kaza tutanağı ile ilgili

Kaza tespit tutanaklarında polis artık sadece kanaat belirten konumdadır ceza yazma yetkisi yoktur(kazanın oluşmasına etki eden kusurlar için geçerli) 2007 yılındaki bir mahkeme kararı ile bu yönde yetkisi yok artık. Kaza yapan Kamyon mesela gitti birine çarptı hatalı sollama veya şerit ihlalinden konu her nerse bundan dolayı kamyon şöförüne ceza yazılmaz,yanlız kontrolünde baktı takaoğrafı çalışmıyor herne kadar kazaya etki eden bir konu değilsede ilgili maddeden cezasını yazar.

Karmaşık olduysa basit olarak şöyle söyleyim. :D

Kırmızı ışıkta geçtin ve birinin arabasına çarptın kaza sebebiyet verdin diye polis sana kırmızı ışık ihlalinden ceza yazamaz.

Son düzenleme:
Bak bu çok ilginç. Bu yönde yazılı bir kanun maddesi yönerge vs varmı...(hukuki açıdan) Gerçi kural ihlali olduğundan suçlu tarafa yazılsa caydırıcılık adına da iyi olurdu. Alkollü olarak kazaya karışan sürücünün ehliyeti alınıyormu mesela...

Kaza nedeni ne olursa olsun aracınızın muaynesi ,sigortası yoksa sürücünün ehliyeti yoksa veya alkollü ise normal prosedür uygulanıp işlem yapılır.

Yanlız kazaya etken olan kusurdan dolayı polis ceza yazamaz.
Mesela;
54-1b hatalı sollama
47-1b kırmızı ışık ihlali
53-1a sola dönüş kurulına uymama
56-1a şerit ihlali
56-1c yakın takip
...vb kazaya etken kusurunuz olsa bile bu maddeye ilişkin para cezası uygulanmıyor..

Kişinin alkollü veya ehliyetinin olmaması kazada asli kusurlu olduğu anlamına gelmezbu sigortası ve muayenesinin olmaması içinde geçerlidir.Bu gibi kişiler kaza sonucu hatasız olsa bile ilgili ihlallerin gereği yapılır.

Son düzenleme:
Benim kafama başka bir soru takıldı. Beyan usulü ile araç onarılırken sürücünün alkollü olup olmadığı nasıl belirleniyor. Malüm sürücü alkollüyse sigortalar ödeme yapmıyorlar.

Benim kafama başka bir soru takıldı. Beyan usulü ile araç onarılırken sürücünün alkollü olup olmadığı nasıl belirleniyor. Malüm sürücü alkollüyse sigortalar ödeme yapmıyorlar.

savaş abi şöyle bir olay anlatayım size 3 haziran günü kaza yaptığım da sigorta eksperi ile baya samimi olduk ve bir iki olay anlattı bunlardan biri de köprü de genç bir arkadaş babasının haberi olmadan 2. köprüde kaza yapmış sadece çekici cağırmış ve beyanla kazayı bildirmiş 10.000 tl masraf var ancak sigorta alkol muayenesi olmadığı için parayı ödememiş sigortada ray sigorta tavsiyem tek taraflı kaza yaptığınız da polis çağırın alkol raporu alın ve tutanak da yer alan krokiyi de siz çizin ben hala arabamı teslim alamadım 20 gündür polisin cizdiği kroki yüzünden

bu bilgileri tüm arkadaşlar öğrenmeli. poliçede yazmıyor bunların çoğu...

Geri