geçen seneki 11.11 de çoğu satıcı gerçekten indirim yapmışt. bu sene onlarda çözdü işin çakallığını. 5-6 ürün vardı almak için 11.11 i beklediğim. 50 dolarlık ürüne 80 dolar yazmış 11.11 de büyük indirim 45 dolar olacakmış. dolar da neredeyse 3 lira olunca gerçekten ucuz olmayan şeyleri almak mantıksızoluyor aartık. Geçen sene 20 dolara aldığım ürün 40 tl yaparken şimdi 60 tl yapıyor. turkiyede de zaten 80 tl. 20 liralık fark için beklemeye değmiyor. dolar yükseldi yukseleli 3-5 dolarlık ürünleri sipariş eder oldum. Türkiye'de de aynı fiyatlara bulsam bile ucuz ürünlere Türkiye içinde kargo parası vereceğime çinden alıyorum.
Abi ben paramın dışarı gitmesi konusuna çok üzülüyorum fakat Türk firmalarına olan nefretim ağır bastığı için paramı kazanmalarını istemiyorum.
Mesela bir ürünü piyasadan ucuza bulup sipariş veriyorum 3-4 gün geçiyor ses seda yok. Telefonla arıyorum stoklarımızda kalmadığı için sipariş verdik bekliyoruz gelmesini diyorlar. Ben aramasam söylemeye niyetli değiller.
Adı sanı duyulmuş daha büyük firmalardan sipariş veriyorum. Sipariş verilen ürünler için 24 saatte hızlı kargo diyor, şu kadar üstü ücretsiz kargo diyor. İhtiyaçları toplayıp limiti geçip sipariş veriyorum. Siparişin üstünden 2 gün geçiyor ses seda yok. Sipariş durumuna bakıyorum, tedarik sürecinde yazıyor. Gel de ayar olma.
Çinliler bunu yapmıyor. Takipsiz kargo, takipli kargo, hızlı kargo şeklinde envai çeşit seçenek sunuyor.
Türkiye' de bulamadığım, ve gerçekten çok acil ihtiyacım olan bir ürüne ederinin 5 katından fazla kargo ücreti verip 3. günün sabahı Amerikadan Isparta gibi merkezi olmayan bir yere ulaştırabilen firmalar ve kargo şirketlerini görünce Türk firmalarının vurdum duymazlığından tiksiniyorum, ama kendilerine çeki düzen vermezlerse pek çoğu 10 yıldan daha kısa bir sürede kepengi kapatacaklar ki satışları da gün geçtikçe azalıyor.
İnsanlar için toprak sınırları halen olsa da, para uzun zamandır sınır tanımıyor, tanımamaya da devam edecek.
Çok acil ihtiyacım yoksa, bir fırça, bir mikrofiber bez, led lamba, hatta boş cd' yi bile yurtdışından sipariş veriyorum. Aksilik çıkmadığı sürece de en fazla PTT' ye gidip alıyorum.