işte Türkiye'nin adaletsiz vergi sisteminin yeni ürünü

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan bacadir68
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Olayın diğer yüzü var , e180 bize özel yapilmis degil , mercedes uzun süre once açıkladığı motor hacmi düşürme (downsizing) çalısmaları sonrası bu alete 1.6 motor koydu , 2014 yılında C klas 1.8 dizelin yerini alacak 1.6 dizel motor ile geliyor . Bu motoru Megane dan taniyirsunuz zaten .

Vergi olayına gelirsek , marka ve modele göre vergi alınsın mı diyorsunuz yani :) bu araca zaten adam alırken ederi üzerinden vergiyi veriyor , MTV nin amacı başka bir sey , o yüzden bence motor hacmi , emisyon değeri, aracın ağırlığına göre alınması gerekir , bizim ülkemizde motor hacmi secmiş , bence gayet normal ... Olaya birde söyle bakın aynı model astra h a ben 200 tl vergi öderken , motor hacmi büyüyünce adam benden 1000 tl fazla ödüyor . Keske olmasa ama oluyor iste ...

Bu arada heryer E klas olacak iyimi :)

hocam downsizin denen olay şirket yapısında çalışan çıkararak, üretimi azaltarak küçülmeye gitmektir. Mercedesin bu hamlesinde motor hacmi düşürerek satış artırma hedeflendiğinden bu bir upsizindir :) gerkesiz bilgi ama olsun :maden:

hocam downsizin denen olay şirket yapısında çalışan çıkararak, üretimi azaltarak küçülmeye gitmektir. Mercedesin bu hamlesinde motor hacmi düşürerek satış artırma hedeflendiğinden bu bir upsizindir :) gerkesiz bilgi ama olsun :maden:

Valla MBT nin sayfasında çarşaf çarşaf video var , ac izle adamlar 2010 dan beri yayınlıyor , link atmakla uğraşmam bu sekilde mesaj yazana :)

Downsizing = küçülme

Sen işçi çıkart fabrikanı küçült, motor hacmi azalt motoru küçült , sonuçta kendini sınırlama hocam ...

Saygılar :)

Engine downsizing ayrı bişeydir ki kelime oyunu olmuş burada :D
Koyunun derisini yüz, yüzde elliyi zor tutuyorum olayına benziyo, sesteş ancak farklı anlamda kelimeler :maden: arada postayı da koymuşsun hocam :D

Yok canım , sen bana ben sana takıldım :) bu arada haklısın engine yazmamasim ki İngilizce kısmına :)

Son düzenleme:
Olayın diğer yüzü var , e180 bize özel yapilmis degil , mercedes uzun süre once açıkladığı motor hacmi düşürme (downsizing) çalısmaları sonrası bu alete 1.6 motor koydu , 2014 yılında C klas 1.8 dizelin yerini alacak 1.6 dizel motor ile geliyor . Bu motoru Megane dan taniyirsunuz zaten .

Vergi olayına gelirsek , marka ve modele göre vergi alınsın mı diyorsunuz yani :) bu araca zaten adam alırken ederi üzerinden vergiyi veriyor , MTV nin amacı başka bir sey , o yüzden bence motor hacmi , emisyon değeri, aracın ağırlığına göre alınması gerekir , bizim ülkemizde motor hacmi secmiş , bence gayet normal ... Olaya birde söyle bakın aynı model astra h a ben 200 tl vergi öderken , motor hacmi büyüyünce adam benden 1000 tl fazla ödüyor . Keske olmasa ama oluyor iste ...

Bu arada heryer E klas olacak iyimi :)

Motor hacmi bir yere kadar tamam diyeceğim ama şimdilerde 1300-1400 cc lik araçların motorlarında beygir enflasyonu var :)

Emisyon değeri güzel bir uygulama ama ülkemizde şu an için lüks bir uygulama olur. Malüm piyasadaki araçların yaş ortalaması ile akaryakıtlarımızın temizlik durumları standartlarda değil. Ayrıca yılda 100.000 km yapan bir sürücü ile 10.000 km yapan bir sürücüyü nasıl aynı kefeye koyacaksınız? Adamın motoru hiç soğumayacak ama ayda yılda bir aracını trafiğe çıkaran kişiyle aynı oranda vergi ödeyecek :(.

Ağırlık olayını da adaletli bulmuyorum. 2 tonluk Mercedes 1 tonluk Şahin'den daha mı fazla yollara zarar veriyor. Bu ülke yıllardır tonaj yasasını yürürlüğe koyamadı. 5-6 tonluk kamyonlara dünyanın yükünü sarıyorlar.

Diyeceksin ki o zaman önerin ne? MTV'nin amacı nedir? Bana göre devlet araç sahiplerini altın yumurtlayan tavuk olarak gördüğüne göre vergiyi aracın ederi üzerinden alacak. İş adil olmaya gelecek olursa bana göre MTV lüzumsuz bir uygulamadır, kaldırılmalıdır, zira araç ilk kez trafiğe çıkarken sahibinden okkalı bir şekilde ÖTV+KDV tahsil edilmiyor mu? Vergide devamlılık istiyorlarsa ona da cevabım var. Dünyanın en pahalı akaryakıtını biz ödemiyormuyuz? Koyarsın benzinin litresi 3-5 kuruş vergi, bu vergiyi de MTV kısmına gelir olarak yazarsın olur biter. Bu şekilde aracını daha çok kullanan daha çok vergi vermiş olmaz mı? Üstelik MTV ni ödemedi diye milletle uğraşmaz, ihtiyaç fazlası memurlarını daha faydalı yerlerde istihdam edersin.

Bunların neyi doğruki vergi sistemi doğru olsun?! İki gün önce benzine gelen 11 kuruştan sonra mazotada yarından geçerli olmak üzere 7 kuruş zam geldi, yetmez ama evet .... Her depoda sevgiyle anıyorum....

Gönderide arkadaş galiba Mercedes'in fiyat olarak çok pahalı (140bin TL) old halde, 1600 altı cc old için 20bin TL'lik 1600cc araçlarla aynı MTV ödemesine tepkili galiba?

Fakat o konuda yapacak birşey yok. Bu tepki daha önce de seslendirilmişti. Aracın değerine göre değişen MTV yapılırsa onun adı "motorlu taşıt" değil, "servet" vergisi olur. Ancak servet vergisi ÖTV adı altında zaten alınıyor 37% , 54% gibi oldukça yüksek oranlarda...

Konuyu açan arkadaş, vergide adaleti soruyorsa geçens sene yürürlüğe giren 0 emlak satışlarında 18% olan KDV'nin 1% 'e indirilmesine ne der acaba? Parayı bulmuş bir kişi 1 milyon liralık lüks konut alırken 180bin lira yerine sadece 10bin TL vergi ödüyor. Ve son dönemde belki araçtan çok emlak satıldığı göz önüne alınırsa devletin orada büyük kaybı var.

"0 emlak satışlarında 18% olan KDV'nin 1% 'e indirilmesine ne der acaba? Parayı bulmuş bir kişi 1 milyon liralık lüks konut alırken 180 bin lira yerine sadece 10 bin TL vergi ödüyor."

Ahmet bu durum da adil değil. Ne olursa olsun vergi değer üzerinden alınmalıdır. Neden dersen 100.000 TL ye normal bir semtte alınan "sıfır" 151 metrekarelik bir ev için %18 KDV ödenecek, buna karşılık 1.000.000 TL ye alınan boğaz manzaralı ama 149 metre karelik bir eve ise % 1 KVD ödenecek.

Diğer yandan servet vergisi olayına gelince MTV için sabit bir fiyat uygulanırken temel ihtiyaç olan evlerde değişken bir emlak vergisi sistemi uygulanmıyor mu? Kimse kusura bakmasın lüks malı kullanan vergisini de vermeli. Vatandaş sistemin işleyisini bilmeden, hevesle borç harç, kesesini aşan bir araba alıyor ondan sonrada ödeme güçlüğü çekince de LPG den medet umuyor, sigortasını yaptırmıyor, muayeneye götürmüyor, MTV sini yatırmıyor, periyodik bakım desen hak getire. Bu durum daha mı güzel?

Geri