Malum soruyu sormak zorundayım? ATF' mi EP 80'mi

şanzıman yağı ne aralıklarla değiştirilirki yoksa şöyle diyim değiştirilirmi

arabanın yağına suyuna bakıyoruz ama bu şanzıman yağı, fren hidroliği gibi konularda hiç bi bilgim yok... gerçi mesela benim şanzımanın üstünde yağ var.. birisi normal corsalar biraz yağ kaçırıyo şanzımandan bişey olmaz dedi öle gidiyo... benimde 1. vitese zor geçiyo ama alıştık artık..

arkadaşlar bende bi usta olarak bu konuyu cok merak ediyorum...benim bildiğimde atf yağı konuluyor cünkü yetkili serviste calıştım ve sıfır aracların satış öncesi son bakımını ben yapıyordum..tüm her nokta kontrol ediliyor ve şanzuman yağı bazen fazla oluyordu akan yağ kırmızı,kırmızı bildiğin atf yağı gibi,kırmızı sea 80 yok.bende söktüğüm şanzumanlarda icinden vişne gibi kırmızı bi yağ cıkıyor halbuki sea 80 numara yağ sarımsı ve cok kötü bi kokusu var vw lerde sea 80 cıkıyor ve şanzumanı sökünce sarı renkte ve iğrenc bir kokusus olan yağ var..ben atf koyuyorum opele madem sea 80 neden mekanik şanzumanda sıfır aracın yağı öle cıkıyor sea 80 ile atf yağını ayırt edecek kadar tecrübem olduğunu sonuna kadar inanıyorum ben.rengi kırmızı olan sea 80 varsa onu bilemem..neden atf konduğunuda o yağı koyan görevli yada müdür yada mühendise sormak lazım..

valla adı atf olan yani açılımı auto transmission fluid yani türkçesi otomatik şanzıman yağı olan bir yağı manual vitesli araca koymak ne kadar akıl karı bu tartışılır ne kadar mantığa uygun oda tartışılır adında zaten otomatik vites diyor daha ötesi varmı :)

Eyer manuel olsa adamlar Mtf diye üretirlerdi manuel transsmisson fluid diye yanlışmıyım..

Ama son araştırmalarımda özellikle bu yabancı bir site var burda şanzıman yağı epey tartışılmış burdan okuya bilirsiniz

http://www.opelownersforum.co.za/forum/viewtopic.php?t=38123&sid=523ea2fac1566622b6bda09824da1348

burda adamın yazdığı şu

opel boxes use a thin viscosity oil like castrol 1067+ or Bot 130 which is the same as ATF.

opel kutuları diyor herhalde şanzımandan bahsediyor viscosity ince yağ kullanıyor castrol 1067 yada bot 130 gibi diyor atf de ince yağ olduğu için kullanılabilir idealdir demeye getiriyor..

epey okudum araştırdım genede çoğu yerde ep80 diyor sanırım bunun ben tek nedenini görüyorum gene opel yada gm ülke bazında belki mevsimsel belki başka nedenlerden farklı yağlar kulllanıyor olabilir benim görüşüm bu.

ama genede aklıma yatan ep80 çoğu yüzlerce sitede de zaten söylenen ep80..

arkadaşlar bende bi usta olarak bu konuyu cok merak ediyorum...benim bildiğimde atf yağı konuluyor cünkü yetkili serviste calıştım ve sıfır aracların satış öncesi son bakımını ben yapıyordum..tüm her nokta kontrol ediliyor ve şanzuman yağı bazen fazla oluyordu akan yağ kırmızı,kırmızı bildiğin atf yağı gibi,kırmızı sea 80 yok.bende söktüğüm şanzumanlarda icinden vişne gibi kırmızı bi yağ cıkıyor halbuki sea 80 numara yağ sarımsı ve cok kötü bi kokusu var vw lerde sea 80 cıkıyor ve şanzumanı sökünce sarı renkte ve iğrenc bir kokusus olan yağ var..ben atf koyuyorum opele madem sea 80 neden mekanik şanzumanda sıfır aracın yağı öle cıkıyor sea 80 ile atf yağını ayırt edecek kadar tecrübem olduğunu sonuna kadar inanıyorum ben.rengi kırmızı olan sea 80 varsa onu bilemem..neden atf konduğunuda o yağı koyan görevli yada müdür yada mühendise sormak lazım..
Kırmızı EP80 yağ var. Eskiden forumda olan AhmetH abimde söylemişti Opel'in içinden çıkan EP80'in kırmızı olduğunu dün başka bir yerde yine aynı durum söylendi. Biraz araştırdım piyasada satılan ELF EP80 yağında kırmızı olduğunu öğrendim. Opel'in kendi yağıda kırmızıymış.

otomatik şanzıman araçlara.ATF
manuel şanzıman araçlara SAE ep-80 bu yağların çalışma sıcaklıkları ve viskositeleri farklıdır.otomatik şanzıman yağı daha spesifik bi yağ.akışkanlığı ve çalışma sıcaklık değerleri ( + ve - scalada ) daha yüksektir.çünkü otomatik şanzımanda pompa, filitre ve torq convertörü var.bu yüzden otomatik şanzuman yağı motor yağı gibi belli km lerde değişir.manuel şanzumanlarada çeki ile eklerler.

bu gün yine alanya yetkili servise gittim, servis şefi arkadaşım. ben 8 yıldır servisteyim biz ATF koyuyoruz, bize verilen talimat bu diyor. macaristandeki opel destek sitesini arayalım soralım dedi ama bugün cumartesi olduğu için pazartesiye kaldı.
ayrıca birkaç özel servise sordum onlarda opellerde ATF kullanılıyor diyorlar.
bizi ikna ederek şu işe bir nokta koyacak merci bulamadık. eğer gerçekten ATF konuyorsa ve opel bunu zorunlu kılıyorsa o zaman bu şanzumanın diğer arabalardan bir farkı olması lazım.

siz bir önceki sayfada gm in şikayet.com daki yazısını eklemedinizmi gm orda dememişmi biz türkiyede manuel şanzımanlı araçlarımızda atf yağ kullanmıyoruz daha ne arıycaksınızki gm in kendi bunu diyor

GM Türkiye Teknik Departmanımızdan alınan bilgiye göre ülkemizde satışa sunulan manuel şanzumanlı araçlarımızda ATF şanzuman yağı kullanılmamaktadır. Siteniz aracılığı ile müşterimizin iddia ettiği şekli ile araçlarımızda ATF şanzuman yağı kullanılmadığını belirtmek isteriz. Türkiye genelindeki tüm Yetkili Servislerimiz General Motors standartlarında hizmet vermektedirler.

Konuyu şekliyle bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla,
General Motors Türkiye Ltd. Şti.
Müşteri Hizmetleri

bunu bir önceki sayfada siz eklediniz hayla neyi düşünüyorsunuzki :D gm demiş zaten son noktayı servis atf dese kaç yazar ayrıca bende yüzlerce siteyi gezdim üç beş site dışında her kez ep80 diyor .

siz bir önceki sayfada gm in şikayet.com daki yazısını eklemedinizmi gm orda dememişmi biz türkiyede manuel şanzımanlı araçlarımızda atf yağ kullanmıyoruz daha ne arıycaksınızki gm in kendi bunu diyor

GM Türkiye Teknik Departmanımızdan alınan bilgiye göre ülkemizde satışa sunulan manuel şanzumanlı araçlarımızda ATF şanzuman yağı kullanılmamaktadır. Siteniz aracılığı ile müşterimizin iddia ettiği şekli ile araçlarımızda ATF şanzuman yağı kullanılmadığını belirtmek isteriz. Türkiye genelindeki tüm Yetkili Servislerimiz General Motors standartlarında hizmet vermektedirler.

Konuyu şekliyle bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla,
General Motors Türkiye Ltd. Şti.
Müşteri Hizmetleri

bunu bir önceki sayfada siz eklediniz hayla neyi düşünüyorsunuzki :D gm demiş zaten son noktayı servis atf dese kaç yazar ayrıca bende yüzlerce siteyi gezdim üç beş site dışında her kez ep80 diyor .

mantık yoluyla hareket ettiğiniz zaman şizin yorumunuza ulaşıyorsunuz ancak; serviste kullanılan gerçekten ATF mi, (ATF yağın 1-2-3 olarak kalite ve özellikleri farklı 3 değişik yağı var ve araba, şanzuman yapısına göre bunlardan birirsi kullanılıyor. mercedeslerde de ATF-3 kullanılıyormuş) yoksa rengi kırmızı olduğu için ATF ile mi karıştırılıyor gibi tereddütlerim de var.
bir de yıllardır bu konunun her opel platformunda tartışıldığını görüyorum. opel türkiye ye kadar defalarca bu konunun ulaştığını düşünüyorum. hal böyle iken ve opel türkiye o açıklamayı yapmışken servislerin hala ATF kullanması mümkün değil yada özel bir ATF yağ ve opel bunu bilerek ve özellikle kullanıyor acaba diye şüphelerim var. bakalım forumdan bir arkadaş opel türkiyeye bu konuda mail atmış cevap bekliyor buıradan yada teknik destektende bir sonuç alamazsak başımızın çaresine bakacağız.

ben çalıştığım zamanlarda renault servisinde ve servislerinde atf den başka manuel şanzımanlara yağ konulduğunu görmedim zaten otomatik şanzımanla ilgili bi iş yapmıyorduk .... ben sadece renault servislerinde atf kullanılıyor sanıyordum meğerse opell dede varmış :) esasında pek şaşırmadım ustaların suçu günahı yok tüm suç yedek parça bölümüne parçaları getirten kişidir madem manuel araç neden kendi özel yağını getirtmiyorsunuz burdan sesleniyorum .... bu arada bizde hiç sökülmemiş şanzımanları söktüğümüzde sökmeden yağını boşalttığımızda atf yağı çıkıyordu içinden kutusu ve rengi kırmızı ...

Geri