İlk radar cezamı yedim

ndipi

Bölüm Sorumlusu
Yönetici
Moderatör
Bilgi Girilmemiş
Katılım
16 Haz 2009
Mesajlar
21,572
Tepki puanı
9
Puanları
38
Yaş
48
www.engelsizdostlar.com
Arkadaşlar bir çoğunuz biliyor bilmeyen arkadaşlar da olabilir. Ben engeli bir arkadaşınızım ve bir çok engelli arkadaş ile de sürekli iletişim halindeyim. Bu arkadaşların içinde sonradan engelli olan arkadaşlar da var. Bu arkadaşların çoğu trafik kazası sonrasın da engelli olmuş arkadaşlar. Ya kural tanımamışlar, yada kural tanımayan birinin yüzünden bu duruma gelmişler . Ve bir kişi de araç bakımlarını yaptırmadıkları yüzünden kaza yapmışlar. Özellikle lastik yarışmaları. Bunu unutmayın arkadaşlar kurallara uyun ki hayatta kalın, kurallara uyun ki dokuz milyon engelliden biri olmayın. Hayat o kadar kolay ve ucuz değil. Kazasız günler dilerim hepinize.
 

marmarali83

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
15 Ara 2011
Mesajlar
1,735
Tepki puanı
1
Puanları
38
Siteyi ziyaret et
Adapazarı'nda araç kullanmak özel beceri istiyor. Kafasına göre gitmede, istediği yerde durmada, istediği yere park etmede İzmir'den bir tık öndeler :)

sorma abi. Üniversitesi yi bitirip ilk arabamı alınca acemiliği Adapazarında atlatmak zorunda kaldım. 5-6 ay araba kullanıp istanbula arkadaşların yanına gittim. Adapazarında sokağa giriş yapmak istersen karşıdan gelenin önüne anlayip yolunu kesmezsen 10 dakika insaflı biri gelsin de yol versin diye beklersin. bu arada arkandaki arabalarında kornaları düğün konvoyu kıvamına ulaşır :) mecburen yol kesmeye alıştık :) istanbula gittiğimde arkadaşlar önceden araba sürmeyi bilmediğimi bildiklerinden şaşırdılar. Sakarya dan sonra istanbul trafiğinde hiç zorlanmadım. hatta 3-5 km hızla ilerleyen sıkışık trafikte 500 metre kadar sonra sağdan çıkacağım için sağa geçeyim dedim. sinyal verdim. baktım arkadaki gelmiyor. inanamadım :) çevirdim kafayı adama baktım. gecsene kardeşim yol verdik işte der gibi kafa salladı. tabi sinyal verip yol verilmesine alışık olmayınca yadırgıyor insan. adapazarında şehir içinde arkamdan polis otosu gelirken sinyal verip şerit değiştirdim. ışıklarda yanıma gelip durdu açtı camı. napıyorsun birader dedi. birşey yaptığım yok ileride sağa dönecem sağa geçtim ne oldu ki, sinyal verdim görmediniz mi dedim. öyle kafana göre sinyal verdim sağa sola geçeyim dersen kaza yaparsın haberin olsun diyip çekip gitti. sinyal verdiğim zaman ekip otosu benden 10-15 metre de uzaktaydi. sinyal Adapazarı'nda sadece dönüşlerde veriliyormuş. alışık olmadığımız için şerit değiştirirken sinyal vermek kaza yapmaya sebep olur diye kızdı polis amca :)
 

Nobran

Emektar Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
22 Eyl 2013
Mesajlar
1,163
Tepki puanı
256
Puanları
83
Yaş
34
Siteyi ziyaret et
Söyledikleriniz doğru ama şöyle sıkıntı var. Kural net olarak nasıl bilmiyorum ama bu durumda sol şeritte hız sınırı yok gibi bir durum ortaya çıkıyor. Sol şerit sollama yapılan şerit ve ben sol şeridi kullandığım sürece hız sınırım yoktur. Tek gerekçesi sağ şeritte araç veya araçlar olmalı.

Araç kamerası bende kullanıyorum. Çok şükür şimdiye kadar müşkül bir duruma düşmediğim için görüntülere ihtiyacım olmadı. İnşallah da olmaz. GPS modülü alıp kameraya ekleyeceğim bende inşallah.

Bunun güncel olanını bulamadım. Ama güncellendi ve geçişlerde hız limiti kaldırıldı.

Geçme Kuralları

Madde 103- Geçmede aşağıdaki kurallar uygulanır.
a) Sürücüler önlerinde giden bir aracı geçmeleri için;
1) Arkasından gelen bir başka sürücünün kendisini geçmeye başlamamış olması,
2) Önünde giden sürücünün bir başka aracı geçme niyetini belirten uyarma işaretini vermemiş bulunması,
3) Geçeceği aracın hızıyla geçme esnasındaki kendi hızını da dikkate alarak, iki yönlü yollarda karşıdan gelen trafik dahil, yolu kullananların tümü için tehlike veya engel yaratmadan geçmek için kullanacağı şeridin yeteri kadar ilerisinin görüşe açık ve boş olması,
4) Geçişin, geçilen araçlar için bir güçlük yaratmayacak şekilde ve araçlarının bu geçişe uygun durumda bulunması,
Mecburidir.
b) Geçme, geçilecek aracın solundaki şeritten yapılır.
Geçecek aracın sürücüsü;
1) Geçilecek araç sürücüsünü ses cihazı ile veya kısa ve uzun hüzmeli farlarını ardarda yakarak uyarmaya,
2) Sol dönüş lambası ile işaret vermeye,
3) Geçilecek araca takip mesafesi kadar önceden sol şeride yerleşmeye,
4) Geçilen araç, geriyi görme aynasından görülünceye kadar geçiş şeridinde ilerlemeye,
5) Sağa dönüş lambası ile işaret vererek sağ şeride girmekle geçişini tamamlamaya,
Mecburdur.
c) Araçların sağından veya banketten yararlanmak suretiyle geçmek yasaktır.
Ancak, herhangi bir araç sola dönüş işareti vererek yavaşlamakta veya trafik mecburiyeti nedeniyle beklemekte ise, bunların veya yolun ortasından giden tramvaylar ile görev icabı yolun solunda bulunan geçiş üstünlüğüne sahip araçların sağındaki şeritten geçilebilir.
Tramvay hatları müsait olmadığı takdirde, harekette olsun veya olmasın bir tramvayın sol yanından geçilemez ve bu yanda devamlı araç sürülemez.
d) Gidişe ayrılmış yol bölümlerinde, şerit değiştirmemek şartı ile bir şeritteki taşıtların diğer şeritteki taşıtlardan hızlı gitmesi geçme sayılmaz.

Karayollarında Trafiğin Akışı ve Karayolunun Kullanılması:

Madde 94- Karayollarında trafik sağdan akar.
d) Gidişe ayrılan yol bölümünün en son şeridini sürekli işgal etmemek,
e) İki yönlü dört veya daha fazla şeritli yollarda, motosiklet, otomobil, kamyonet, minibüs ve otobüs dışındaki araçları sürenler, geçme ve dönme dışında en sağ şeridi izlemek,
Zorundadırlar.


Kırmızı renk ile koyulaştırdığım yerler dikkatlice okunduğunda sollamalarda hız limiti olmadığı, sol şeritten sürekli gitmenin yasak ve bunun da sollama demek olmadığı anlaşılıyor. Daha da anlaşılır olabilmesi için bir düzenleme yapıldı ama güncel halini bulamadım.

Eğer bir sollama sırasında mecbur kalınırsa 260 bile yapılabilir. En uç örneklerden birini vericem :D Çift yönlü yolda sollamak için karşıdan gelenlerin şeridine geçtiniz, karşıdan gelen sapık bir kamyon sürücüsü de gaza basmaya başladı. Altınızdaki araç 200+ beygir, canınızı korumanız için acele sağa geçmeniz gerekiyor fakat geçmek istediğiniz araç da gaza bastı, altınızdaki araca güvenip topuklamaktan başka çareniz yok. Bu sırada da şans, radara girdiniz. Can güvenliğiniz için gaza bastığınızı ispatlayabilirseniz (kamera burada devreye giriyor) sizin ceza iptal edilir, yaşadığınız olay o an aracınızda bulunan annenizin yada eşinizin psikolojisini derinden etkilediğine dair bir rapor da alırsanız plakaları kameranızdan tespit edilen ve size zorluk çıkartan o sürücülerin başı epey ağrır.

Böyle uç bir olay yaşandığında olması gereken şey bu. Türkiye' de yaşıyoruz, çaldığınız her kapıda verilen cevap aynen şu olacak; Boş ver, attığın taşın ürküttüğün kurbağaya değmez. Siz de bir süre uğraştıktan sonra sisteme ayak uydurup, boş verip, başımın gözümün sadakası olsun diyerek girdiğiniz radarın cezasını ödeyeceksiniz. Acı ama gerçek :)
 
Son düzenleme:

erdogan_5561

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
6 Ara 2014
Mesajlar
191
Tepki puanı
0
Puanları
16
Yaş
41
Siteyi ziyaret et
Konuyu hortlatcam ama yazmam lazım, öncelikle herkese merhabalar. Geçen hafta samsundan trabzona giderken ikinci radar cezamı trabzon girişinde yedim, hemde 122 ile, 1km farka yapıştırdı polis arkadaşlar. Yalnız 10TL zam gelmiş, yılbaşından önce 189TL olan ceza 199 TL olmuş, iyki 200 yapmamışlar yani :)

Birde ünye ile ordunun çıkışına kadar olan bölümde neredeyse her 10km de bir radar var. 80 i geçmiyor kimse, tünellerde bile radar uygulaması tabelası koymuşlar, çok kötü olmuş çünki bahsettiğim yol yaklaşık 120km. Eniştem aynı yolda 3 radar cezası yemiş okadar dikkat etmesine rağmen. Olay şu, kameralardan limitte geçmeniz yetmiyor eğer arada bir yerde hız yaparsanız yine ceza yiyorsunuz.

Şöleki; diyelim iki kontrol noktası ( kameralar ) arası 10km maksimum hız 80km, siz 80km sabit hızla bu mesafeyi x=v.t sabitinden 10=80.t => 7,5 dakka alırsınız. Kameralar sizi kaydediyor ve iki nokta arasından geçiş sürenizi hesaplıyor ve ortalama hızınızı hesaplıyor eğer 7,5 dakika değilde 5 dakikaysa demekki arada biryerlerde 80km den hızlı gitmişsiniz.
Tabi böle şey olurmu diye bana kızmayın arkadaşlar bende inanmadım şahsen ama öle olduğunu sölüyorlar. Bence böyle bir sisteme sahip değildirler. Fakat o bölgede 70 i 80i geçen araç yok. Herkese kazasız, radarsız, cezasız ve arızasız sürüşler dilerim.
 

smihci

Yönetici
Başkan
35-İzmir
Katılım
19 Ara 2007
Mesajlar
20,521
Tepki puanı
254
Puanları
83
Siteyi ziyaret et
O uygulama yıllardır Sivrihisar-Ankara karayolunda var.
 

ndipi

Bölüm Sorumlusu
Yönetici
Moderatör
Bilgi Girilmemiş
Katılım
16 Haz 2009
Mesajlar
21,572
Tepki puanı
9
Puanları
38
Yaş
48
www.engelsizdostlar.com
Ankara içinden Kayaş yoluna çıktığın an Aydınlık Evler de kameradan geçer ve Boğaziçi yada Bayındır Barajı kısmında olan kameralara takılan olursa o zaman ceza sizleri bekler arkadaşlar. Aynı perde orada da var bildiğim kadarı ile bir arkadaş cezayı yedi çünkü.
 
Üst