tavsiyeye uymak mı.? tecrübe etmek mi ... ?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan apsimati
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

apsimati

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
şunu görüyorum kendi çevremde : insanlar bir heves araba almanın peşine düşüyorlar ,ikinci el yada sıfır farketmez bu forumdaki her arkadaş gibi bende o insanlarla tecrübemi ( yediğim kazıkların toplamı oluyor bu :) ) paylaşıyorum naçizane önerilerde bulunuyorum araç seçimi ve fiyat konusunda ...
aslında söylediğim şeyler çok temel hususlar; hangi aracın ikinci eli iyi ,parçası ucuz ,az arıza verir, ne bilim acemi isen sıfır araç alma yazık olur ,ikinci elde çok km yapmış dizel yerine benzinli aracı tercih et .lpg li araç almaktansa benzinli araç al sen lpg taktır, almadan servise baktır 200 lira fazla ver sonra canın sıkılmasın. uzak bi yerden tanımadığın birinden almaktansa tanıdığın bildiğin aracı almaya çalış .. gibi...
ama sonuç hep hüsran herkes gene bildiğini okuyor ve daha sonraki pişmanlılarıyla geliyorlar yanıma. hem para hem zaman hemde moral kaybı ile .
bu şekilde kaybettiğim arkadaşlarımda olmuştur sanki ben onların kötülüğünü istiyormuşum gibi...
ama demekki bu hep böyle olmak zorunda insanlar tavsiye dinlemek yerine tecrübe etmeyi tercih ediyorlar bedeli ne olursa olsun ... garip
sizinde böyle tecrübeleriniz vardır diye düşündüm böyle bi muhabbet açayım dedim...

Son düzenleme:
Bu biraz insanların beklentileriyle alakalı diyebiliriz.Herkesin algıları, beklentileri, tercihleri farklı farklı.İkincisi ise, örneğin vatandaşın arabası yok, sürekli eş dost akraba arabalarına biniyor.O arabanın sahibi onu anlatıyor, bu arabanın sahibi bunu anlatıyor.O ise sadece yolcu.Sadece anlatılanla yolcu koltuğunu yaşıyor.Daha sonra siz araç tavsiye ediyorsunuz, yolcu koltuğundaki rahatlığı bekliyor.Araç kullanmakla yolcu koltuğunda oturmak arasındaki farkı algılayamıyorlar.

konu ile ilgili bi-iki acı tecrübe:
-bir yakınım adam 55 yaşında ilk kez araba kullanmayı öğreniyor .yalvarıyorum abi sana ikinci el otomatik vites bi araç alalım (( mesela corsa )) zira vitesleri kullanamıyor sonra ilerletince daha iyisini alırız diyorum . adam sen benim mal sahibi olmamı istemiyorsun diyor benle selamın kesip gidiyor kredi çekiyor ve sıfır bi araç alıyor ...
sonuç ; 1. ayında kaza yapıyo arabada 5.000 lira masraf bide kazalı bir araç kalıyor elinde.
-bir delikanlı 10-12 lira parası var tututuruyor ben rover alacağım etme gitme diyorum sonuç: 12 bin liraya alınan motoru bitik muayenesi olmayan en az 3-5 bin liralık masrafı olan ve bi araç
-bi abim dizel araç alıyor ikinci el kaportada kusur yok ama kaputun altındaki manzara hoşuma gitmiyor ,abi diyorum gel bu aracı biz bi servise gösterelim .yok diyor ben tanıdık ustama gösterdim aldığım adamda tanıdık esnaf arabada hata yok .iyi diyorum. arada 1 ay geçmeden arabanın arıza lambası yanıyor.
sonuç: araç filodan çıkma motoru bitik rektefeli .fazladan harcanan 3 bin lira ve elde kalan ve değerinin çok altına düşen bi araç
neticede üzülüyorum zira bizde yaşadık zamanında benzer şeyler bize böyle tavsiye veren de yoktu .aksine hep dost kazığı yedik ( misal 2 yıl önce aldığım tigra: ben iş dolayısıyla gidemediğim için istanbulda bi akrabama güvendim kiracısı olan bir özel opel servisine gösterdi onun aracılığıyla aldım ama araç elime ulaştığında 2-3 lira masrafı vardı _ debriyajı bitik amortisörler patlak ,direksiyon kutusu rızalı gibi_) bu benim aldığım son dersti.
sonra opelim net ile tanıştım ve durumlar değişti . :)
ne olur biraz kulak verseniz
ama kendi düşen ağlamazmış deyip geçiyorum artık...

Son düzenleme:
Bu devir akıl verme devri değil inan sukut devri...

bir yakınım adam 55 yaşında ilk kez araba kullanmayı öğreniyor .yalvarıyorum abi sana ikinci el otomatik vites bi araç alalım (( mesela corsa )) zira vitesleri kullanamıyor sonra ilerletince daha iyisini alırız diyorum . adam sen benim mal sahibi olmamı istemiyorsun diyor benle selamın kesip gidiyor kredi çekiyor ve sıfır bi araç alıyor ...
sonuç ; 1. ayında kaza yapıyo arabada 5.000 lira masraf bide kazalı bir araç kalıyor elinde.

Bu olaya benzer olay kuzenim de yaşadı.Arkadaş insignia alacam dedi,çocuk hiç araba sürmeyi bilmez,arabadan anlamaz; kuzenim sıfır alma öğrenmek için 2.el al binersin öğrenene kadar eşşek niyetine sonra satar yenisini alırsın. Kardeşinden gelen cevap: "sen bizim araba sahibi olmamızı istemiyorsun!"

Kuzenim de lafını çekmez; "s.. senin arabanı,ne b. yiyorsanız yeyin." sinirlendi çıktı. Kusura bakmayın argo ve küfür içeriyor ama o gün aklıma geldikçe ben de sinirleniyorum...

elinde 20,000 tl parası olan bir komşum aracımada 2 kez alıcı oldu ama ben 20,000 aşağı satamam dedim tavsiye istedi başta opel olmak üzere alman aracları tavsiye ettim özellikle peugeot ,citroen den uzak dur dedim servis yok adam akıllı bir sanayimizde yok gibi önemli tavsiyelerde verdim ama gidip peugeot 307 almış savcı arabası temizdir diye düşünmüş 2005 model 130 binde 21,000 gibi cok fazla bir para vermiş aracı sanayide ustaya göstermiş nasıl ustaysa arabada 3 parca boya var demiş bizimkide adamın savcı olmasından ve tamircininde 3 parca demesi ile almış geldi beni aradı gel bak nasıl temiz güzel bir arac buldum diye aracın başına gittim pırıl prıl siyahta rengi var aracı görür görmez oğlum bu komple boyalı olmasın dedim yokya tamirci felan gösterdim dedi daha 3/4 saat olmuş alalı arkadaşı aldım sigortacıya gittik arac pert cıktı ve komple boyalı hemen savcıyı aradık aracın pert dedik önce banane gibi şeyler dedi sonra aracı geri aldı şimdi benim aracıma 21,000 veriyor ama inat değil mi yemin ettim 25,000 aşağı vermem + kimseye dahada tavsiyede bulunmam kendim arac alırken bildiğim arac dışında almam 1,000 liramı fazla veririm ama bildiğim aracı alırım + servisi burda yoksa bile 100/200 bakmam alır servisine gider expertizini cıkarır alırım

ben adamın arabayı geri almasına şaşırdım biraz ... zira almasa almaz bi hak talep edemezsin yani noter satışı olduktan sonra...
noter satış sözleşmesinde şöyle bi ibare var: ''alıcı bu aracı halihazır durumu ile görüp beğenerek ve bedlini tamamen ödeyerek teslim aldığını beyan ve kabul eder''...
bunun üstüne ne yaparsan boş

Son düzenleme:
ben adamın arabayı geri almasına şaşırdım biraz ... zira almasa almaz bi hak talep edemezsin yani noter satışı olduktan sonra...
noter satış sözleşmesinde şöyle bi ibare var: ''alıcı bu aracı halihazır durumu ile görüp beğenerek ve bedlini tamamen ödeyerek teslim aldığını beyan ve kabul eder''...
bunun üstüne ne yaparsan boş
İlk başta almam gördün gösterdin felan demiş ama sonra oda kazıklandığını bilmediğini felan anlatmış birde buralarda herşey farklı öyle kolay olmuyor buralarda kazıklayıp üstüne yatmak savcı bile olsun kavga gürültüsü cok kolay oluşabiliyor ama kabul etmiş ve aracını geri almış bizimkinin tek kaybı fullediği depo olmuş onu istememiş :)

birde buralarda herşey farklı öyle kolay olmuyor buralarda kazıklayıp üstüne yatmak savcı bile olsun kavga gürültüsü cok kolay oluşabiliyor ama kabul etmiş ve aracını geri almiş :)

iyi bilirim 2 yıldan fazla yaşadım diyadinde ....
hemde çok iyi bilirim .tecrübe ilen sabit kazığı yiyen yabancı ise ( memur felan ) kimse ses çıkarmaz ,hatta sanada sesini çıkarttırmazlar yediğinle kalırsın ,,
ama tam tersi durumda 1 tavuk yüzünden bile çok ısrar edersen tatlı canından olabilirsin değilki 21.000 liralık araba... :))

Son düzenleme:
iyi bilirim 2 yıldan fazla yaşadım diyadinde ....
hemde çok iyi bilirim .tecrübe ilen sabit kazığı yiyen yabancı ise ( memur felan ) kimse ses çıkarmaz ,hatta sanada sesini çıkarttırmazlar yediğinle kalırsın ,,
ama tam tersi durumda 1 tavuk yüzünden bile çok ısrar edersen tatlı canından olabilirsin değilki 21.000 liralık araba... :))

Malesefki öyle sende tam yerinde kalmışsın diyadin biz diyadine texas city diyoruz ya :) :) :)

Geri