Merhabalar Setan Bey,
Hesaba katmadığınız bir nokta olduğundan bence yanlış düşünüyorsunuz. Donma noktası suyun 0 dır, burada sorun yok, çünkü araç çalışmıyorken antifriz donmayı engeller.( Çok ucu açık oldu ama demek istediğimi anlamışsınızdır)
Yukarıda bir hesap yapmışsınız kabaca fakat atladığınız nokta burada suyun kaynama noktasının 100 derece olmadığıdır ve göstergenin gösterdiği değerleri baz almışsınız. Fakat bu hesap açık atmosfer hesabıdır yani 1 bar altındaki hesabtır. Soğutma sistemimiz kapalı sistem olduğundan, içindeki basınç 1.3 bar civarıdır. Genleşme kabının üstündeki kapak 1.5 bara ayarlıdır ve çoğu zaman buna ulaşılabilinir ve dikkat ederseniz oradan buhar çıkar. O yüzden sıcaklık ve kaynama noktası hesabı yapılırken %30-50 lik basınç artışını da hesaplamak daha doğru olur düşüncesindeyim. Sizinde bildiğiniz üzere daha yüksek basınç altındaki nesnelerin kaynama noktaları değişecektir.
Edit: Çok karışık yazmışım özür dilerim, fakat çok basit olarak soğutma sistemimizi düdüklü tencereye benzetebiliriz. Yemeklerin daha kolay pişmesini sağlar, aslında oradaki basınçtan dolayı kaynama noktası daha düşüktür. Araçlarımız içinse hararet kavramı vardır o yüzden. Bu saatte düşüncemi bu kadar açıklayabildim, yarın daha düzgün bir anlatım ile açıklayabilirim, isterseniz hesap ile de yapabiliriz, fakat akışkanlıklar vs. çok etken var. Beyin fırtınası yapmak iyidir fakat, kaynaklarda, servis eğitimlerinde ve varsa kullanım kullavuzlarında yazında antifriz kullanılması önerilmektedir. Belki antifriz ısıyı daha iyi iletip taşımakta ve radyatöre ulaştırmakta ve soğumasını sağlamaktadır. Akışkanlık var, basınç var, karışımın kaynama noktasını yükseltmesi var dediğiniz gibi bu yüzden motorun geç soğumasına neden olabilecek etkenler var. Başlı başına bir mühendislik konusu aslında