Opel Zafira Kulübü

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan rifaz
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
İlginiz için teşekkür ederim.
Şanzımanla ilgili en ufak bir sorun yok çok şükür.
Manuele alınca ekranda bir değişiklik olmadığı gibi sürüşte de değişen birşey yok, D ile devam ediyor. Ben de vites seçici ile alakalı olduğunu düşünerek çıkma vites mekanizması bulup kendim değiştirdim. İlk başta sorunsuz çalıştı, ledleri yandı, kar moduna da manuel moda da geçti ama 2 km ancak ilerledim önce ledler pırpır etmeye başladı, ve yine sadece D modunda çalışıyor. Dediğiniz gibi muhtemelen kablolarla alakalı.

• Beğen
Tepkiler: EBolat05
Aracın problemi conta yakmamızmış. Fakat ben benim aracı 16v sanıyordum ki 8v imiş. Ruhsat 110kw yazıyor. Bilgisayarda da aynı şekilde gösteriyor. Ama bildiğim kadarıyla 150hp 8v yok

Aracın problemi conta yakmamızmış. Fakat ben benim aracı 16v sanıyordum ki 8v imiş. Ruhsat 110kw yazıyor. Bilgisayarda da aynı şekilde gösteriyor. Ama bildiğim kadarıyla 150hp 8v yok
Evet, benim bildiğim kadarıyla da 150'lik 1.9'lar 16 valf. Ruhsatta yazana çok güvenmemek lazım, araç gümrük girişli olduğu için kaydeden kişi Türkiye'ye bayii satışı ile sadece 150'lik satıldığı için ruhsata öyle kaydetmiştir. Bayii çıkışlı bazı araçlara da 7 koltuk yerine 5 koltuk yazdıkları için muayenede mağdur olanlar vardı. Bilgisayarda 150 demesi ise ilginç. Öğrenmek için en garanti yol Opel bayii'de şasi numarası ile sorgulama yaptırmak, fabrika kayıtları mevcuttur(aracın orijinali Vauxhall olduğu için belki farklı bir durum olabilir ama yine de denemek lazım.).

Herhangi bir parça ve servis hizmeti alınacağı zaman Opel Yetkili bayilerinden ruhsat ve şasi ile sorgulatarak bakmak çok önemli. Sayın Ebolat05'in vurguladığı şasi nımaranıza araç üstünden bakıp yazıp (özellikle gümrük girişli araçlarda) bu numara üstünden sorgulatırsanız aracınızın tüm özellik ve fabrika verileri tam çıkar. Bir de KAMA motorlu araçlar şirketi var. Önceden sadece Opel idi şimdi PSA (Peugeot Société Anonyme) Grup araçlarının da Türkiye genelinde ana parça tedarikçisi. Ankara ve İstanbul;da ana şirketleri var. Yurtdışı Fabrikalarla online bağlılar. Araçların tüm özelliklerini görebiliyor sorgulayabiliyorlar. Burdan da araçlarınıza orijinal parça tedarik edebilir ve tüm özelliklerini görebilir, sorgulatabilirsiniz. Kendi 1.9 Aracıma orijinal vites halatının (Manuel vites 6 ileri) KAMA aracılığı ile 25 günde Belçika;dan getirtmiştim. Parça dünyada ana bayilerde nerede görünüyor ise çekip tedarik edip getirtebiliyorlar. Güncel kur üzerinden de TL olarak parasını alıyorlar. Kart nakit fark etmiyor. Yalnız kurumsal şirket tanıdık üzerinden alabilirsiniz. Tek şahsa fatura edemiyorlar. Ticari ünvanınız olmalı veya en az şahış şirketi. olması gerekiyor .

• Beğen
Tepkiler: EBolat05
Sayın Hasip Bey, DM nize bakar mısınız?

Herhangi bir parça ve servis hizmeti alınacağı zaman Opel Yetkili bayilerinden ruhsat ve şasi ile sorgulatarak bakmak çok önemli. Sayın Ebolat05'in vurguladığı şasi nımaranıza araç üstünden bakıp yazıp (özellikle gümrük girişli araçlarda) bu numara üstünden sorgulatırsanız aracınızın tüm özellik ve fabrika verileri tam çıkar. Bir de KAMA motorlu araçlar şirketi var. Önceden sadece Opel idi şimdi PSA (Peugeot Société Anonyme) Grup araçlarının da Türkiye genelinde ana parça tedarikçisi. Ankara ve İstanbul;da ana şirketleri var. Yurtdışı Fabrikalarla online bağlılar. Araçların tüm özelliklerini görebiliyor sorgulayabiliyorlar. Burdan da araçlarınıza orijinal parça tedarik edebilir ve tüm özelliklerini görebilir, sorgulatabilirsiniz. Kendi 1.9 Aracıma orijinal vites halatının (Manuel vites 6 ileri) KAMA aracılığı ile 25 günde Belçika;dan getirtmiştim. Parça dünyada ana bayilerde nerede görünüyor ise çekip tedarik edip getirtebiliyorlar. Güncel kur üzerinden de TL olarak parasını alıyorlar. Kart nakit fark etmiyor. Yalnız kurumsal şirket tanıdık üzerinden alabilirsiniz. Tek şahsa fatura edemiyorlar. Ticari ünvanınız olmalı veya en az şahış şirketi. olması gerekiyor .
Sanırım normalde yetkili servisler sipariş geçince(ihtiyaç dahilinde) parçayı getirtiyorlar. Ticari ünvan olunca(tanıdık da olabilir) aradan yetkili servis/bayii kısmını çıkartmış oluyoruz aslında işler daha hızlı yürüyebilir. Türkiye'de PSA'nın parça dağıtım merkezi İzmir Torbalı'daki eski Opel fabrikası, 2018'de fabrika arazisinin %40'ı satıldı ve Opel Genel Merkezi'nin bulunduğu fabrika da Yedek Parça depolama merkezi oldu.

Fabrika ise o dönemin şartlarında yerli üretim teşvik edildiği için(aracı üretilmiş halde üretirseniz ek gümrük vergisi alınıyordu ama aracın herhangi bir parçasını ithal ederken vergi alınmıyordu😁) Türkiye pazarında rekabet edebilmek için kurulmuştu. İsmi fabrika olsa da araçların parçaları ithal ediliyordu ve sadece montaj işlemi burada gerçekleştiriliyordu, Vectra A ve Vectra B modellerinin üretiminin ardından 2000'li yılların başında Türkiye'de üretim yapma avantajı ortadan kalkınca fabrika kapatıldı.

Opel'in ana yedek parça dağıtım merkezi ise Bochum/Langendreer'deki Opel Warehousing Gmbh. Opel'in Bochum'da 3 tane fabrikası vardı. Bochum/Laer'de bulunan Opel Werk 1'de(1. Opel fabrikası) otomobil üretimi gerçekleştiriliyordu. Konu içinde bu fabrikanın tarihini ele almıştım.

Opel Werk 2 ve Opel Werk 3'te ise motor ve şanzıman üretimi gerçekleştiriliyordu. Bildiğim kadarıyla Kasım 2013'te bu fabrikalardaki üretimler durduruldu. Opel Werk 2 yıkıldı ve yerine ise parça dağıtım merkezi olan Opel Warehousing Gmbh binası inşaa edildi. 5 Aralık 2014'te kapatılan Werk 1'de çalışan 3000 kişinin 700'üne bu merkezde iş taahüt edilmişti. Werk 3 ise büyük oranda olduğu gibi günümüze gelmiş, ihtiyaçlar doğrultusunda binaya eklemeler yapılmış. Sanırım burası da günümüzde Opel Warehousing Gmbh'ye bağlı.

İzmir'deki fabrika'da bulunan Opel Genel Merkezi ise 2018'de İstanbul'a taşındı. Bilenler bilir, eskiden Opel'in test araçları 35 plakaydı. Aşağıya da Türkiye'ye test aracı olarak getirilmiş 3 tane Zafira Tourer'i yazayım. Haber siteleri ve otomobil inceleme yazılarını okursanız 3 aracı da bulabilirsiniz.

1- 35 TTT 50, 2012 model Monagahey kahverengi Opel Zafira Tourer,Türkiye'ye gelen ilk test aracıdır, 2.0 CDTI motora sahip ve Türkiye'ye normal şartlarda(gümrük girişli olmayıp) gelmiş en dolu Zafira Tourer'dir. Bu cümleyi bu kadar net bir şekilde kurdum çünkü bu araçta cam tavan,flex console,lounge oturma paketi,navigasyon(Navi650), 19 inç çelik jantlar,Park&Go paketi(kör nokta uyarı sistemi,geri görüş kamerası ve park asistanı) ve bunlara ek olarak aracın panjurunda iç kısımda görülebilen bir radar bulunur. Yani bu araçta ön çarpışma ikaz sistemi var, o dönemki Opel Zafira Tourer ürün tanıtım kataloğunu incelerseniz ön çarpışma ikazının bulunduğu sayfada şöyle bir ibare görürsünüz. ''Bu donanım Türkiye'de sunulmamaktadır.''. Türkiye'de sunulmayan donanımı neden test aracında göndermişler bir bilgim yok. 2021'de makyajlı Crossland tanıtıldığında 1.5 dizel Ultimate paketli test aracı getirilmişti fakat en üst donanım paketi olan Ultimate donanım 1.2T 130 HP motorla alınabiliyordu. 1.5 dizelde ise Ultimate'nin bir alt donanım seviyesi olan Elegance donanım paketi alınabiliyordu. Bu da muhtemelen buna benzer bir şey. Test aracı Zafira'yı ise 2019'un sonunda Kocaeli'de 41 plaka ile satılırken gördüm,105.000 kilometrede idi, aracın kondisyonu geçen yıllara ve testlere rağmen iyi görünüyordu. O araç olduğunu satıcının paylaştığı ekspertiz raporunda yazan plakadan anladım :polis:.
2- 35 TVD 80,2013 model Gri renkli Opel Zafira Tourer, Enjoy Active Prestige donanım seviyesindedir ve ekstra donanımı yoktur(piyasadaki çoğu Zafira Tourer gibi). Bu aracı Türkiye'de 1.6 CDTI motorun tanıtımını yapmak ve dibi görmüş Zafira satışlarını ayağa kaldırmak için sanırım apar topar getirdikleri için ekstra donanım koydurmadan getirmişler. 1.6 Dizel motorun gelmesi Zafira satışlarında hatırı sayılır bir artış sağladı( ilan adetlerinden de anlayabilirsiniz). Bu araç aynı plaka ile 2 ya da 3 yıl önce İzmir'de ilandaydı. Fakat bu aracın aynısı olan gri renkli başka Zafira'lar da olduğu için şu anda plakası değişmişse detaylı bir araştırma yapmadan o araç olduğunu tahmin etmek daha zor olabilir.
3- 35 TDG 90, 2014 model Monagahey kahverengi Opel Zafira Tourer, cam tavan hariç Türkiye'de satın alınabilen bütün ek donanımlar mevcuttur. Bu araçla da aynı olan(renk ve donanım paketi) başka Zafira'lara denk geldim internette ama 2023'te bu araç İzmir'de aynı plaka ile ilana konulmuştu. Kilometresi 200.000'i devirmişti ve biraz boya ve değişeni vardı( tam hangi parçalardı hatırlamıyorum ama tavan'da bir şey yoktu.).

Geri