Heel and Toe Teknigi ile Vites Küçültme

MOKIA

Başkan
Bilgi Girilmemiş
Katılım
12 Ağu 2006
Mesajlar
3,820
Tepki puanı
14
Puanları
38
www.iststatus.com
Heel and Toe Teknigi ile Vites Küçültme

E6RFT6W77TF7.jpg


Eger yari otomatik veya otomatik vites kutulu bir otomobiliniz yoksa heel and toe teknigi ile vites küçültmeyi ögrenmeniz faydali olacaktir.

Bu teknigin amaci;
Vites küçültme esnasinda ayak debriyajdan çekildiginde ani bir motor freninin meydana gelerek arabanin dengesini bozmasinin önüne geçmek.
Kavrama esnasinda ortaya çikacak darbenin debriyaj, vites kutusu ve akslar üzerinde tahribat yapmasini veya ömürlerini kisaltmasini önlemektir.

Eger gelecekte daha hizli gitmeyi düsünüyorsaniz bu teknigi kullanmaya ihtiyaciniz olabilir.


VITES KÜÇÜLTME
Bir viraja yaklasirken öncelikle hizinizi düsürür ve viraj içi kontrol ve viraj çikisinda hizlanma için bir veya bir kaç! vites küçültürsünüz. Bu islem esnasinda muhtemelen ayaginiz gazdan çekili oldugundan motor devri rölanti degerine kadar düsecektir. vitesi küçültüp debriyajdan ayaginizi çektiginiz anda ise her ne kadar gaza tekrar bassaniz da yaris tipi debriyajlar sizin yumusak bir kavrama saglamanizin önüne geçecektir. (Zaten sizin o anda bu kadar zamaniniz olmayacaktir). Sonuç olarak kaygan zeminde arabanin kararliligi bozulabilir veya kiymetli tahrik aksaminizdan (debriyaj, pirizdirek mili, vites kutusu ve diferansiyel ve akslariniz) bazi parçalar daha küçük parçalara ayrilabilir.
Eger heel and toe teknigini kullanmak istediginizi düsünürsek, yukaridaki durumda yapilmasi gerekenler;

HEEL AND TOE TEKNIGI
Yine ayni viraja yaklasiyorsunuz. Sag ayaginiz ile frene basarken sol ile debriyaja basip vitesi küçültün. Bundan sonra sag ayaginizin topuguyla veya yaniyla (sag ayaginizin burnu hala fren üzerinde kalacak sekilde bileginizi bükerek) gaz pedalina hafifçe dokunup motoru hizlandirin ve debriyaji birakin. Evet hepsi bu.. Böylece darbesiz ve yumusak bir sekilde vitesinizi küçülttünüz..
Bu teknigi kolaylikla kullanabilmeniz için fren pedali ile gaz pedali seviyeleriniz birbirine yakin olmalidir. En ideal durum kendinizi en rahat hissettiginiz durumdur. Ayrica pek çok sportif pedal kiti bu teknigi destekleyecek sekilde özel formlarda üretilmektedir. Ayrica kullanilan ayakkabilar da çok büyük önem tasimaktadir. Tabani çok dar ayakkabilar ile bosu bosuna vakit kaybetmeyin. Normal düz tabanli bir yürüyüs ayakkabisi yeterli olacaktir. Tabii en iyisi pahali bir sürücü ayakkabisi almak..

PRATIK ÇALISMA
Yeniden genis ve bos mekaninizdasiniz.. Büyük daireler çizmeye baslayin ve vitesinizi 2 den 1 e düsürün. Bunu önce alistiginiz sekilde daha sonra da dahiyane heel and toe teknigini kullanarak deneyin. 1-2 saat veya 3-5 tekrardan sonra bu isi otomatik olarak yaptiginiza karar verdiginizde bu sefer 3 den 2 ye düsmeye pesisira 3 e çikmaya ve yeniden 2 ye düsmeye baslayin. En çok bir ayda bu isi kusursuz derecede iyi yapabilirsiniz.

Not: Bu bilgiler sizi daha kanlı bir trafik canavarı haline getirmek amacıyla verilmemiştir. Yeteneklerinizi gösterebileceğiniz yerlerin yarış pistleri olduğunu unutmayınız. Bu alıştırmalar esnasında ve sonrasında arkanızdan gelen sürücülerin otomobil yarışçısı olmadıklarını ve sizin kadar iyi frenaj yapamama ihtimallerini unutmayın
 
Son düzenleme:

MadeN

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
15 Kas 2007
Mesajlar
6,208
Tepki puanı
0
Puanları
36
Siteyi ziyaret et
denemek lazım ama inanın virajda çok telikeli olabilir! ki opeller gibi kendini kafadan çok bırakan araçlarda cidden tehlikeli olabilir!.. dikkat etmek lazım.
 

burakank

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
9 May 2008
Mesajlar
1,331
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
37
Siteyi ziyaret et
wrc'de izlerken kapmıştım bu tekniği,uzun süredir de uyguluyorum,gerçekten arabanın rahat alt vitese geçmesini,kasılmamasını sağlıyor..
 

psicomega

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
11 Mar 2008
Mesajlar
669
Tepki puanı
0
Puanları
0
Siteyi ziyaret et
ufak bir not:

Arkadan itişli araçlarda bunu kesinlikle yapmayın:Dsadece önden cekişli araçlar içindir.
 
Son düzenleme:

eskikasa

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
26 Eki 2006
Mesajlar
7,014
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
43
Siteyi ziyaret et
standard araçla standard sürüş için değil ama bu teknik değil mi?
 

Bob Marley

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
2 Ocak 2010
Mesajlar
52
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
45
Siteyi ziyaret et
Vay be:D Araç kullanmayı öğrendiğim 88 Şahin de de buna benzer bir olayı yıllardır yaparmışım da haberim yokmuş:kop:



Araç 88 Model, yeni kasa, 4 İleri vites, LPG li, motor okadar ölü ki benzin kadar LPG yakardı...

İlk çalıştırmada 2-3 marştan sonra çalışır ama otomatik jikle olmadığından motor ısınana kadar alt devirlerde gaza basmak gerekiyordu yoksa malum stop ediyordu...


Aracı ilk kaldırıken sol ayak debriyajda, vites 1 de, sağ ayak hem frene basıyor hemde stop etmesin diye ara gaz veriyor:)

Benim sağ ayağımın sol yanıyla frene, ayağımın büyük bir çoğunluğu ise gaz ın üzerinde dururdu... Kalkmak içinde sağ ayağımı, sağ aşağıya doğru bükerdim, belli bir ölçüde indirdikten sonra ayak frenden atar, sadece gaza basar, anacak ayak biraz yamuktur:) 2. vitese atana kadar böyle basardım... Birde ozamanlar genciz ışıklarda falan millet artistlik olsun diye ara gaz veriyor zannederdi, gıcık olurdummmm... Bu tekniğin adı da " Non Stop Şahin" dir....:eek:


Bu tekniğide hemen uygulayacağım, 1-2 denemeden sonra ustası olurum gibime geliyor:kop:
 
Son düzenleme:

Emre

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
25 Ara 2007
Mesajlar
7,448
Tepki puanı
14
Puanları
38
Yaş
39
www.chiptuningtr.com
Ek olarak bu teknik ile Triger kayışına birden yük bindirilmeyeceği için, motor sağlığı açısından da faydalıdır. Klasik devir düşürmede ise, rolanti iken küçültülen vites ve hıza bağlı olmak üzere aniden motora yük binmekte dolayısı ile triger daha çabuk yıpranmaktadır.
 
Üst