Ynt: klıma kalorıfer.
4-5 Dakika bence çok uzun bir süre. Eğer süreyi abartarak söylemediyseniz aracınızın klimasında bir problem olabilir. Ben klimayı hiç kapatmıyorum, sürekli açık. Arabayı çalıştırır çalıştırmaz da her zaman klima devreye giriyor. O yüzden bahsettiğiniz durumu aracı her çalıştırdığımda gözlemleyebiliyorum. İlk başta bahsettiğiniz gibi sıcak hava üflüyor, muhtemelen bu hava kanallarında kalan ve güneşin de etkisiyle ısınan hava. Ayrıca klimanın soğutucusunun havayı soğutmaya başlamadan önce belli bir hazırlık süresi de vardır tahminimce. Ancak bu süreç benim aracımda motoru çalıştırdıktan sonra en fazla 15-20 saniye kadar sürüyor. Sonra hemen soğuk hava gelmeye başlıyor. Bu bahsettiğim durum araç 10 saat veya daha uzun bir süre bekledikten sonra ilk çalıştırıldığında oluyor.
Isıtma konusunda birşey söyleyemeyeceğim; çünkü aracımı yaz başında aldım ve klimanın ısıtma işlevini henüz kullanmadım. Klimanın soğutma performansından çok çok memnun olmasam da yeterli olduğunu söyleyebilirim. Biraz gürültülü çalıştığına ben de katılıyorum (özellikle otomatik modda iken tam güçle çalıştığında). Bence en büyük eksiği arka koltuk için hava kanallarının olmaması (ön koltuk altlarında olduğunu biliyorum; ama bunlar yetersiz kalıyor benim gördüğüm kadarıyla). Arka koltukta oturan olmasa bile aracın iç sıcaklığının stabil bir hale gelmesi bu yüzden daha uzun bir zaman alıyor. Ayrıca ne kadar fazla sayıda ve geniş hava kanalı olursa gürültü de o kadar az olur. Opel keşke bu sınıfta neredeyse tüm araçlarda bulunan bu özelliği atlamasaydı.
P.S. Aracım 1.4T, sizinki ise imzanızdan gördüğüm kadarıyla 1.3. Bu herhangi bir fark yaratır mı, bu fark ne kadar olur hiçbir bilgim yok. Ama bence 5 dakika - motor ne olursa olsun - klimanın devreye girmesi için mantıksız derecede uzun bir süre.