Dizel motorların verimli olduğu bir gerçek , bunu rakamlarda söylüyor zaten.Yakın geçmişe kadar binek araçlarında yoğunluklu tercih benzinli motor oldugu için teknoloji ve ar-ge yatırımları hep benzinli motorlar üzerineydi, ancak son yıllarda maliyetler her anlamda önemli oldugu için , üreticiler ar-ge çalışmalarını dizel motorlar üzerine yoğunlaştırdılar ve şu anda kullanılan verimli motorlar üretildi. Küçük hacimlerle hatırı sayılır beygir güçleri üretilebiliyor .Ancak ne varki bu yatırımların bedeli olarak dizel motorlar daha pahalı, dolayısı ile dizel araçlar da benzinli modellerine göre daha pahalıya satılıyor. Ancak ülkemizdeki vergi rejimi nedeniyle ,üretim maaliyeti daha yüksek olan motorin vergiler eklendiğinde benzine göre ucuza geliyor. Dizel motorların km başına tüketim miktarları (lt olarak) daha düşük oldugu ve motorinin benzine göre ucuz olması nedeniyle ,bu fark kullanıcıya avantaj olarak yansıyor.Özellikle Türkiye şartları için dizel tercih sebebi oluyor.
Dizel araç satış rakamları
2001 yılında otomobil satışlarında dizelin payı yüzde 3 iken 2002’de yüzde 13’e, 2003’te yüzde 20’ye, 2004’te yüzde 25’e, 2005’te ise yüzde 35’in üzerine ulaştı.2006 yüzde 50 seviyelerinde iken 2007 de yüzde 55 dizel araç satılmış, 2008 de yüzde 50 ye gerileyen dizel araç satış oranı 2009 yılı ocak-haziran dönemi binek araç satış adetleri geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında, tüm segmentler içindeki dizel araç satışlarının payı yüzde 50’den yüzde 42’ye düştü.
Vergi Politikaları
Tüketicinin dizele bu kadar hızlı yönelmesinin temelinde kullanım maliyetlerinin giderek yükseliyor olmasının büyük etkisi var. Söylemeye gerek yok, dünyanın en yüksek akaryakıt fiyatları Türkiye’de. Tüketici dizel otomobil alarak yakıt masrafını azaltmaya çalışıyor. Ancak bu noktada devlet, vergilerle tüketicinin karşısına çıkıyor. Tıpkı 5-6 yıl önce LPG’ye yönelen tüketicinin karşısına çıktığı gibi.
Aslında devletin, Maliye Bakanlığı’nın özel olarak LPG ya da motorine karşı bir düşmanlığı yok. Onların tek derdi, akaryakıt üzerinden elde edilecek vergi gelirinin artmasından başka bir şey değil. Dert bu olunca insanlar neye yönelirse onun vergisini artırmak da kaçınılmaz oluyor! Otomobil satışları arttığında otomobile, motosiklet satışları arttığında motosiklete, LPG tüketimi arttığında LPG’ye vergiyi artıran devlet şimdi de dizel otomobile olan ilginin iştahıyla motorin fiyatını benzin fiyatlarına yaklaştırıyor.
Dizel otomobil satışları artan motorin fiyatları nedeniyle düşüyor.Bakalım önümüzdeki dönemde devletin vergi politikası nasıl olacak ve motorin fiyatları nasıl seyredecek, motorin rakamları dizel satışlarındaki en büyük belirleyici unsur olmaya devam edecek gibi görünüyor, dizel otomobil rakamlarındaki düşüş sürecekmi yoksa tekrar artşa mı geçecek bunu zaman gösterecek.
Konu ile ilgili birkaç haber ;
http://www.guncelhaber.com/teknoloji/otomobilde-dizel-tercihi-dusuyor-260355.htm
http://www.habername.com/haber/otomotiv-satis--24156.htm