Motor yağ tavsiyesi

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan trasali
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Arkadaşlar şunu unutmayın ki o 55-70 binlik yağlar bizim ülkemizde iş yapmaz. Adamları yolları olsun trafik düzeni olsun vs vs uygun...

Adamların araçları trafik içinde yorulmuyor bile... birde sürekli yağ üreticilerinin söylediği söz örnek bir yağ 10 000 km ise diyelim 2 yıllık zaman içinde 10 000 km dolmasa bile değiştirin derler... eee şimdi benim gibi yılda 5000 km yapan bir adam 55000-70 000 km yağdan alsa arabanın ömrü yetmez...

Bu yağlar sürekli yolculuk yapan kişiler için bulunmaz nimet örnek firma araçları... o yağlar bizim için değil arkadaşlar.... boşuna para vermeyin.
 
Hm yağın reklamında etkileyici kılmak için 50-60bin km 'lik demiş olmalılar. ancak aracınızın el kitabındaki yağ değişim aralıklarına uymak en sağlıklısı olacaktır. Genelde "her 15bin km'de bir veya senede bir, hangisi önce gelirse" şeklinde birşeyler yazar el kitabında. "Senede bir" denilmesinin sebebi ise yağın kullanılmaya başladıktan sonra zamanla özelliğini yitirmesi dolayısıyla.

Benim Mazda RX-8 ile birlikte motor yağı konusunda uzman oldum; cunku RX-8 'in motoru içinde yağlanan kısımlar arasında lastik contalar da var (birçok motoruniçinde yağla temas eden lastik conta yoktur ancak bu motorun tasarımı gereği var) o yüzden kullanılan yağın tipi, özellikleri, değişim aralıkları büyük öneme biniyor cunku yağ belli km'den veya belli bir zamandan sonra eskiyip niteliği bozulunca lastik contalara zarar vermeye başlayabiliyor.

Bu şekilde motora uygun yağ bakarken yağın Uluslararası Onaylarına dikkat etmeye başladım ve yağların API, ACEA ve ILSAC adlarında onayları olduğunu gördüm. Mazda motorunda kullnılacak yağın API: SL ve ILSAC GF-3 onaylarına sahip olmasını öneriyor. Fakat Mobil 1 gibi bir yağ aldığınızda özellikle API: SL onayı muhakkak vardır. Benim aldığım ELF Sporti TXI mineral yağda API: SL vardı mesela, o yüzden ondan alıp kullandım.

API ve ACEA onayları ile ilgili ayrıntılı (ing) açıklama için http://www.oilspecifications.org/ adresine bakabilirsiniz...
 
sıcak iklimde yağ çok daha çabuk deforme oluyor. iklim şartları ve bizimki gibi her yerin toz toprak olduğu ülkelerde 10000km idealdir yağ değişimi için. çünkü ister istemez hava filtresi o tozu geçiriyor ve silindir içine gidiyor toz parçacıkları.
 
az çok konu anlaşıldı,tam sentetik bile alsak 15 bin km yi geçmeyeceğiz sene içinde :rakir: o zaman fazla para vermeye gerek yok :cool: Süper s işimizi görür :) mü?
 
belirlenen bir km var ama geneli avrupa standartlarına göre...
mesela yeni megane lardada 20.000 km :D
ama o yağ,hem iklim farkı görecek,hem toz toprakta gidecek,hem kötü mazot kullanacak,hem rölanti görecek...hemde 20.000 gidecek :)

böyle kullanımdan bir süre sonra ilk turboda hatalar başlıyor,sonra segmanlar ve gömleklerde fatura oluyor :)

değiştirin gitsin bunları :) 3-4 sene biner veririm derseniz ? onu bilmem :)
 
belirlenen bir km var ama geneli avrupa standartlarına göre...
mesela yeni megane lardada 20.000 km :D
ama o yağ,hem iklim farkı görecek,hem toz toprakta gidecek,hem kötü mazot kullanacak,hem rölanti görecek...hemde 20.000 gidecek :)

böyle kullanımdan bir süre sonra ilk turboda hatalar başlıyor,sonra segmanlar ve gömleklerde fatura oluyor :)

değiştirin gitsin bunları :) 3-4 sene biner veririm derseniz ? onu bilmem :)

Yukarda arkadaşın dediği gibi, yağ tipi ve değişim aralığına dikkat etmediği için motorda pistonlarından biri çatlayan arkadaş tanıyorum.

Aracı yüksek devirde spor kullanıyordu, 5000km'de bir değişim yapması gerekiyorken 8-9bin km'ye kadar kullandı, derken piston çatlattı ve 100TL 'lik yağ değişiminin birkaç on katı masraf çıktı. sürekli yüksek devir kullanımda yağ daha çok eksiltiyor ayrıca, yağ çubuğu denilen şey bu durumlar için de var...
 
mobil 1 esp 5w-30 kullanıyorum. 7-8 bin km olunca değiştiririm. 0w-30 castrol ya da 0w-40 esp ye geçmeyi düşünüyorum. araç 1.6 twinport.
 
az çok konu anlaşıldı,tam sentetik bile alsak 15 bin km yi geçmeyeceğiz sene içinde :rakir: o zaman fazla para vermeye gerek yok :cool: Süper s işimizi görür :) mü?

astra cdtı motora mobil superi asla düşünme. tam sentetik yağlardan şaşmayın arkadaşlar. hele ki turbolu araçlarda 10w-40 da ne? ben 93 model doğan slx de kullanıyordum geçen sene 10w-40 yağı.
 
Sentetik yağ konusunda elmayla armutu karıştırmamak lazım. Sentetiğin en büyük özelliği minerale göre çok daha ince üretilebilmesi dolayısıyla motor içi yağ sürtünme kuvvetinin azalarak motorun gücünün bir veya birkaç beygir artması ve yakıt tüketimin düşmesi ve minerale göre daha uzun süre niteliğini muhafaza ederek yağ değişim aralığının daha uzun tutulabilmesi.

Ancak her iyi şeyin bir de kötü şeyi de vardır. Sentetik çok ince old için motoru asla daha kalın bir mineral yağ gibi koruyamaz.

Az bilinen birşey daha vardır: Fabrikadan 0 araçlar motorlarına 100% mineral yağ konularak çıkar. Sebebi ise mineral yağın sıfır motoru daha iyi koruması. Türkiye'de motor yağı üreten "ARI Petrol" adlı firmanın websitesindeki 15W40 100% mineral yağı nerden bulurum diye aradım, o yağı Türkiye'de satmıyorlarmış, varillerle Avrupa'ya ihraç ediyorlarmış, cevabını aldım. Telefonda soramadım fakat tahminen Avrupa'daki otomobil üreticilerine gönderiyorlar, çıkan araçlara konulmak üzere...
 
Kitapçığın yalancısıyım ama yeni Toyotalar fabrika çıkışı 0w-20 yağ kullanıyor.

Emisyon testleri de bu yağ ile yapılıyor. Bizim kullandığımız yağlar ile bence a showroom kartelalarındaki CO2 oranı bir kademe düşer :) (hani A-B-C diye var ya arabaların üstünde...)

Ayrıca şunu da çok okudum bu aralar, ülkemizde en çok tercih edilen 10w-40 yağların kükürt oranı yüksek olduğu için "cataytic converter poisoning" denen olay oluyor ve kat'ın ömrü azalıyormuş.

Ben de mesela bizim Yaris'e 0w-20 yağ bulamadığım için mecburen 5w-30 aldım. Mobil ESP'lerin kükürt oranı daha düşük.
 
Geri
Üst