birkaç şey buldum
her renk farklı kişilere ait
Sedefli boya simlidir.Baktıkça içinde parıltı taneleri görürsünüz.Metalik ise sadece boyadır.2001 polomuz sedefli sayahtı parıldıyordu araba.2003 passat ise metalik siyahtı bulutları görüyordunuz tavanda
"metalik boyada simlidir , sadece boya olan opak boyadır" diye cevap vermişler
Passatımız ve 7.30 bmw'miz metalik siyah ama simli gözükmüyor.Ama polomuzda simler çok belliydi.Hatta daha dün motor fuarındaydım ve sedefli beyazlar vardı.Aynen polomuz gibi simliydi. demiş.
sedefliler, arkadaşların dediği gibi simli,Vede çok hoş.
Yanlız bazı arkadaşların metalik boyada da sim var demesine katılıyorum; çünkü 99 model gece mavisi Renault 19 aracımda da boya bariz biçimde simli idi. Ancak VW'nin boyasındaki sim veya sedefin çok daha belli olduğu bir gerçek.
3 katmandan oluşuyor bu boyalar...
1-"Base" boya tabakası
2-Sedef parçacıklı katman
3-Şeffaf katman
Orjinal arabalarda sedefli boya (pearl efect) opsiyonu bulunuyor. Bunlar boyaya derinlik hissi verirken, boyaya güneş ışınlarının kırılmasından dolayı farklı hava katıyor.
Ancak Alfa'nın mavisindeki gibi 3 hatta 4 renk (İstanbul'da dolaşan Lambo Diablo'da var örneğin) değiştiren boyalar biraz daha özel. Bu özel boyalarda ışığı geçirgen şeffaf parçalar da kullanılıyormuş...
Sanırım işin kalitesini belirleyen orta katman...
Yalnız tamiri çok zormuş söyliyim...
Metalik boyada gorulen aluminyum partikulleridir, sedefli boya diye tabir edilende ise mika mevcuttur. Kalite bakimindan hicbir farklari yoktur, farklari sadece gorseldir. Sedefli renklerde isiga gore yansima da (renk degil) degisir, boya daha derin gorunur ve partikuller daha belirgin ve buyuktur. Siyaha en cok yakisan boya turu bence sedeflidir. Ne opak ne de metalik...