Otomatik vites'i vitesde bırakmak

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan DasAuto
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Savaş Abi, vites kolunun pozisyonunu algılayan bir zımbırtı bahsedilen. Bozulduğu zaman, konumu yanlış algıladığı zaman marş bile veremezsin. Yolda bırakabilecek bir parça.

Ben ayda yılda bir ilginç bir durumla karşılaşıyorum, şimdiye kadar durumun ne olduğunu doğru dürüst bilen çıkmadı, en son arıza kodunu öğrenmek için cihaza bağladık arıza kodu 41 olarak belirlendi.
Ara sıra yaşadığım ilgin durum şu; aracı çalıştırıp "D" konumunda yola çıktığımda (motor soğuk iken) gaza biraz fazla yüklenince (gaza fazla yüklenmeden motor ısınana kadar ağır ağır gidince sorun çıkmıyor) araç çekişten düşüyor, isteksizlik başlıyor, 4000-5000 devirden evvel vites değişimi olmuyor ve şanzumanın "S" uyarı lambası yanıp sönmeye başlıyor. Motor ısınana kadar aracı manuel konumda kullanıyoruz ama isteksizlik, çekiş düşüklüğü, vites geşiç aralığı çok az iyileşse de gene devam ediyor. Motor ısındıktan sonra aracı park edip kontağı kapatıp aracı yeniden çalıştırdıktan sonra bir daha bu uyarı olmuyor, araç yoluna canavar gibi devam ediyor. İşin ilginç yanı bu durum her zaman olmuyor, genelde soğuk havalarda oluyordu ama yazın da bir kaç kere yaptı. Yaklaşık 2 aydır maşallahı var, arıza falan yok. Servis arıza yapınca getir bakalım diyor ama gittiğim servis 25 km ötede, 25 km aracı o şekilde şehiriçi trafiğinde götürmek büyük ızdırap oluyor. En son 2 ay kadar evvel Ankara'da aynı uyarıyı verince hemen en yakındaki sanayiye çekip arıza kodunu okuttum, o sayede arıza kodunun 41 olduğunu öğrenebildim, ama o gün bu gündür tekrar bir uyarı vermedi. Bakalım kışın gene yapacak mı?

Dediğin parçaya şanzuman açılmadan ulaşılabiliyor mu?

Savaş abi açıkta zaten şanzumanın üzerinde bir parça elektrik devresine benziyor ama hayati bir önemi var. Arkadaşımızın söylediği gibi konumu dahi düzgün ayarlanmaz ise araç aptallaşıyor. Başına böyle bir durum gelen olur ise yani araç kendiliğinden S konumuna geçerse sorun bu malzemede demek ;) deneyimlerim ile söylüyorum ;)

Geri