3-5 bin km birşey olmamıştır ancak uzun zaman sonra aşınma ve ısınma gibi problemler yaratabilirdi değiştirmeniz isabetli olmuş
Sitemizi ana ekranınıza bir web uygulaması olarak nasıl yükleyeceğinizi görmek için aşağıdaki videoyu izleyin.
Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda kullanılamayabilir.
Peki düz şansımanda şanzıman yağı değişmeli mi belli aralıklarla?
Ben her aracımızın düz şanzıman yağını her 50.000 kilometrede bir değiştirdim ve değiştirmeye devam ediyorum.Yağ değişiminden sonra vites geçişlerinin soğuk havalarda daha yumuşak olduğunu hissediyorum.Düşünsenize,10 yaşında bi araç satın aldınız ve şanzımanındaki yağ 10 yıldır kışın eksileri dereceleri görmüş,yazın yüksek derece sıcaklıkları görmüş.Bence yağlama özelliğinde bi hayli düşüş olmuştur.Onun için ben her 50.000 km'de değiştiriyorum.Ayrıca yaz aylarında,çok az miktar da olsa,buharlaşmadan dolayı şanzıman yağında eksilme oluyor.Ben 18 yıldır direksiyon sallayan biri olarak,en azından,seviye konturolü yaptırmanızı öneririm.Peki düz şansımanda şanzıman yağı değişmeli mi belli aralıklarla?
Vectra b'de 1.5 lt civarı.Castrol ep80 kullanıyorum.3 litresi 30 tl civarıdır.Tamamdır sertan abi. Benim araç 140 bin km de. Sıfır almıştık. Aldığımızdan beri her kontrolünü düzenli yaparım ama bunu yapmamıştım. Debriyajı değiştireceğim zaman bunu da yaptırayım. Kaç lt yağ gerekiyor?
Bu konuda bana güvenebilirsiniz tasarım firmasında motor şanzıman mühendisi olarak çalışıyorum. şuanda bir proje kapsamında fiat powertrain'den motor ve şanzımanı alacağız ve şanzıman teknik dökümanında yağ değişim aralığı belirtilmemişti ve italya fiat motor teknik birimiyle yaptığımız telekonferansda şanzıman yağının değişmesine gerek olmadığını kendileri belirttiler ancak çalıştığım firma 120 000 km bir yağ değişim olarak garanti şartlarına eklediler neyse sözün kısası yağ üzerinde bir sıkıntı yaşamadığınız sürece değiştirmemenizde bir sakınca yoktur.
allah aşkına gökhan bey siz motor şanzıman mühendisi olmuşsunuz ama maalesef yanlış bilgilerle donanmışsınız. bu yanlışlıklarıda etrafa yayıp insanların zarar etmesine neden olacaksınız.
her otomatikde yağ değişir değişmelidir ama son zamanlarda bu değişim aralıkları çok uzamıştır. değişmez diye söylenen şanzıman yağı son çıkan bazı markaların manuel şanzımanlarında kullanılan yeni bir tür yağdır.
ki kaldıki son model tam otomatik şanzımanlar dahil olmak üzere hepsinin yağı değişmelidir değişirde.
lütfen biraz daha araştırın, yoksa bu yüzden büyük hasarlar ve büyük paralar harcanıyor.