• Opel araçlarınızla ilgili olarak daha fazla kişiye ulaşabilmek ve diğer üyeler ile sohbet etmek isterseniz Whatsapp gruplarımıza davetlisiniz. Aşağıda ki bağlantı ile aramıza katılabilirsiniz.
    https://chat.whatsapp.com/GTuhx9LJFT00mQvXnnqfLp

Opel Zafira Kulübü

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan rifaz
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Hay maaşallah bu detayları nerelerden bulup ajan gibi takip edip akılda saklıyorsunuz Sn. Ebolat05? Tebrikler ayrıca katkılarınız için de teşekkürler. . 👏👏👏🧿🧿🧿
2013'ten beri Zafira'yı ve Zafira piyasasını takip ettiğim için aklımda kalmış:D. TTT 50 plakalı aracın ilanını satan kişi facebook grubunda paylaşmıştı hatta. Gönderiye ''arabamı satıyorum'' yazmıştı. Gönderileri aratma kısmından görülebilir.

Bu arada bazı opel kodlarını yazayım ben de

OPEL Motor Kodları Açılımı ve Anlamları​

1-MOTOR: Motor kodlarında ilk harf motorun karşıladığı emisyon normunu temsil etmektedir.​

C – Euro 1
X – Euro 2
Y – Euro 3
Z – Euro 4
A – Euro 5

2- OPEL MOTOR KODUNDAN SONRAKİ 2 HANE SAYI: Motor kodlarında ilk harften sonra gelen iki rakam motor hacmini belirtmektedir. (Mesela 19 demek 1.9 litre yani 1900 cc gibi)​

3-İKİ RAKAMDAN SONRA GELEN İLK HARF : Kompresyon oranını göstermektedir.​

G – 8,5 ve altı
L – 8,5~9,0
N – 9,0~9,5
S – 9,5~10,0
X – 10,0~11,5
Y – 11,5 ve üstü

4-SIRADAKİ HARF İSE YAKIT SİSTEMİNİ GÖSTERMEKTEDİR.​

E – Çok Noktadan Enjeksiyonlu
Z – Merkezi Enjeksiyonlu
D – Dizel
V –
Karbüratörlü

5-MOTOR KODUNDAKİ SON HARF: son harf ise aracın özel versiyonunu belirtmektedir.​

B – IBC
C – Corp. Ignition system
F – Vehicles for Authorities
H – High Output
I – Irmscher
J – Throttled Output
K – Komplex
L – Low Output/Supercharged
P – Power Adapted
R – Increased Output
T – Turbo
U – Uruguay
V – Volume Model
W – Venezuela
Z – Family II engine

Bir örnek yaparsak:
A18XER motor kodunu ele alalım. Euro 5 emisyon normu, 1,8 litre silindir hacimi, Sıkıştırma oranı 10 ile 11,5 arasında, Çok Noktadan enjeksiyon yakıt sistemine sahip ve Increased output motorun versiyonuna sahip olduğunu göstermektedir.
Bu kısımda da meraklısı için işe yarar muhteşem bilgiler var. GM dönemi motorları için bu kodlar geçerli(bilmeyenler için belirtmek istedim :)). Emisyon kısmına da ufak bir ekleme yapayım B harfi de Euro 6 motorlar için kullanılıyor( 1.6 CDTI 136HP motor B16DTH olarak geçer.). Yeni Opellerde kullanılan PSA/STELLANTİS motorlarının kodları ise bu harflendirmeye tabii değil, gerçi PSA döneminde çıkan Zafira(ben ona çakma Zafira diyorum, efsaneleşmiş Zafira ile alakası olmadığı için) biz gerçek Zafiracılara hitap etmediğine göre bilmeye çok gerek yok ama Opel içinde lazım olabilir diye uygun zamanda araştırıp paylaşımını yaparım. Umarım ileride efsaneleşmiş yeni kasa Zafira'yı çıkarırlar , şu an SUV hegemonyası devam ettiğine göre bu temenniden öteye geçemiyor ama olsun :D(tabii stellantisin altyapısını kullanır ama orijinal formuna dönmesi önemli)

Geri