Ynt: Dizel Partikül Filtresi Temizliğini Boştayken Yapsak?
campari39 link' Alıntı:
aracımı alalı 3 gün oldu...500 km yol yaptım ve yarısından çoğu şehirler arası oldu...bugün dpf uyarısı aldım ve canım sıkıldı...aracımı 15 km sürdüm yüksek devirde kendiliğinden geçti...sanırım bu kronik arızanın tekrarlanması sözkonusu...kitapçık durumun önemini detaylıca anlatmış...dikkat etmek gerek...
evt bu kronik arıza değil, Dizel araçların egzozundan çıkan partikül yani kurumları biriktirerek yüksek sıcaklıkta imha etmeye yarıyor kısaca bu sistem. Ayrıca hidrokarbon, CO ve CO2 emisyonlarına da etkili katkı sağlamakta.
Dİ (Higv Pressure Direct Injection” olarak tanınan doğrudan enjeksiyonlu dizel motor nesli klasik dolaylı enjeksiyonlu dizel motoru ile karşılaştırıldığında, karbon dioksit (CO2) emisyonunda 20% azalma, ayrıca karbon monoksit (-40%), hidrokarbon (-50%) ve partikül emisyonlarında azalma avantajına sahiptir.
Partikül filtresi (DPFS) takılan HDi DPFS motoru kirletici (siyah duman) kurum partiküllerinin emisyonunu yok etmek için tasarlanmıştır. Bu nasıl çalışmaktadır?
Aşama I: Filtreleme
Bu ilk aşama delikli bir yapıya sahip bir silikon karbid filtrede kurum partiküllerini tutmaktır.
Aşama 2: Partiküllerin yok edilmesi
Sonra yenilenme aşamasında kurum partiküllerinin yok edilmesi yer almaktadır. Bu düzenli faaliyet (bir kaç yüz kilometre sonra) otomatik olup sürücü tarafından algılanmaz. Gayet basit olarak, biriken kurum partiküllerinin çok yüksek sıcaklıkta yakılmasını ihtiva eder.
Bu sıralı yenilenme;
— egzoz gaz sıcaklığının kurum partiküllerinin yanma sıcaklığına yaklaşacak şekilde artmasını sağlayacak şekilde sonradan yakıt enjeksiyonu yapan Common Rail sistemi ve
— dizel yakıt deposuna çok az miktarlarda otomatik olarak eklenen ve kurumun yanması için gerekli sıcaklığı 450°C’ye düşürme etkisi bulunan katkı maddesinin birleşik hareketi vasıtasıyla yer almaktadır. Bu DPFC katkı tekniği dünyada emsalsiz olup HDİ araçlarının partikülleri zaman içinde güvenilir şekilde söküp attığı anlamına gelmektedir.
Filtre servis sıklığı her 80,000 km’de birden kademeli olarak 120,000 km’de bire inmiş olup şimdi filtre ve katkının zincirleme olarak optimizasyonu nedeniyle 180,000 km’yi aşmaktadır.