basın bir ülkede büyük bir güçtür. Basını elinde bulunduran grup ülkeye hakim olur. Bakın bizim basın, yurt dışındaki haberleri nasıl vermiş? Bizleri nasıl kandırmış?
Türk basınındaki alıntılar
La Repubblica (İtalya): Atatürk Cumhuriyeti yeni bir darbe daha yedi. Türban kararı bu ülkede uygulanan kusursuz bir eğitim modelini yok etti.
El Pais (İspanya): İslamcı hükümet, laik devletin direğini kırdı. Türkiye'deki laik devletin direklerinden biri olan üniversitelerdeki türban yasağı, dün kesin bir biçimde kırıldı.
Los Angeles Tİmes (ABD): Milletvekilleri, laiklerin protestolarına meydan okudu. Üniversite, yargı ve ordu liderliğine hakim olan laik kesim ile son yıllarda daha büyük bir siyasi güç kazanan daha dindar Türkler arasında çatışma var.
La Stampa (İtalya): Laik Atatürk'e türban taktılar. Atatürk bugün yaşasaydı Müslümanlığı aşağılamaktan hapsi boylardı. AB kapısındaki dev İslam ülkesi nereye gidiyor?
The New York Tİmes (ABD): Türkiye Meclisi, laiklerle son bir kavga için sahne hazırladı. Birçok laik Türk, AKP'nin Türkiye'ye kendi muhafazakar değerlerini empoze edeceği kaygısını taşıyor. Dindar Türkler artık elitin bir parçası. Kamu alanının nasıl paylaşılacağı konusunda zor konular ortaya çıkıyor.
Yabancı basındaki yorumlar
La Repubblica (İtalya): Atatürk Cumhuriyeti'ne bir başka çekiç darbesi daha. Eğitim alanında her türlü dinî simgeyi yasaklayan Fransız Cumhuriyetçiliğinden esinlenen modeli parçalayan bir karar... Üniversitelere kadınların türbanlı da olsa girmeleri olumlu bir gelişmedir.
El Pais (İspanya): Türkiye, üniversitede başörtüyü yasaklayan tek Avrupa Konseyi üyesiydi. Bu mesele, çoğunluğu Müslüman olan ülkede 80'li yıllarda yasaklanmış ve birçok kadının eğitim hakkı kısıtlanmıştı. Türk hükümeti şimdi bu kararla laik devlet ilkesini koruyarak, daha önce uygulanan yasağı ortadan kaldırıyor.
Los Angeles Times (ABD): Oylama akademik çevreleri, yargı ve askerî kesimin üst seviyelerini domine eden laik yapı ile son yıllarda daha eğitimli ve etkili bir hal alarak politik nüfuz kazanan daha dindar Türkler arasındaki son çatışmaydı.
La Stampa (İtalya): Türban özgürlüğüne çoğunluğun verdiği bu onaya paralel olarak düzenlenen halk gösterileri, bir ülkenin bölünmüşlüğünü mü sergiliyor? Bu sorunun cevabı 'hayır'dır. Söylendiği şekliyle 'ılımlı İslam partisi'nin lideri Başbakan Erdoğan'ın Türkiyesi ideolojik-dini kopmalar riski taşıyan bir ülke değildir. Türkiye, nihai sonucu AB üyeliği olan bir dizi 'yükümlülüğü' kabul eden (ve zaten NATO üyesi olan) bir ülkedir.
New York Times (ABD): Türkiye'de, başörtüsü değişikliğiyle başlamak -zorlayıcı laikliğe karşı dini özgürlük örnek vakası- oldukça uygun. Ne de olsa liberalizmin kökeninde Hıristiyan dini özgürlüğünü koruma arzusu yatıyor. Ancak liberal demokrasinin tarihsel sağlamlığı, vatandaşlığı genişletmekten ve azınlık gruplara ve devlet baskısına maruz kalan diğer gruplara yönelik anayasal korumaları genişletmekten geliyor. Türkiye'nin İslam alemine bu yolu açma şansı var.
Wall Street Journal (ABD): Bizim görüşümüz, yasağın kaldırılması Türkiye'nin demokratik olgunluğunun bir işaretidir. Erdoğan'ın İslami kökenli AKP'si haklı olarak kısıtlamaların din özgürlüğünü ihlal ettiğini savunmuştur... 2002'den bu yana iktidarda olan AKP, İslami kökenli bir hükümetin demokrasi ve serbest piyasa ile bir arada var olabileceğini kanıtlamıştır. Frankfurter Allgemeine Zeitung (Almanya): Parlamenter demokrasilerde çoğunluğun isteği kabul edilir; ancak Türkiye'de değil. Kemalist elitler ve son seçimlerde yüzde 20 oy alan onun Meclis'teki siyasi kolu CHP, hâlâ toplumu yönlendirmek ve kendi istekleri doğrultusunda şekillendirmek hakkını kendilerinde görüyorlar... Asıl laik olmayan, Fransa'daki 1905 yılı öncesindeki uygulamayı örnek alarak bugüne kadar dini devletin denetimi altında tutmayı sürdüren Kemalist devlettir.