MAF sensörü ve temizleme yöntemi

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan omero72
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

omero72

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Arkadaşlar yine kusura bakmayın, araç Opel değil. Ancak açtığım diğer konularda olduğu gibi birçok aracı ilgilendiren bir konu:

Elektronik Beyni (ECU) olan her arabada olan hava giriş kısmında havanın sıcaklık, basınç ve akış kütlesini ölçen Mass Air Flow, kısaca MAF Sensörü denilen parça ve temizliği ile ilgili.

MAF sensör adlı bu parça ve temizliğine dair bu sitede arama yaptırdım, hiç sonuç bulamadım.

Google'da Clean MAF Sensor terimleriyle arattırınca bu parçanın her hava filtre değişim zamanında temizlenmesi gerektiğini, temizlenmediği takdirde aracın yakıt tüketiminin yükselip çekişinin düştüğü ve uzun süreler temizlenmediği takdirde bozulabildiği ve y. parçasının (benim model için) $300 olduğunu görünce konunun önemi arttı.

Alttaki resimde benim aracın MAF sensörü var, zaten aracın hava giriş hortumunu söktüğüm için resmini çekmem kolay oldu. Oldukça değişik ve sensör kısmı narin bir parça. Elle veya pamukla temizlemek ilk akla gelen şey, ancak $300'lük fiyatı gördüğüm için ellemedim bile, nitekim ellenmemesi gerekiyormuş.

Amerikan sitelerinde MAF sensör temizleyici sprey kullanılması öneriliyor (2. resim) ancak o spreyi Türkiye'de bulabileceğimi sanmıyorum. Ona alternatif olarak Karbüratör Temizleyici sprey öneriliyor. WD 40 denilen şey önerilmiyor. Aynı şekilde elektronik devre temizliğinde kullanılan spreyler de önerilmiyor.

Konunun önemi ve burada daha önce açılmamış olduğu için konuyu açtım. soracağım birşey var yine de:

Bu MAF sensör temizliği yapan var mı hiç? Yarın bir karbüratör temizleyici sprey alıp kendim temizlemeyi düşünüyorum. Daha uygun bir sprey vs önerisi olan varsa beklerim.

(Not: MAF sensörü Lambda Sensörü ile karıştırılabilir ancak Lambda galiba egzosta bulunan bir parça. Bir de oksijen sensörü diye geçen parça var, o MAF ile aynı parça olabilir, tam bilgim yok)

nb82x.jpg

nb84j.png

aslında zamanla değiştirilmesi gereken bir parça...belli bir zaman sonra özelliğini yitirir...
karbüratör spreyini sıktığın andan itibaren parça zaten yok olacaktır...
balata spreyinden kat kat ağartıcı bir malzemedir...senin temiz dediğin metal in yüzeyindeki kiri bile inanılmaz söker...

illaki temizleyeyim dersen sade ve sadece yağsız kontak sprey...balata spreyi wd40 gibi şeyler anında bozar...
bu arada evet lambda egsoz hattı üzerinde olur...

Sonradan baktığım karb temizleyicinin pek uygun olmadığını ben de fark ettim. Biraz daha ararken, VWTurk.com'da şu konu başlığında MAF Sensör temizleyicinin Türkiye'de bir sitede satıldığını gördüm, hem de oldukça makul bir fiyata (23TL) ondan ısmarladım hemen. Şu adreste:http://www.724odeal.com/565-hava-akis-sensor-temizleyici.html

VWturk'te bahsedildiği kadarıyla temizleyici spreyin temeli İzopropil Alkolmüş.

Benim araçta esasen rölantideyken veya soğuk çalıştırmada sorun yok. Hep dengeli bir rölanti devri var, MAF eskiyince veya kirlenince en çok rölanti ve soğuk çalışmada kendini belli ediyormuş. Ancak benim araçta bi tek cok yüksek devir verince bazen egzosta patlama oluo, kimbilir kafası kirli MAF'ı temizleyince o gider belki...

patlatma çoğu sıralı ve '''v'' makinada normal olmasada sizinkinde azcık normal diyebilirim...bende bir kez rx e binmiştim oda fena patlatma yapıyordu..

Hm egzosta patlatmayı her zaman yapmıyor. Bazen yapıyor. Yanlız hayır, RX'de patlatma normaldir diyemem. Normal olmaması gerekli.

Konu MAF sensörü old için bahsetmedim fakat buji-buji kablosu-ateşleme bobini 3'lüsünden bir veya birkaçının eskimesinden dolayı da olduğu söyleniyor

RX'in parçaları pahalı old için şu anakadar ancak bujileri yeniledim ve sonrasında patlatma sesi çok az azaldı. Ve bugün buji kabloları geldi yarın onları da yeniliyorum, patlatma sesinin yeni durumuna bakacağım. Yarın MAF sensörü temizleyici sprey de geliyor.

MAF sensörü bugün elime geçti arkadaşlar.

gönderilen yer Ankara'da Yeşilçam San. Sit. Şaşmaz diye geçiyor. Bursa'da asla bulamayacağım şeyi Ankara'dan bulmak varmış :)

Sensör temizlenmek üzere hazır bekliyor:

nchl5.jpg

Bu arada CRC'nin aldığım 2. otomotiv bakım ürünü oldu bu. Amerika'da da çok yaygın kullanılıyor bu marka. Spreyin üzerinde üretim yeri EU yani Avrupa Birliği yazıo.

Geri