kaza sonrası tecrübe

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan patates
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Hocam sen bu astradan toma yada ne bileyim tank gibi bir sağlamlık mı bekliyorsun. Bakıp gurur duyman lazım, o bahsettiğin hızda kamyonla sürtüşmene rağmen hiç bişeyi yok arabanın. Anlık irkilmeyle frene çok basmış olacağınızı tahmin ediyorum. Keşke zorunlu olarak herkes araç içi kamera kullansa da kaza anını kaydedebilse...
 
Siz bu kamyona vurduktan sonra araç durdumu yoksa sürtüpdemi geçtiniz.
 
Siz bu kamyona vurduktan sonra araç durdumu yoksa sürtüpdemi geçtiniz.

arabanın kıçı sağa doğru kaydı süratli bir şekilde kamyona çarpttım yani sürtmeyle olan birşey değil direk kayıp vurdum vurmasam belkide toparlayamazdım kamyona çarpınca araç düzeldi yavaşladım zaten o sırada çarpmayla sağa çekdim direk bende ona şaşırdım normalinde dağılmam lazımdı demekki harbiden sağlam araçlar 300 liralık bir hasar oldu sadece o kadar
 
Son düzenleme:
Resimden lastiğin diş kalınlığına bakmaya çalıştım, diş kalınlığı çok az görünüyor.

Ancak 100 gibi çok aşırı yüksek olmayan bir hızda o kadar kıç atması biraz tedirginlik verici. Onu sadece düzlenmiş lastiğe bağlamak biraz zor. Belki frene biraz fazla yüklenmiş olabilir misiniz? Virajdayken frene fazla yüklenince en kral araba bile sağa sola yalpalar cunku. Virajda frene ancak dokunulur, çok basılmaz. Aslında spor motosiklet kullanma merağınız olsa (benim gibi) o zaman şu viraj işini çok daha iyi bilirdik (kalkıp herkes motosiklet kullanmalı demiyorum tabi ki)

Onun dışıdan kamyon darbesi çok başarılı atlatılmış. Astraların o arka tarafı çok sağlam bir görüntü veriyordu ve onun hakkını vermiş.

mesela bir örnek vereyim kaportaya geçenlerde arkadan taksici vurdu bana ama çok yavaş herhalde telefonla mı uğraşıyordu bilmiyorum son anda görüp vurdu indik işte adam baya özür felan diledi dalgınlığıma geldi felan ben hafifden öne çekdim aracı bende arka tamponda en ufak bir çizik dahi yokdu ne bir boya kalkması nede bir çizik hyundai taksinin ön tampon çatladı ve sağ tarfdan tırnaklar herhalde krıldı ve düşdü ben çekim gittim adamda artık ne yapdıysa bu arada güzel yorumlarınız için allah razı olsun alllah kimsenin başına kaza bela vermesin daha hız mız yok allahın izniyle
 
Alacak nefesiniz varmış, ucuz atlatmışsınız. Allah beterinden esirgesin hepimizi.

- bu durumda en önemli faktör arka tekerlerin diş derinliği, hava basıncı, vs.
- o kazaya göre kaporta az hasar almış. fotoğrafları açmadan önce yazıyı okuduğum için daha büyük bir hasar beklemiştim. yani kaporta iyi sağlammış ;)
- Muhtemelen heyecanla frene sert bastınız (çok normal bence, profesyonel pilot değiliz), ağırlık merkezi çok hızlı bir şekilde öne kaydı. Arka tekerlerdeki basınç aniden azaldı ve aracın arkası kaydı.
- ABS, acı fren yaptığınızda ön tekerlerin kilitlenmesini engeller, araca direksiyon ile yön verebilmenizi sağlar. Ancak virajda savrulduğunuzda ön tekerler kilitlenmemiştir, ABS de devreye girmemiştir.
- Aracın arkadan kaydığı ve savrulduğu durumda, tekerlere bağımsız fren yaparak aracı tekrar yol çizgisine sokmaya yarayan sistem ESP'dir. Malesef o da Astra G'de yok.
- Astra G gibi dönemindeki arabalara göre çok daha kaliteli olan bir arabada ESP olmaması en büyük eksiklik bence. Ayrıca frenleri de dört disk olmalıydı. Astra Sportive'lerde dört disk fren vardır, Bertone Turbo'larda bu diskler daha da büyüktür. Ama bizim 1,6'larda frenden çalmışlar, kampanaya mahkum etmişler bizi malesef.

Geçmiş olsun.


Ben bile burdan uygun jant takmadığınızı ve lastiklerinizin diş derinliklerinin hiç de yol tutuşun müsait olmadığını görebiliyorum.

ABS mevzuuna gelecek olursak ABS fren disklerinin lastiği kitlemesini engeller, aracın kıç atmasını ya da savrulmanızı değil. Siz düz giderken aracın ağırlığı ve sizin ağırlığınız öne yığılır ve ABS gerekeni yapar, ama yana savulma için; ESP var. O da sizin aracınızda yok.

Aracınızın dolu olması salınım sırasında merkezkaç'daki ağırlığı arttıracağı için yere basmasını sağlamakla beraber daha çok savrulmasını da sağlayacaktır. Su dolu bir akvaryumu taşımaya benzer, içindeki su ne kadar hareket ederse siz ne kadar dikkat ederseniz edin içindeki suyun(burda su içindeki yolcular oluyor) taşması ve akvaryumu elinizde suyun dalgalanma yönüne doğru itip çekmesi an meselesidir.

Aracınızda ya da opelde sıkıntı yok. Sıkıntı sizin şöförlüğünüzde. Euro NCAP testleri bile 60 KM ile yapılırken 100 il girdiğiniz keskin virajda espsiz arabanızın savrulmamasını sağlamak sizin yeteneğinizle veya ÖNLEM ALMANIZLA doğru orantılı.

Kazadan sonra gelip "Yeaaa bu OPEL de sağlam sanırdık..." başlıklarından bana gına geldi açıkcası.

Ama her şeyden sonra Allah daha beterlerinden saklasın. Aracınızda lastik, süspansiyon ve jant üçlemesine çok dikkat edin. Desen farkı bile olsa lastikte, çok çok çok büyük sonuçlar doğurabilir. Ki bence bahsettiğiniz hızlarda aldığınız hasar mükemmel derece az.

Hocam yazdıkların doğru da üslup biraz sert olmuş. Düşen çocuğunu "niye düştün lan!" diye döven baba gibisin :D
 
arabanın kıçı sağa doğru kaydı süratli bir şekilde kamyona çarpttım yani sürtmeyle olan birşey değil direk kayıp vurdum vurmasam belkide toparlayamazdım kamyona çarpınca araç düzeldi yavaşladım zaten o sırada çarpmayla sağa çekdim direk bende ona şaşırdım normalinde dağılmam lazımdı demekki harbiden sağlam araçlar 300 liralık bir hasar oldu sadece o kadar
Birçok arabada bu tür kaporta hasarlarını sürtme diye geçiştirirler ve böyle bi kazada diğer araçlarda tamiri çok zor olan hasarlar meydana gelir. sağ arkanın çarpmasıyla birlikte araç yön değiştirip sağ ön tarafınıda kamyona verebilirdi.
bana kalırsa astra g sağlam kaportasıyla burada kendini birkez daha kanıtlamış oldu. Çamurluğun değişmesine gerek kalmadan çekiçlenip macunla kapatılabilir. geçmiş olsun.
 
Son düzenleme:
valla anlatmanıza karşın arabada gerçekten pek bir hasar yok..

maşallah opele.. ..

size de geçmiş olsun
 
fotograflara benim gördüğüm depo kapağı kırık fotoğraflarımı yoksa başka kaza fotoğrafı varmı tam çıkartamadım
 
Çok geçmiş olsun daha kötüde olabilirdi.Çok dikkat etmek gerek.Allah beterinden korusun
 
ESP benim araçta DSC (Dinamik Stabilite Kontrolü) ve TCS (Çekiş Kontrol Sistemi) adı altında var. Fakat herhangi biri devre dışı kaldığında göstergede ona ait uyarı ışığı yanıyor. Onlar devre dışı iken aracın fazla kaymasından kaynaklı kaza olduğunda aracın beynine kaydediliyor ve o durumda Mazda sorumluluk kabul etmiyor. Yani bu ESP devre dışı olduğunda tüm sorumluluk sürücüye ait.
 

Benzer Konular

Geri
Üst