radyo yayını kesilip uyarı bildirimi devreye giriyo

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan aga78
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
RespecT' Alıntı:
TP .TP. :) yada namı diğer TA
RDS sadece radyo istasyonunun kendi yayınında yolladığı digital data yayını.

birebir doğru

bence o kdara ahım şahım bi olay deil teknoloji olarak tünele verici koymuş olabilirler her radyodada olabilir

alamanyada durumu hemen bildireyim...
sayet teybte TP özelligi aciksa (istersen kapaya bilirsin) kaset dinlerken o anki kullanilan hafizadaki radyo trafik bilgisi veriyorsa otomatik ona geciyor. ama radyoda yoksa olmuyor...

mesela hafizada 12 radyo var. sen en son 117.9 MHZ (reklam olmasin diye salladim ama 87,5 ile 108 arasi olur) deki radyoyu dinliyorsun. sonra teybe kaseti koyuyorsun. sayet 117.9 daki radyoda yol bilgisi verilirse alirsin, ama öyle özelligi yoksa alamazsin. bunu radyo kendisi bildiriyor. yani dj radyoda trafik bilgisi verirken bir dügmeye basiyor. ayarli teypler otomatik radyoyu aciyor. sonra yine dj kapiyor. tabii dj bunu suistimal etmekte isteyebilir,o ayri hikaye. bazen oluyor. adam unutuyor. sarki basliyor. dan edince kapiyor...

RDS ise radyonun teleteksi diyebiliriz. istersen bunuda kaparsin. o zaman radyonun frekansi yazar, acarsan alpasch fm gibi yazilar cikar. yani keyfe bagli...

TP özelligi türkiyede ise pek yaramaz... burda otobanlarda bazen acaip trafik oluyor (20 kmyi buluyor),radyodan uyariyor (ki bu navigasyonlarda da var, staupilot ismi) . hemen baska alternatiften gidiyorsun. ama türkiyede pek alternatif yok. ankaradan istanbula gidiyorsan, yolda trafik varsa napcen. beklicen. fakat türkiyede sehirler arasi yollar pek böyle olmuyor. (kis sartlari haric tabii...)

neyse böyle iste...

arkadaşın söylediği konu doğru.ben çok geçtim o tünellerden peşpeşe 2 tünel ve biri bayaa uzun.radyonun bi özelliği o yayını duymamızı sağlıyor.ilkinde bende çok şaşırmıştım.....

radyo istasyonları frekansları karışmasın diye özel filtreler kullanarak
yayınlarını dar bir frekans bandından yaparlar.bu fm bandında yanılmıyorsam
100khz. bu yüzden bu yayınları birbirine karışmadan dinleyebiliriz.
tünellerdeki anons sisteminde ise geniş bir frekans bandı kullanılarak
baştan sona tüm fm bandına hitap eden bir yayın söz konusudur.
bu yüzden hangi frekansta olursak olalım bu yayını radyomuz bize dinletir.
düşük güçlü seçildiği için de tünelden çıkınca radyomuz kendi frekansını
almaya devam eder.;) saygılarımla.

Tp özelliği.Trt fm de tp yi açarsanız rds olarak emniyet kemerinizi filan takınız yazıyor

neonal' Alıntı:
Arkadaşlar o ne TP ne de RDS. O sadece tünelin kendi radyo yayını. Her frekansta olmuyo sadece bazı frekanslara koyuyorlar. Dışarıdan yayını alıp içeri veriyorlar arada da anons koyuyorlar. Nerden biliyorum gayet düz hiçbir özelliği olmayan bir radyodan da bunu duydum da ondan. Kesin bilgi yani ;)
opellerde kullanılan radyoteyplerde ta özelliği var ve bu özellik TÜRKİYEde bazı yerlerde çalışıyor. İstersen ta özelliğini kapatabilirsin:good:

izmit korutepe tünelinden sıksık geçerim
eğer radyo tp yayını yapan bir frekansa ayarlıysa o anosu yapıyor, tp özelliği olmayan bir radyo dinliyorsanız anons gelmiyor. hatta teyp dinlerken radyoyu enson tp ayarında bırakmışsanız kaset kesiliyor, anons başlıyor. ilk seferinde geri dönmedim ama her geçişimde değişik versiyonlarla deneme fırsatım oldu..

Geri