Motor aşinmalarinda benzin mi lpg mi?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan tiytik
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
motoru aşındıran yakıt değil yanma sonrası oluşan kurumlardır. bu kurumlar yağ tarafından alınıp kartele indirilir ve filtre bunları temizler. kalitesiz yakıt, kalitesiz yağ, yağ değişim km.sine uymamak, yanlış filtre vb nedenler ile kurumlar temizlenmez ise aşınma olur.
lpg nin kurum oranı (kükürt den kaynaklanır) benzinden kat ve kat düşük olduğundan sıfıra yakın kurum oluşturur.
kurum oluşmadığından aşınma en az düzeydedir. ANCAK MOTOR ESKİ SİSTEMSE aşınma benzine göre fazla olabilir. eski sistemden kastım kurşunlu benzine ayarlı motorlar.

2,5 yıl önce motor yaptırdım. yaptırdıkdan sonra 1000km de yağı değiştirdim. şimdi yağım 31.000 km oldu ve halen kız gibi.
tekrar edeyim. arabamdaki yağ 31bin km oldu ve 2,5 yıl geçti halende kirlenmedi.
bujilerim pırıl pırıl. sadece buji kablosu değiştirdim 15 gün önce. silikonlu aldım. yağ yakma sıfır. hatta korkulacak derecede yağ yakmıyor. biliyorsunuz motor sıhati için belli bir derecede yağ yakması lazım.

aracı hiç kullanamsanız bile yagların bir omru var genelde max. 1 yıldır ki siz oldukca km yapmıssınız yagı degistirmeniz daha dogru bi davramıs olur...

konumuzun başlığı aşınma.... motorda aşınma olayını yağ halleder. silindirdeki aşınmayı yağ zaten en aza indiriyor. heleki bi de tam sentetik bi yağ kullanıyorsan aşınma işi minimumdadır.
lpg benzin pompasına zarar veriyor denmiş. bildiğim sıralı sistemde aracın benzin pompasını hiç durdurmuyorlar. ek bi boru ile pompadan gelen benzini geri depoya gönderiyorlar. araba sanki hala benzinde çalışıyormuş gibi pompa görevini yapmaya devam ediyor. eski lpg kitlerini bilmem ama bu sıralı sistem kitlere kulak verin. gerçekten profosyenel bi tasarımla yapılmış.

bu uygulmayla depodan benzini eksik etmezseniz pompayı kurtara bilirsiniz tabii tamamen kesiolar biliyrdum ben heleki geri donusu motor kısmından yaparlarsa hiç bir yerinde sorun olmaz benzin sisteminin cok guzel uygulamaymıs tesekkurler.
lpg ekonomik oldugu için tercih edilmeli fazla km yapan araclar için ama zaten az kullanılıyorsa benzinde binmek daha guzel...

aracı hiç kullanamsanız bile yagların bir omru var genelde max. 1 yıldır ki siz oldukca km yapmıssınız yagı degistirmeniz daha dogru bi davramıs olur...

biliyorum onun için sentetik yağ kullanmadım. çünki şuan yaptığım şey kendi çapımda bir deneme. 50bin denicem. ardından motoru açıp inceliyecez.

bu uygulmayla depodan benzini eksik etmezseniz pompayı kurtara bilirsiniz tabii tamamen kesiolar biliyrdum ben heleki geri donusu motor kısmından yaparlarsa hiç bir yerinde sorun olmaz benzin sisteminin cok guzel uygulamaymıs tesekkurler.
lpg ekonomik oldugu için tercih edilmeli fazla km yapan araclar için ama zaten az kullanılıyorsa benzinde binmek daha guzel...

evet ince bi ayrıntı.. :) depodan benzini eksik etmemek gerekiyor. aksi halde pompa yanma ihtimali var. bi de dipteki pislikleri çekip filtreleri tıkama ihtimali..

biliyorum onun için sentetik yağ kullanmadım. çünki şuan yaptığım şey kendi çapımda bir deneme. 50bin denicem. ardından motoru açıp inceliyecez.

peki hangi yağı kullandınız.???
ve sonucuda buraya yazarsanız seviniriz.

çok iyi ya :) motorun asınıp asınmadıgını en iyi siz test edersin ozaman ama biraz maliyetli bi deney

buji buji kabloları ve sık sık değişen ateşleme bobininide unutmamak lazım ayrıca lpg dönüşümüne verilen para ne kadar sürede amorte ediyor?

lpg kuru yandığı için benzindeki gibi motoru yağlamadığı için zararlı lpg den sağladığın 5 kuruş karı tamircilere ödersin
Biz neden baksan 15 yıldır lpg ile kullanıyoruz. LPG'den sağladığım kârı tamirciye versem bana sıfır araba alır:D:D

Rekord'da 10-11 yıl kullandık LPG. Yapılan km göre hesaplayınca şimdiki bindiğim Vectra B bana bedavaya gelmiş oluyor.

LPG'yi yok yere karalamaya gerek yok bence. ;)

Yada benim yaptığım gibi yapacaksınız. Araç lpg'ye geçtikten 10-15sn sonra pompayı durduran bir sistem yapacaksınız. Şuan bende bu şekilde. Amaç pompanın ömrünü uzatmak değil mi...

buji buji kabloları ve sık sık değişen ateşleme bobininide unutmamak lazım ayrıca lpg dönüşümüne verilen para ne kadar sürede amorte ediyor?
2006 yılında taktırdım. 1800TL idi sanırım.

Aracım şu an 133.000km'de. taktırdığımda 97.000km'de idi.

yani lpg ile 36.000km yaptım Vectra B ile.

Benzin ile 50 Ykr yaksa. Lpg ile de 25YKR yaksa km başına karı 25 YKR.
Bana 3 yılda karı: 36.000x25 YKR = 9.000TL

Geri