Hangisinde Yakit Fazla Olur?

burak arkadaşım senin hesabın kısmen doğru. sen akışkanlar mekaniği almışsındır bilirsinki hız arttıkça karşı gelen kuvvet artar. yani senin motorun 50% fazla devir çevircek ama karşı gelen kuvvet fazla olduğu için 50%den daha fazla yakıt artışı olacak. bundan dolayı senin hesabın son kısmı yanlış olmuş oluyor.

siz yol bilgisayarına bakın orada en küçük rakamı gördüğünüzde en az yakıyorsunuzdur. bende yok ama sanırım birimi yanında yazıyor çoğunda birimi lt/100km dir.
 
arkadaşım benim hesaplarım ampirik hesap. o hızla düz yolda sabit giden bir kütleye göre. başka bir sürü faktör var yoksa yakıta etki eden. senin karşı kuvvet dediğin drag ise dediğin doğru ancak burada o hesapların hiçbiri yok. en basit hesap mantıgına göre. oturup şimdi drag mı hesaplayayım :)
 
burağın hesabı gayet doğru görünüyor,
Araç ağırlığını 150km hızla itmek ve 100km hızla itmek için gereken güçleri sağlayacak kadar benzin yakmakla ilgili yakıt sarifyatı,
aracın ne kadar süre çalışır vaziyette olmasıyla ilgisi azalıyor bu durumda.
gereken gücü de devir sayısıyla sağladığımızdan burağın hesap nşa da doğru oluyor, nşa kısaltmasını kullanmayalı yıllar oldu da bi nostalji yapayım istedim :D:D:D
 
Araba yüksek hızla giderken rüzgar direnci daha fazla etkiliyor ve motor gücünün önemli bir kısmı rüzgar direncini yenmek için kullanılıyor.
Aracın tüketim değerleri hesaplanırken o hızla giderken litre/100km şeklinde hesaplanıyor. Dolayısı ile 150 ile giderken ortalama tüketim değeri her zaman daha fazla olacaktır.
 
yapmayın arkadaşlar. ilkokul sorusu gibi bu.! hesaba kitaba gerek yok. süre sizi neden yanıltıyor?. arabaların gittiği mesafe aynı. biri 100km hızla biri 150km ile gidiyor :eek: neyi hesaplıyorsunuz? tabiki 150 km ile giden çok daha fazla yakıt tüketecek. niye 90 la gidiyoruz o zaman. en çok sana şaşırdım burak yani :eek:
 
arkadaslar ben pek anlamam ama bisey soylemek istiyorum 100 km hizla giden arac 3000 devir donduruyor da 150 km giden arac ne diye 4500 dondurmek yerine 4200 ceviriyor ki... arkadasin buradaki hesabina gore enerji kaybi olmaz ve de ikisinin de yakit miktari zaman faktoru ile baglantili olarak BIREBIR AYNI CIKAR... ancaak gercek hayattaki devir saati sayilarini isleme koyup da surtunmedir karsi kuvvetlerdir motorun icerisindeki surtunmedir falan bunlari yok sayarsak bu hesap her zaman ayni cikar... aradaki fark zaten gercek hayatta da bunlardan kaynaklanir... yani oyle devirle orantili olarak birimlendirme yapilamaz hiz arttikca artan devire gore birim verilmesi bence yanlistir yuksek devirlerde ve hizlarda enerji kaybi daha fazla olmaktadir... yanlis mi dusunuyorum bilmem...
 
Kağıt üzerinde belki aynı miktar yakıt tüketimi çıkabilir ancak gerçek bir yolculukta;bu hesaplamada dikkate almadığımız bazı değişkenleri (rüzgar , yol durumu vs.) hesaplamadan soyutlayamayacağımızdan dolayı bu tarz hesaplar hiçbir zaman doğru sonucu vermez. Sadece teoride kalır. Yine de 100km. den şaşmamak lazım.
 
Daha çok çalışması daha çok yakıcak anlamına gelmez boş olay.90'la giderken daha az yakar.Sonuçda yakıt l/100km;)
 
Aslında yanlış değil. Diyorsun ki 150 ile giderken drag kuvvetleri artacak ve araç çok daha fazla yakacak. Doğru ama bu zaten aracın devrinden belli olur. Örneğin, araç seyir halindeyken rüzgar yoksa mesela 150 kmh hıza ulaşmak için aracın 4200 devre yükselmesi gerekiyor. Ama karşı rüzgar varsa dediğin gibi ekstra bir direnç kuvvetinden dolayı sen ibrende 150 kmh hızı görene kadar gaz vereceksin ve aracın devri de yükselecek. Dolayısıyla benim hesaplamamda dediğim gibi 150 kmh ile gidiyorken hangi devri görüyorsan onu katacaksın hesaba. Yani yanlış değil. Sonuç olarak karşı direnç kuvveti zaten aracın motor devrine direkt olarak etki edecek. Sistemin blok şemasını düşün, sisteme giren çıkan ve bozucuları düşün, dediğime gelir.
 
arkadaşlar eksik değil hesap yada yanlış değil. sizin düşündüğünüz parametreler hesaba aracın devri olarak dönecektir. yakıtı artıran nedenler arttıkça 150 kmh hıza ulaşmak için araç daha çok devir yapacak.

Hesabım doğrudur. Hesaba kitaba gerek yok demeyin. Burada Aynı yolu kat eden iki aynı motorlu iki arabadan söz ediliyor.

Hesaba kitaba gerek olmaz olur mu? Arabayı yapan mühendisler değil mi? Hayret ettim boyle bir yoruma yani.
 
Geri
Üst