Elektrikli araç

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan canbabaaa
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
bence iyi bir haber ama ilk etapta dizelden benzinliden avantajlı değil gibi gözüküyor. Menzili çok kısa.Geliştirilirse zaten ne benzinli araba kalır ne de dizel.
 
Her ay ekstradan 170 TL de pil kirası varmış :(. Kaskosu, MT vergisi, sigortası derken bir de her ay pil parasını hesaba katarsak vay anam vay. Boşuna hemen heveslenmeyelim, bu araçlar şu an için bizim gibi sabit gelirlere hitap etmez. Bizler ancak bu araçları ikinci ele düşünce alabiliriz. Şirketler, ticariler bu aracı tercih ederlerse iyi olur, hiç olmazsa elektrik bitecek korkusu ile yollarda deli gibi sürat yapamazlar :).
 
Son düzenleme:
Bu araçların en kralı henz 400-500 arası km gördü oda bu birileri citroenle denemiştide 100kmde 3lt ortalama ile izmire gitmişti onun gibi rekor denemesiydi.. Şuan için çok erken bu araçlara şehir içi için uygun ama ailesiyle yola çıkana uzun yol yapana şuan için gelmez..
Savaş abinin dediği olaylarda işin içine girdimi ohhhhooooooo :D
 
Şu an için başlangıç aşamasında ve yeterliliği yok.Belki 10 yıl sonra rayına oturur bu araçlar...
 
şu anda türkiye bu olayda kobay olarak kullanılmakda bunu her platformda diyorum fransa aptalmı kendi ülkesinde üretmiycekde türkiyede üreticek.. bakıcaklar türkiyedeki türkleri kobay niyetine kullanıcaklar eğer sistem tutarsa avrupalıda uygulıycak eğer sistem tutmassa türkiye girdiği milyar dolarlık masraflık yediği zararla kalıcak..

araçların her şeyi muamma şarj olayı tam bir soru işareti şarj da kuyruk olsa adamın önünde 3 araba olsa 2 saat bekliycek bir de şarjı bitmişse 3 saat olduğu yerde bekliycek..

akülerin ömrü muamma aküler kullanıldıkça ömürleri azalıcak akülü arabaların en büyük sıkıntısı bu akü eskidikçe menzili azalıcak..

yukarda yazdığım olumsuzluklarda cabası avrupalı elini ateşe sokmadı türkiyeyi bu konuda kullanıyor..
 
şu anda türkiye bu olayda kobay olarak kullanılmakda bunu her platformda diyorum fransa aptalmı kendi ülkesinde üretmiycekde türkiyede üreticek.. bakıcaklar türkiyedeki türkleri kobay niyetine kullanıcaklar eğer sistem tutarsa avrupalıda uygulıycak eğer sistem tutmassa türkiye girdiği milyar dolarlık masraflık yediği zararla kalıcak..

araçların her şeyi muamma şarj olayı tam bir soru işareti şarj da kuyruk olsa adamın önünde 3 araba olsa 2 saat bekliycek bir de şarjı bitmişse 3 saat olduğu yerde bekliycek..

akülerin ömrü muamma aküler kullanıldıkça ömürleri azalıcak akülü arabaların en büyük sıkıntısı bu akü eskidikçe menzili azalıcak..

yukarda yazdığım olumsuzluklarda cabası avrupalı elini ateşe sokmadı türkiyeyi bu konuda kullanıyor..

Katılıyorum.



  • It will be possible to charge the battery of Renault Fluence Z.E. in one of three ways:
  • Via a household mains supply (10A or 16A, 220V) which will fully charge the battery in between six and eight hours. This method is particularly suited to vehicles which are charged during the workday or at night, since it permits owners to benefit from the off-peak rates available in certain countries.
  • At fast charge stations using a 32A 400V supply which enables the battery to be charged in approximately 30 minutes (available in 2012 or 2013, depending on model).
  • The QuickDrop battery switch system will enable Renault Fluence Z.E.'s battery to be swapped in approximately three minutes at bespoke battery exchange stations.

Hızlı şarj zaten şu an yok.Hızlı batarya değişim sistemi de yukarıda anlatıldığı gibi maliyet ve vs sebepler malumu.Hangi batarya nerden değişti ? ömrü nedir ? vs vs.. Fransa da da ürün gamında var ama bu konuda Türkiye de daha fazla kobaylık beklentisi bence de vardır.
Her ne olursa olsun Türkiye'de oturması çok zaman ve sıkıntılar sonrasında olacaktır.
Olası bir sıvı problemin de ayvayı yediniz: 220v :D
 
zaten alman italyan otomobil üreticileri bu işe girişmiyor hepsinin elektirkli araçları var ama dikkat ederseniz hiç reklamını bile yapmıyorlar çünkü geleceğin elektrikde olmadığını biliyorlar elektrikli araç yapma tek nedenleri bizde yapabiliriz teknolojimiz buna el veriyor niyetine yapmak.. bu işi tek takıntı haline getirmiş firma fransızlar hatta renault diyelim psa gurubuda o kadar üstelemiyor..
 
Kaygılarınızda haklı olmakla beraber, bu aracın henüz ilk örneklerden oldugunu unutmayalım.İlk bilgisayarın boyutlarının komple bir odayı kaplayacak kadar oldugu, bilmem kaç bin tane ampülden oluştugu vs bilgilerini hepimiz biliyoruz.Oysa şimdi dizimizin üzerinde netbook lar mevcut.Bu elektrikli araç teknolojisi de elbet gelişecektir.
Üstelik artık fosil yakıtların ne zaman bitecegi gibi hesaplar yapılırken otomobiller için yeni teknoloji arayışların olması artık zorunluluk haline gelmiştir.

Bence bu teknoloji ilk önce halk otobusleri, çöp araçları (vb hizmette kullanılan araçlar) taksi ve dolmuşlar gibi, her zaman sehir içinde olan ve arkasından simsiyah duman atarak hem cevre kirliliği hemde ses kirliliği yapan araçlarda kullanılmalıdır.
Böylece; (batarya kirası/hızlı değişim ücreti vs vs) gibi ekstra maliyetler hizmet araçları için (Belediye otobusleri, çop araçları, bakım ve temizlik aracları vs) maliyet yükü belediyelere; dolmuş ve taksilerdeki maliyet yuku de yeni getirelecek herhangi bir çevre yasası ile devlet tarafından üstlenilebilir.Böylelikle sehir içlerindeki cevre ve ses kirliliği azaltılabilir diye düşünüyorum

Aynı sekilde , sehir içinde araç kullanmak zorunda olan şirketlere ve diger ticari araçlar da bu şekilde elektrikli araçlara yöneltilebilir.

180 km menzil ise, bence normal şekilde aracını kullanan bir kişi için yeterlidir.Kaçımız (istinai hastalık ,dugun nisan hazırlıgı vs gibi durumlar dışında)Günlük olarak 180 km den fazla yol yapıyoruz araştırmak lazım.bundan daha fazla yol yapan kişinin ya iş geregi (ticari) yada farklı bir istisnai durumu vardır.Ticari kullanımları yukarıda bahsettiğim formule dahil edersek geriye sadece istinai durumlar kalıyor.Onlar da yılda kaç kere yaşanıyor..

Tabiki bu düşünceye karşı görüşler illaki olacaktır ama bu teknolojiye br yerden başlamak gerekli.Geliştikçe maliyetler düşecek, menzili uzayacaktır.O zaman halkın beklentisini karşılacak şekilde uzun menzilli ve düşük maliyetli elektirkli araçlara kavuşabilecegimizi düşünüyorum.

Şu an için hem devlet hemde vatandaş olarak bu teknolojiye hazır değiliz.Elektrikli araç üretebilecek kapasiteye ulaştık ama henüz uygulanacak vergi politikası belli değil.

Geçen zaman içinde herseyin tavaş yavaş oturacagini düşünüyorum.
 
Bir pilin en sağlıklı şarj edilme şekli uzun sürede yapılanıdır, hızlı şarjlar pillerin ömründen götürür. Kimse aracının 7-8 saat şarj istasyonunda alı konulmasına sıcak bakmaz, bu istasyonlar kaç arabalık olacakki para kazanacaklar, bu şarj etme işlemi bedavaya mı verilecek? Bu soruların cevapları verilmeden ben yaptım oldu demek yanlış. Mesela ben böyle bir hizmet birimi kursam sistem maliyetinin geri dönüşü+para kazanmam için ne yapmam lazım. 15-20 arabalık bir istasyon kursam yeterli olmaz, mecburen işçiler üç vardiya çalışacak, 20 arabaya normal şarj işlemi yapsam bir günde en fazla 60 araba eder, adamın arabasının şarj işlemi gecenin köründe bitti, araç sahibi evinde fosur fosur yatarken ben o arabayı ne yapacağım. O zaman su sistem için bir nevi çok araçlık otopark olacak hem şarj+hen otopark hizmeti verilecek bu durumda da cepten ekstra para çıkacak. Bu işi bizim millet pratik Türk aklı ile yapmağa kalkar, herkes evlerinin pencerelerinden, balkonlarından araçlarına kadar kablo çeker kendi şarjını kendi yapar, o zaman da yollarda kablolardan geçemeyiz üstelik herkesin evinin önünde-bahçesinde otopark olmadığını düşünürsek vay anam vay çümbüşe bak sen. Bu tür arabalar daha çok kapalı garajı, bahçeli evi olanlar ile devlet daireleri için uygun olur.
 
Savaş Abi uzun sarj zaten, aracın geceden sabah sarj edilmesi düşünülerek tasarlanmış, yani aracı gündüz kullan gece sarj et. Bahsedilen sarj merkezleri (istanbul-bursa ve gaziantep) sadece hızlı sarj için yani 30-45 dk arası, birde pil değiştirme imkanı olacak boşu ver doluyu al şeklinde.

Pil kullanım, değiştirme maliyetlerine sözüm yok yüksekler ama elektrik bedeli gunduz fiyatı ile 2.5 tl, gece fiyatı ile 1.5 tl tutuyor.

Bahsettiğin altyapı eksikliklerinde son derece haklısın, eskiden sibop kapagı, kamyon aküsü çalan hırsızlar şimdi elektirkli aracların sarj kablosunu çalacaklar.Kabloyu takip eden hırsız de birde acık camdan içeri girip evi soymasın Savaş Abi :kop::kop:
 
Geri
Üst