banka zaten arabanın sahibi. sen ödemeyi yapma bakalım altından çekip almıyor mu ?
Rehin sahibi demek ne demek oluyor. ben zaten faiz vermiyorsunuz demiyorum ki 
siz vade farkının haram olmadığını iddia ediyorsunuz buna tutuldum...
Bak şimdi kardeşim, gerçekten anlamak istiyorsan anlatayım:
Vade farkı haram değildir. Bu doğru, ancak sapla samanı birbirine karıştırmamak gerekir.
''Vade Farkı'' sözcüğü faizin anayurdu olan bankalarda sıkça geçtiği ve faizle ilişkilendirildiği için algılamakta güçlük çekiyor olabilirsin.
Vade farkı, bankalarda yatırdığınız paraya eklenen para (faiz) manasına geliyor. Fakat bizim bahsettiğimiz vade farkı, taksitle satılan bir mala eklenen farka tekabül ediyor.
Peki nasıl?
Bizim dinimizde bir malı 10 kuruştan alıp 12 kuruşa nakit satmak helaldir. Bunun adı ticarettir. Yine bizim dinimizde bir malı 10 kuruşa alıp
ONUN SAHİBİ OLUP 10 taksit yaparak 15 kuruşa satmak da helaldir. İşte bu aradaki 5 kuruş farka vade farkı (taksit farkı) deniliyor. Burada ortada dönen şey para değil MAL'dır. MAL'ın üzerine fark konulmuştur ve bu helaldir.
Bankaların ''Vade Farkı'' dediği şeyde orta dönen şey PARA'dır. Yani para alınır veya yatırılır, paranın üzerine fark konulur ve bu FAİZ olur.
Ben bu konuyu defalarca araştırdım, tabir-i caizse ehline sordum. Para'nın üzerine Para koymak faizdir.
Bir malın sahibi onu taksitle fiyatta farklılık yaparak satabilir. Bu bizim dinimizde caizdir. Peygamberimizin (SAV) bu yönde sözleri rivayet edilir. Tabii ince çizgileri var bu vadeli satış olayının. Onları da öğrenebilirsin.
Bugün 10 kuruşa aldığın evi 5 yıl sonra 20 kuruşa satmıyor musun? Bu haram mı? Değil... İşte malını taksitle satıp üzerine fark koymanın mantığı da kabaca budur.
Gelelim banka olayına:
Bir banka aracın tamamını satın alıp, sahibi olup onu sana 3 yılda 10 kuruş yerine 15 kuruşa satarsa burada sıkıntı yok. (Tabii banka faiz dolu bir yer olduğu için banka ile böyle işe girmemek çok daha doğru olacaktır o da ayrı mesele)
Ama dediğim gibi banka aracı satın almıyor. Parasını bayiye gönderiyor ve sen aracın parasını değil, bankanın araç için bayiye verdiği parayı ödüyorsun. Ortada MAL değil PARA var... Bu durumda ARAÇ BANKANIN değil sadece verdiği paranın karşılığı...
Bir bilene sormak zor değil ama insanlara hakaret etmek kolay...