Malum soruyu sormak zorundayım? ATF' mi EP 80'mi

benim aracım 2007 model ve 40.000 km.de şanzumanda bir problem yok ancak tek sıkıntım dizellerde kronik olan ve sıfır arabalarda da bulunan, özelllikle 1. ve 2. viteslerde kendini gösteren biraz zor geçme ve vites düşürürken devir iyice düşmeden vitese rahat girmemesi.
ATF ince bir yağ ama sanıyorum kaydırıcılığı SAE_80 kadar fazla değil, neticede su gibi akışkan bir yağ. zaten vitesler bu güne kadar kullandığım bütün arabalardan zor geçiyor SAE kullansak herhalde bundan daha kötü olmaz diye düşünüyorum.
ayrıca motora bor power kullandım, şanzumanada kullanmayı düşünüyordum ama opelin şanzuman sistemini bilmediğim için ( servisteki arkadaşım bunlar halatlı sistem biraz zor geçmesi normal demişti) yanlış bir şey yapmak istemiyorum.
ama bu konuyu başka bir opel forumunnun yöneticisi olan ve özel opel servisi olan bilgili bir arkadaş var bir de ona sorayım.

arkadaşlar boşuna yorulmuşsunuz sorunun cevabı zaten kendisinde saklı ben şimdi araştırdım

ATF nin açılımı Automatic Transmission Fluid yani otomatik transmisyon sıvısı
Mekanik Şanzıman yağı ise Ep 80 cinsi yağlar

arkadaşlar boşuna yorulmuşsunuz sorunun cevabı zaten kendisinde saklı ben şimdi araştırdım

ATF nin açılımı Automatic Transmission Fluid yani otomatik transmisyon sıvısı
Mekanik Şanzıman yağı ise Ep 80 cinsi yağlar

ATF nin açılımını biz zaten baştan beri biliyoruz. otomatik şanzuman yağı olduğunu zaten aylardır yazıyoruz. bizim merak ettiğimiz herkes SAE EP-80 yada 90 numara yağ kullanırken opelin neden ATF kulllandığının ilahi hikmetini araştırıyor ve bu şanzumana bu yağ kullanılmalıdır çünkü deyip bizi ikna edecek birisini arıyoruz.

ok anladım ama açılımı otomatik transmiyon yağı yani otomatik şanzıman yağı olan bir sıvıyı mekanik yani manuel şanzımanda kullanmanın pek bir mantığı olucağını sanmıyorum opel belki otomatik şanzımanlılarına öneriyordur bu atf yi yoksa gerçekden mantıksız..

bu yağ neye göre değişiyor benim araç 2006 model 40 binde değiştirmek gerekirmi nasıl anlaşılıyor değişmesi gerekdiği

arkadaşlar internette iki sattir bu konuyu araştırıyorum, kaç yıldır bu konuyu araştıran yada merak eden ve tartışan o kadar kişi var ve o kadar konu açılmışki hayret. ama esas hayret edilecek bir alıntıyı aşağıya kopyaladım. bütün opel servislerde cayır cayır ATF kullanılırken gm türkiyenin verdiği cevaba bakın.

ARKADAŞLAR ŞU YAĞ İŞİNİN TAM ASLINI BİLEN YOKMU ?

AŞAĞIDA BİR TÜKETİCİ ŞİKAYETİNE VERİLMİŞ OPEL CEVABI VAR ,
BUNA GÖRE ŞANZUMAN YAĞLARI NE OLMALI NET OLARAK...

ŞİKAYET : Türkiye’de ki OPEL servislerinin %80 inde manüel şanzıman yağları ATF olarak konduğu için şanzımanlar büyük hasar görüyor bu nedenle OPEL marka otomobillerin vitesleri geçmiyor, geri vitese atmak zor oluyor, ikiye geçerken ses yapıyor, 1. vitese almak mümkün olmuyor. Türkiye’nin otomotiv yedek parça merkezi olan Aksaray’da Tüm OPEL yedek parçacıları OPEL’in manüel şanzıman yağını istendiğinde ATF denen yağı çıkarıp veriyorlar.

OPEL yetkili servislerinin neredeyse hepsinde manüel şanzımanlara büyük hasar veren ATF yağ kullanılması ve OPEL’in bundan haberinin dahi olmaması inanılır gibi değil. Kullanıcılar OPEL’in viteslerini zor geçiyor sanıyorlar. OPEL öyle bir firma ki bu konu defalarca mail ile kendilerine iletildiği halde cevap verme zahmetinde bile bulunmuyor.

Bir OPEL sahibi olarak düz vites OPEL otomobillere ATF şanzıman yağı konduğunun koskoca OPEL tarafından bihaber olunması nedeniyle yıllardır zarar gören OPEL otomobil sahipleri ve aynı zamanda ülke ekonomisinden dolayı OPEL’i Tüm Türkiye’ye şikâyet ediyorum. ^

CEVAP :Sayın Yetkili,

Öncelikle Sayın TÜRK’ün başvurusunu firmamıza ilettiğiniz için teşekkür ederiz.

GM Türkiye Teknik Departmanımızdan alınan bilgiye göre ülkemizde satışa sunulan manuel şanzumanlı araçlarımızda ATF şanzuman yağı kullanılmamaktadır. Siteniz aracılığı ile müşterimizin iddia ettiği şekli ile araçlarımızda ATF şanzuman yağı kullanılmadığını belirtmek isteriz. Türkiye genelindeki tüm Yetkili Servislerimiz General Motors standartlarında hizmet vermektedirler.

Konuyu şekliyle bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla,
General Motors Türkiye Ltd. Şti.
Müşteri Hizmetleri

adamlar sıkışmış ne yapıcak doğruyu söylemiş klasik ticari taktik suçu çamuru servislere atmış biz bunu yapıyoruz servislerimize bildiriyoruz ama servisler bunu koymuyorsa onların suçu hesabı :D :D

şaşırmadım :D

bence bunu almancası iyi olan biri opel almanya'ya sormalı. onlardan gelecek cevap bence son nokta olur.

EP80 Kullanmalısın. ATF daha ince bir yağ ve daha çabuk incelebiliyor ısıyla birlikte.Piyasada her ikisinide kullanan var.

diğer forum yöneticileri ve ustalardan sordum, kesinlikle SAE EP-80 kullanılmalı, opelin orjinal şanzuman yağı kodu 1940182 dir ve bunun tam karşılığı SAE EP-80 dir diyorlar, ayrıca opelin orjinal 940182 kod nolu şanzuman yağının aynı ATF gibi kırmızı olduğundan çoğu servisin rengine bakıp ATF zannedebileceğini söylüyorlar.
usta ben kendi arabama SAE EP-80 ile birlikte bor power şanzuman katkısı koydum sonuç mükemmel şiddetle tavsiye ederim diyor.
yarın bize sanayinin yolları göründe yetkili servise gidip orayı bir daha karıştırayım ve ellerinde varsa şu1940182 kodlu yağı inceleyip değiştireyim. zaten bor poweride kullanmayaı düşünüyordum büyük bir ihtimalle içerisine birde bor power.

Geri