Alacak nefesiniz varmış, ucuz atlatmışsınız. Allah beterinden esirgesin hepimizi.
- bu durumda en önemli faktör arka tekerlerin diş derinliği, hava basıncı, vs.
- o kazaya göre kaporta az hasar almış. fotoğrafları açmadan önce yazıyı okuduğum için daha büyük bir hasar beklemiştim. yani kaporta iyi sağlammış

- Muhtemelen heyecanla frene sert bastınız (çok normal bence, profesyonel pilot değiliz), ağırlık merkezi çok hızlı bir şekilde öne kaydı. Arka tekerlerdeki basınç aniden azaldı ve aracın arkası kaydı.
- ABS, acı fren yaptığınızda ön tekerlerin kilitlenmesini engeller, araca direksiyon ile yön verebilmenizi sağlar. Ancak virajda savrulduğunuzda ön tekerler kilitlenmemiştir, ABS de devreye girmemiştir.
- Aracın arkadan kaydığı ve savrulduğu durumda, tekerlere bağımsız fren yaparak aracı tekrar yol çizgisine sokmaya yarayan sistem ESP'dir. Malesef o da Astra G'de yok.
- Astra G gibi dönemindeki arabalara göre çok daha kaliteli olan bir arabada ESP olmaması en büyük eksiklik bence. Ayrıca frenleri de dört disk olmalıydı. Astra Sportive'lerde dört disk fren vardır, Bertone Turbo'larda bu diskler daha da büyüktür. Ama bizim 1,6'larda frenden çalmışlar, kampanaya mahkum etmişler bizi malesef.
Geçmiş olsun.
Ben bile burdan uygun jant takmadığınızı ve lastiklerinizin diş derinliklerinin hiç de yol tutuşun müsait olmadığını görebiliyorum.
ABS mevzuuna gelecek olursak ABS fren disklerinin lastiği kitlemesini engeller, aracın kıç atmasını ya da savrulmanızı değil. Siz düz giderken aracın ağırlığı ve sizin ağırlığınız öne yığılır ve ABS gerekeni yapar, ama yana savulma için; ESP var. O da sizin aracınızda yok.
Aracınızın dolu olması salınım sırasında merkezkaç'daki ağırlığı arttıracağı için yere basmasını sağlamakla beraber daha çok savrulmasını da sağlayacaktır. Su dolu bir akvaryumu taşımaya benzer, içindeki su ne kadar hareket ederse siz ne kadar dikkat ederseniz edin içindeki suyun(burda su içindeki yolcular oluyor) taşması ve akvaryumu elinizde suyun dalgalanma yönüne doğru itip çekmesi an meselesidir.
Aracınızda ya da opelde sıkıntı yok. Sıkıntı sizin şöförlüğünüzde. Euro NCAP testleri bile 60 KM ile yapılırken 100 il girdiğiniz keskin virajda espsiz arabanızın savrulmamasını sağlamak sizin yeteneğinizle veya ÖNLEM ALMANIZLA doğru orantılı.
Kazadan sonra gelip "Yeaaa bu OPEL de sağlam sanırdık..." başlıklarından bana gına geldi açıkcası.
Ama her şeyden sonra Allah daha beterlerinden saklasın. Aracınızda lastik, süspansiyon ve jant üçlemesine çok dikkat edin. Desen farkı bile olsa lastikte, çok çok çok büyük sonuçlar doğurabilir. Ki bence bahsettiğiniz hızlarda aldığınız hasar mükemmel derece az.
Hocam yazdıkların doğru da üslup biraz sert olmuş. Düşen çocuğunu "niye düştün lan!" diye döven baba gibisin
