Slm arkadaşlar. Aynı problemi yaşamış ve sorunu tamamen çözmüş biri olarak yazayım dedim. Birincisi tayfun arkadaşın dediği gibi orta havalandırma yeri kışın kullanılmaz, çünkü klima içindir ve kaloriferin % 100 performansla çalışmasında bile orta üfler. Isıtmama problemine gelince; tek sebep kalorifer peteğidir. Yani göğsün altında olan opellerde genelde alüminyum olur ve tamiri mümkün değildir. Şimdi ben şöyle tahmin ediyorum, aracınız lpg lidir. Dolayısiyle kalorifer sıcak su hortumundan "T" yaparak giriş, geri dönüş hortumundan da yine "T" yaparak LPG beynine sıcak su vermişlerdir. Bu yanlış bir sistemdir. Birincisi kalorifer peteğine gelen sıcak suyu % 70 gibi azaltıyor.(Tazyik,debi,basınç ne anlarsanız) İkincisi peteğe gelen su % 30 olunca suyun tazyiki düşüyor ve üstelik petek en alt seviyede olduğu için su içindeki tüm tortular peteği tıkıyor.
Çaresi: Öncelikle LPG beynine sıcak su veren sistem değişecek. Her nekadar bazıları bunu kabul etmesede biz gerekli test ve deneyleri yaptık. Motordan çıkan sıcak su direkt olarak önce kalorifer peteğine gelecek. Geri dönüş hortumu da LPG beynine, beyinden çıkan da tekrar motora gelecek. Önce LPG beyni diyenler var ancak beyinde soğuyan suyu kalorifere vermek mantıklı değil. Zaten beyne 60-70 derece gibi bir sıcaklık yetiyor ve geri dönüş ondan fazlasını sağlıyor. Eğer önce beyne su verilirse peteğe gelecek sıcaklık 55 derece gibi oluyor. (Rolantide değil yüksek gazda çalışırken baktık) Bu işi yapan radyatörcü usta hortumları ayarladıktan sonra ilaçlı temizleme ile de peteği açacak ve kaloriferin ısıtacak. Benim araç 95 GT. Hemen hemen hiç ısıtmıyordu bu işlemi yaptım şimdi canavar gibi.
Birde şu var, niye mantıksız sistemi kuruyorlar? Çoğu araçta yaz ayı gelince havalandırma ayarı soğuk tarafa alınıyor ve sıcak suyun dolaşımını kesiyor. Opellerde öyle bir sorun yok. Sıcak - soğuk ayara alınca sadece hava kanallarını kapatır. Yazın soğuk ayarda dahi kalorifer peteğinde su dolaşımı devam eder.
Bilgilerinize sunulur. Yardımcı olabildiysem ne mutlu. Görüşlerimi ve yazdığım bilgimi ustalarımın görüş ve tensiplerine sunarım. Saygılar....