumunun olmadığı gün gibi açıkken böyle bir uygulamayı içime sindiremiyorum.

Cahil adamı kanun uygulayacak düzeylere getirip yetkili kılarsan böyle olur!

Ben bu şekilde (kaderinaz arkadaşımızın konu içeriğinde anlattıkları) uygulamaları okudukça cidden nasıl bir ülkedeyiz diyorum.Arkadaşımızın aracında kullanılan tarihleme sistemi dünyaca kabul edilmiş olup, ilgili firmalar gerekli üretim izinleri ve üretim izinleri için aldıkları garantör ve yeterlilik belgelerini (örneğin bir çok dalda istenilen CE belgesi) almak için gönderdikleri numunelerde bahsi geçen tarihleme sistemini kullanıyorlar.NE ilginçtir ki, bütün dünyanın kabul ettiği bu sistemi TÜV kabul etmiyor.Yoksa amaçları lpg takan yerleri zengin etmek mi?

Mutlaka birileri TÜV'e liste verip bunları isteyin, bunları istemeyin yoksa haliniz nice olur diye telkinde bulunuyordur :(.

Çağdaş (!) bir ülke olacağız ya o nedenle sızdırmazlığı kaldırdılar. Yukarıdan bir yerlerden AB standartları falan filan v.b. bir şeyler gelmiştir mutlaka...

Ama biliyorlar ki, Türkiye'de sızdırmazlık yapılmazsa çok ciddi sonuçlar doğurabilir. Onlar da bu yolu buldular. Aslında sızdırmazlık yok ama araçlar şöyle olursa almalarını istiyoruz, diyorlar. Türkiye'nin gerçeği budur kardeşim! Sızdırmazlık yapılacak! Kaldırılırken en çok ben eleştirmiştim. Hala da eleştiriyorum. Ancak ve ancak böyle absürt daha doğrusu -kusura bakmayın- boktan nedenlerle araç geri gönderilmez. Ya adam gibi sızdırmazlık istiyorum kardeşim de ya da böyle saçma nedenlerle insanları mağdur etme!

Dün onca işimin arasında gittim bir de bununla uğraştım. Yarın da randevusuz muayeneye gideceğim. Allah bilir kaçta çıkarım içeriden...

Cidden bu memlekette hukuk yok uğraşıp sinirlerinizi iyice helak etmeyin..
TÜV ün saçma uygulamalarından bende nasibimi almıştım. Kötülemek gibi olmasında az biraz bakımlı Anadol la birlikte bende 2008 model Fiesta yla muayeneye girdim neyse efendim arka üst stop yanmıyormuş,araba zaten emanetti kablosu gevşiyormuş meğer adamlara diğer arabaların çoğunda bu stop yok zaten desemde vermedi git yaptır gel dedi,gittik,yaptırdık,geldik.... Bu arada nerdeyse iterek götürdükleri Anadol aldı muayeneyi :)

TüvTürk ün bilgisayar sistemlerinin desteğini veren bir firmada çalışıyorum, Hatta Pc, Server, Switch ve Router desteklerini ben veriyorum. Tüvtürk sadece aracı bir kurum. Ulaştırma bakanlığı bir mail atar onlarda uygulamak zorunda kalır. Bir önceki gidişinizle bir sonraki gidişiniz arasındaki farklar bundan kaynaklanır. Bazı tüv istasyonlarında bu tip şeylere müsama gösterenler oldu bunun üzerinden para kazananlar falan da oldu, daha sonra hepsi hapse girdi.

O yüzden artık kimse bulaşmıyor uzak duruyor bu tip şeylerden.

Kısaca kızmamız gereken Tüv değil o sadece aracı kurum. Asıl kızılması gereken ulaştırma ve maliye bakanlıklar. Çünkü tüm bu sorunlar onların başının altından çıkıyor. Tüv kendi başına karar verme yetkisine sahip değil.

Bu ne saçma uygulamadır yaa...Yokmudur bunun bir kriteri...? Bu yorumları okuduktan sonra , muz cumhuriyeti aklıma geldi....Yokmudur bunun belli bir tarihi yada ucu bağlanmış şekli...Muayenede kafasına göre sızdırmazlık isteyen zihniyet,neden tanklar için 10 yıl sınırı koyuyorki...? Ben muhasebe elemanı olarak (birazda hak arama zihniyetimle) devlet kurumlarıyla zor başediyorum...ALLAH brokrasiyi yada sistemi bilmeyen vatandaşa yardım etsin...Görevli memur bu iş olaz diyorsa , oldurmak için %30 şansınız var...

Yanlız şu durumu göz ardı etmeyelim, basında çıkan haberlere ve araba formlarında okuduklarıma göre 00/00 tarihli tanklar muayeneden geçmiyor diye bir şey yok, o tankları kullanan araçlardan sızdırmazlık raporu halen isteniyor. Yetkililer nedense uygulamaları vatandaşlara yeteri kadar açıklayamıyorlar, yapacakları açıklama net;

"İmal tarihi 00/0000 şeklinde yazan LPG tanklarını kullanan araçlardan, TÜV muayenelerinde ... yıl süre ile sızdırmazlık belgesi istenmez (tanklara seri numarası felan konmalı, bunlarda ruhsata işlenmeli ki millet muayeneye giderken birbirinden LPG tüpü istemeye kalkmasın, malüm bazıları muayeneye giderlen arkadaşlarından malzeme topluyor :( ), LPG tankının üzerindeki imal tarihi 00/00 olarak yazan araçlardan ise sızdırmazlık belgesi istenmeye devam edilecektir"

TÜVTURK'ün sitesinde sızdırmazlık istendiğine dair bir şey bulamadım ama LPG-CNG ruhsatı sızdırmazlık raporu yerine geçmez diyor. Buradan da anlıyorum ki, şikayet etsem de bir şey çıkmayacak.

Ancak düşünebiliyor musunuz, elimde ruhsat yani ilgili tarihe kadar kullanım izni olan bir belgeyle dahi muayene yaptıramıyorum. Sızdırmazlığın kaldırılmasına karşıydım. Hayati bir mesele çünkü...

Emniyet kemerleri, yangın tüpü, tankın 10 yıldan daha eski olması hatta cam filmlerine bile eyvallah ama şu başıma gelen durum kadar absürt başka bir şey duymadım daha.
Randevu alma sayfasında tarih aa/yy şeklinde ise belge istediklerini özellikle kırmızı font ile belirtmişler. Ancak siz randevu almadığınız için o bölümleri görmemişiniz.

Randevu alma sayfasında tarih aa/yy şeklinde ise belge istediklerini özellikle kırmızı font ile belirtmişler. Ancak siz randevu almadığınız için o bölümleri görmemişiniz.

Randevu almadınız değil de "alamadığınız" desek daha uygun olur herhalde...

29 Haziran'da tatile çıkacağım. 2.5 hafta önce baktım randevu sayfasına yeterli olur diye. Ancak Temmuz ayına ancak gün bulabildim randevuda. Ben de randevusuz gittim, ne yapayım? TÜVTURK'un bunda bir suçu yok ancak durum bu. Randevusuz gelenleri de düşünmeliydiler.

Mutlaka bir açıklama yapılması lazım. Açıklamayı da bırakın bir kenara. "Arkadaş ben her halukarda sızdırmazlık istiyorum" dese sorun kalmayacak. Bu kadar hayati bir meseleyi neden laçkalandırıyorsun? Herkesten sızdırmazlık istenmeli, lamı cimi yok!

Ha bunu yapmayıp da böylesine saçma sapan bir nedenden dolayı araç muayenesi yapmıyorsan bunun adı düpedüz ................. olur.

Neyse ben muayene gidiyorum. Artık yarın görüşürüz... :)

Geri