Satış İşlemlerindeki rezillik

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan turank
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
araç satısından sonra ruhsat cıkarmaya basvurmussunuz zaten 1 ay da ruhsat olmadan alım satım ve trafık sıgortası kagıdıyla gezebılırrsınız ben 2 haftaya yakın gezdim öyle.

Bakın 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nda ne diyor;

Tescil süresi ve bildirme mecburiyeti, satış ve devirler ile noterlerin sorumluluğu:
Madde 20 – (Değişik: 18/1/1985 - KHK 245/7 md.; değiştirilerek kabul: 28/3/1985-3176/7 md.)
Tescil süreleri, satış ve devirler, noterlerin sorumluluğu ile ilgili esaslar şunlardır:
a) Araç sahipleri,
1. Tescili zorunlu ve ilk tescili yapılacak olan araçların satın alma veya gümrükten çekme tarihinden itibaren üç ay içinde tescili için; hurdaya çıkarılma halinde çıkarılış tarihinden itibaren 1 ay içinde tescilin silinmesi için; yazılı olarak ilgili tescil kuruluşuna başvurmak,
2. (Değişik: 2/4/1998 - 4358/3 md.) Tescilin yapılması veya silinmesi için vergi kimlik numarası ile yönetmelikte belirtilen bilgi ve belgeleri sağlamak,
Zorundadırlar.
b) Araçların giriş işlemlerini yapan gümrük idareleri bu durumu 15 gün içinde araç sahiplerinin beyan ettikleri tescil kuruluşuna bildirmekle yükümlüdürler.
c) Tescil belgesi, aracın başkasına satış veya devrine, hurdaya çıkarılmasına veya araçta, yönetmelikte belirtilen niteliklerin değişmesine kadar geçerli sayılır.
d) (Değişik : 21/5/1997 - 4262/2 md.) Tescil edilmiş araçların her çeşit satış ve devirleri, aracın motorlu taşıtlar vergisi borcu bulunmadığına dair belgenin ibrazı halinde araç sahibi adına düzenlenmiş tescil belgesi esas alınarak noterlerce yapılır.
Bu satış, noterlerce tescil belgesine tarih konularak ve tasdik edilmek suretiyle işlenir. Ayrıca, tescil edilmiş araçların satış ve devir işlemleri noterler tarafından siciline işlenmek üzere işlemin tamamlanmasını müteakip en geç onbeş iş günü içinde ilgili tescil kuruluşu ile vergi dairesi müdürlüğüne bildirilir. Noterlerin vergi dairesi müdürlüklerine satış işlemlerini bildirmesi üzerine intikal eden araçların vergi kayıtları, satış sözleşmesinin düzenlendiği tarih itibariyle, 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu hükümleri uyarınca önceki malikin vergi mükellefiyetine son verilir. Ayrıca, yeni malik adına vergi mükellefiyeti tesis edilir.
Tescil sürelerini geçirdiği tespit edilen araçlar trafikten men edilir. Aracın trafikten men edildiği yer tescil kuruluşunda, aracın alıcı adına tescil işlemleri yaptırılır. Bu süre içinde araçta veya taşınan yükte meydana gelecek zararlar, yeni araç sahibine aittir.
Noterce yapılmayan her çeşit satış ve devirler geçersizdir.
e) Tescilli araçları satın veya devir alanlar, gerekli bilgi ve belgeleri sağlayarak ilgili tescil kuruluşundan bir ay içinde adlarına tescil belgesi almak zorundadırlar.
(Değişik : 21/5/1997 - 4262/4 md.) Araç satın alıp, bu maddenin birinci fıkrasının (a) bendinin (1) numaralı alt bendi ile (e) bendi hükümlerine uymayanlara ............YTL para cezası, (d) bendi hükmüne uymayan noterlere ise ............YTL hafif para cezası verilir.
Ayrıca satış ve devirlerde, belirlenen sürelerde alıcı adına tescili yapılmadan trafiğe çıkarılan araçlar, tescil yapılıncaya kadar trafik zabıtasınca trafikten men edilir.
Trafik belgesi ve tescil plakası alma zorunluluğu :
Madde 21 – Tescil edilen araçlar, "Trafik Belgesi" ve "Tescil Plakası" alınmadan karayollarına çıkarılamaz.
(Değişik : 21/5/1997 - 4262/4 md.) Bu madde hükmüne uymayan sürücüler ............YTL para cezası ile cezalandırılırlar.
Bu gibi araçlar eksiklikleri giderilinceye kadar trafikten men edilir.
Trafik belgesi, tescil belgesi geçersiz duruma gelince sürekli olarak, üzerinde eksik veya yanlış bilgi bulunması halinde geçici olarak trafik zabıtasınca geri alınır.

Aman dikkat.

Sürenin daha da uzayacağını düşünüyorsanız, ilgili tescil kurumuna bir dilekçe yazarak başvursanız iyi olur gibi geliyor.(Dilekçenizde Bilgi Edinme Kanunundan bahsedip 15 gün içinde bilgi verilmesini talep edebilirsiniz. Bu başvuru sizin ileride karşılaşabileceğiniz olası sorunlar için delil niteliğinde olur.

Sürenin daha da uzayacağını düşünüyorsanız, ilgili tescil kurumuna bir dilekçe yazarak başvursanız iyi olur gibi geliyor.(Dilekçenizde Bilgi Edinme Kanunundan bahsedip 15 gün içinde bilgi verilmesini talep edebilirsiniz. Bu başvuru sizin ileride karşılaşabileceğiniz olası sorunlar için delil niteliğinde olur.

Abi bi onceki mesajda aman dikkat demişsin de ben maddeleri açıkcası anlayamadım.

bilgi edinme olarak ta internet üzerindne bilgi edinme online bolumden durumu ifade ettim. tabi resmi elde tutulur bir şey yok.

Şimdi elimde olanlar.
- Lpg-CNG Ruhsatı
- Motorlu taşıt egzoz emisyon ruhsatı
- TUV Muayene bedel faturası
- Trafik Sigorta Poliçesinin fotokopisi var(Zeyilname vardı onun fotokopisi yok aslı emniyette)

Bu belgeler ile olası çevirme, kaza vs durumlarında sıkıntı yaşar mıyım ? Ne olur olumlu bişiler söyleyin :(

Abi bi onceki mesajda aman dikkat demişsin de ben maddeleri açıkcası anlayamadım.

bilgi edinme olarak ta internet üzerindne bilgi edinme online bolumden durumu ifade ettim. tabi resmi elde tutulur bir şey yok.

Şimdi elimde olanlar.
- Lpg-CNG Ruhsatı
- Motorlu taşıt egzoz emisyon ruhsatı
- TUV Muayene bedel faturası
- Trafik Sigorta Poliçesinin fotokopisi var(Zeyilname vardı onun fotokopisi yok aslı emniyette)

Bu belgeler ile olası çevirme, kaza vs durumlarında sıkıntı yaşar mıyım ? Ne olur olumlu bişiler söyleyin :(

satış sözleşmesini de mutlaka yanında bulundur.

ya bide o var. atıyorum ben kzıdım ruhsatsız cıktım trafige. kaza bela olmadı ama polis cevirmesine girdim. ne olacak?
Para cezası var. Zaten TC numaranla sorgulama yaptıklarında ehliyetinin olup olmadığı ortaya çıkar. Eğer araç kendi üzerineyse o da çıkacaktır. Önceden mahkemeye falan çıkartıyorlardı.

araç satısından sonra ruhsat cıkarmaya basvurmussunuz zaten 1 ay da ruhsat olmadan alım satım ve trafık sıgortası kagıdıyla gezebılırrsınız ben 2 haftaya yakın gezdim öyle.

Bana trafik şubesi aynı şeyi söylemedi. Alım işlemi yapmıştım evraklarımı (noter satış kağıdını, trafik sigortasını, aracın eski ruhsatını alıyorlar) ilgili trafik bürosuna verdim iki gün sonra gel yeni ruhsatını ve diğer evraklarını geri vereceğiz dediler. Ben de bu şekilde nasıl eve gideceğim hiç olmazsa bir kağıt verin dedim, evraklarının kendilerince alı konulduğunu belirten bir kağıt verdiler eve kadar bununla gidersin dediler. Ben de bu arada aracı eksiklikleri için sanayiye götüreyim mi diye sordum yolda yakalanırsan evrakların olmadığı için suçlu duruma düşersin dediler. İllaki aracı kullanacağım diyorsanız en azından ilgili evraklardan kendinize birer fotokopi çekin. En azından daha kolay dert anlatmanızı sağlar.

Para cezası var. Zaten TC numaranla sorgulama yaptıklarında ehliyetinin olup olmadığı ortaya çıkar. Eğer araç kendi üzerineyse o da çıkacaktır. Önceden mahkemeye falan çıkartıyorlardı.

Satış evragı yok bende. fotokopisini almamışım. ama diğer evraklar var. yalnızca para cezası ise sorun değil (mebla önemli tabi) ama tutup arabayı baglarlarsa sıkıntı olurdu. ne kadar para cezası ?

Satış evragı yok bende. fotokopisini almamışım. ama diğer evraklar var. yalnızca para cezası ise sorun değil (mebla önemli tabi) ama tutup arabayı baglarlarsa sıkıntı olurdu. ne kadar para cezası ?
Güncel uygulamayı tam bilmiyorum. Yeni emniyet amirleri işi çok sıkı tutuyorlar. Bir cam filmi nedeniyle arabayı bağlayanlar, evraksız/eksik evraklı araca ne yaparlar düşünmek bile istemem :D.

Abooo o zaman. gerekmedikçe çıkmayacagım trafiğe demektir.

Geri