Diskleri Tornalatmak/Taşlatmak

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan satir
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ben bir hata edip brembo max, aldım hiç memnun değilim çıkardığım 110.000 kmdeki diskim daha iyi tutuyordu.

brembo_max_wear.jpg

Brembo Max: Üstündeki yarıklar diskin incelmesini kontrol etmek içinmiş.
Brembo orjinal GM balatalarıyla hiç uyumlu çalışmıyor, yüksek hızda frenlemede bariz tehlike yaşıyorum, freni kaçırıyor.Aracın fren kabiliyetinde eskisine oranla kesinlikle gerileme var.
Bence orjinali kullanmak lazım , orjinalleri yeterince kaliteli.
Lastik seçimi de çok önemli. Amortisörlerinizi de arada kontrol edin.

sadece disk alırsan tabiki hata olur. Yani arabaya turbo taktırıp dövme çelik piston taktırmamak gibi birşey bu. brembo disklerle beraber brembo kaliperler alınırsa o zaman performans alınır. brembo ve trw bu işte uzman.
 
Arkadaşlar;yaptığım kontrolde ön fren disklerimin üzerinde fatura oluşmuş.Disklerimi ve balatalarımı değiştirmeyi düşünüyorum.Ankara opel parça satan yerlerde fren disklerinin çiftine 65 ytl, balatalara 45-50 ytl.fiyat istiyorlar .Edindiğim bilgiye göre diskler torna ediliyormuş.Acaba bu sağlıklı olurmu ? Fren diskleri ve yumuşak balatalar için ankarada marka-fiyat adres verecek arkadaşlar bilgi verirse sevinirim ...

Yenisini almalısın. Tornaya girerse ses yapar ve ilerde şaplaşır.
 
yeni balataların bir çoğu az ömürlü ve ses yapmak zorunda. çünkü içerisindeki aspesti yasakladılar...
 
Tornada düzelttirmek bence sakıncalı diskleri bana da ilk bata usta dedi düzeltelim diye, hatta arkadaşın biri de düzelttirdi. ama verimi düşük oluyor.

ön ve arkaların ikisi de disk fren olan araçlarda belki arkadakileri daha uzun kullanmak amacıyla tornaya verebilrsin ama direk öndekileri torlatmak iyi değil bence.

hem be meyle olması lazım markası 75 ytl ye aldım. çiftini. balatalara da 50 ytl verdim. onlarda Valeo marka ses gıcırtı neyim yok.

sorunsuz kullanıyorum iki hafta dır.
 
o disklerin yüzeyleri cncde mükemmel işleniyor ilk imalatında. düzlemsellikleri tam tolerans içinde. diskleri tornalatmaya götürdüğünüzde sanayide usta takıyor üniversal tornaya, elinde kalibrasyonu olmayan bir mikrometre ve komparatör. tornalıyor bir miktar. ölçüyor tamam abi diyor. tabi ki teknik resmindeki geometrik toleranslara uyulmadığı için yüzey düzlemselliği büyük ihtimal tutmuyor. ses yapıyor yine vs.

Çok teknik konuşmuşssun fren diskleri üzerine mi çalışıyorsun?
 
Çok teknik konuşmuşssun fren diskleri üzerine mi çalışıyorsun?

mekanik tasarım üzerine uzmanlaşmış makina mühendisiyim, dolayısıyla işin içindeyim. sadece fren diskleri için değil mühendislikte imalat böyle yapılır. mm'nin 100'de 1 i hassasiyetine sahip ölçülerle imal edilen parçaları üniversal tornalarla düzeltemezsiniz çünkü tezgahın kendi hassasiyeti 100'de 5 falandır zaten üniversal tornada.
 
mekanik tasarım üzerine uzmanlaşmış makina mühendisiyim, dolayısıyla işin içindeyim. sadece fren diskleri için değil mühendislikte imalat böyle yapılır. mm'nin 100'de 1 i hassasiyetine sahip ölçülerle imal edilen parçaları üniversal tornalarla düzeltemezsiniz çünkü tezgahın kendi hassasiyeti 100'de 5 falandır zaten üniversal tornada.
Peki sana iki soru hassasiyeti 0.05 olan manual tornadan 0,07 lik bir ürün elde ettin bu sence 1000kg lık bir arabayı kendi bünyesinde yapacağı salınım ile etkileyebilirmi? diğer bir soruda tamamen bilmediğim için soruyorum bu diskler sulu malzeme mi?
 
Peki sana iki soru hassasiyeti 0.05 olan manual tornadan 0,07 lik bir ürün elde ettin bu sence 1000kg lık bir arabayı kendi bünyesinde yapacağı salınım ile etkileyebilirmi? diğer bir soruda tamamen bilmediğim için soruyorum bu diskler sulu malzeme mi?

ilk soruna gelirsek: 0.05 mm hassasiyet verebilen bir üniversal tornada 0.07 tutturamazsın, 0.05in katları gidiyorsun zaten. Ancak diyelim işleme çapın ilk başta xx.12, o zaman 0.05 mmden ötürü .07 ölçüsünü okuyabilirsin. Ama senin sormak istediğin sanırım 14.95 ile 15.00 arası olması gereken bir disk kalınlığı 15.02 olursa ne olur. yani tolerans dışına çıkarsan ne olur. fren diski zaten kaliper pedlerine çok çok yakındır. fren pedalına basmanla pedlerin diske değmesi başlar. senin baskı kuvvetinle padler ilerlemez sadece baskı kuvveti değişir. fazla ölçü erken fren yapmana neden olur (aynı pedal yerdeğişimiyle daha sert fren ). bu kalınlık frenin performansını yada sesini çok etkilemez (0.02 kalın olması), ancak üniversal tornanın aynasına bağlanan parçanın dikliği kontrolsüz olacağından bu 0.02'nin yanında mutlaka geometrik diklik toleransı 0.01'den fazla çıkacaktır ki diklik toleransı bu tip parçalarda çok hassastır. tutmayan bu diklik ölçüsü pedin bir yerde çok bir yerde az basmasına ve dolayısıyla bir titreşime neden olacaktır. halk arasında balans diye geçen şey aslında diskin geometrik toleranslarının tutmamasından kaynaklanan diklik salgısıdır. Bu salgıyla dediğim gibi gözle göremeyeceğin şekilde yamuk dönecek bir fren diski olacaktır. Bu da balataları eskitir, gürültüyü artırır, fren olması gereken performansında da tutmayacaktır. Bu yüzden ben asla fren disklerimi götürüp usta bulup tornalatmam. Ustanın elinde o fren diskinin teknik imalat resmi mi var ki toleransları ölçüleri nereden biliyor da neye göre işliyor? Tamamen uydurma proses. İdare etmelik yani.

ikinci sorunun yanıtı ise çok. tek fren diski malzemesi yok. genelde dökme demirin işlenmesiyle yapılıyorlar. Bu da demir içindeki kristal yapının ısınıp soğuma sırasında aldığı yapı ile ilgili. Dezavantajları da var mikro çatlaklar nedeni ile. Çelik işleme diskler de var gayet performanslı ve mikroçatlak riski daha az olan. Bunların yanında seramik ve karbon diskler var.

Sulu malzeme mi dediğin sanırım çelik diskler için. Su verirken malzeme önce belirli derecelere ısıtılıp sonra yağda yada suda ani soğutuluyor, sonra tekrar düşük sıcaklıkta temperleniyor. boylece kristal yapısı değişiyor sertleşiyor. Aşınmaya karşı dirençleniyor. Ama her çelik diske aynı işlem yapılmıyor. Çok değişik uygulamalar var. Eğer diyorsan ki bu işlemin uygulandığı disk var mı evet var. Ama opelin orjinal diskleri hangisinden, onu bilmiyorum. dışarıdan bakıp bu çelik demeyle olmaz. Ya opele sorulur, yada kosgebe götürüp analiz ettirebilirsin :)
 
ilk soruna gelirsek: 0.05 mm hassasiyet verebilen bir üniversal tornada 0.07 tutturamazsın, 0.05in katları gidiyorsun

verdigin bu bilgiler icin tesekkur ederim benim sadece deginmek istedigim konu micron seviyesinde olacak olan hassasiyetle 1 tonluk arabada salinim ve sarsinti yapamazsin konusu idi haa sunu diyeyim elbette parca uzerinde duzlemsellik olmadigi icin papuclar her yuzeyde ayni temaz merkezini bulamiyacak ve buda balatalarin dengesiz harcanmasina sebeb olacaktir ve dolayisiyla frendeki guc kaybina neden olacaktir.Suan icin kosgeb hakkimizi sirket olarak haddinde fazla harcamis durumdayiz maalesef fren disklerini goturemiyecegim :kop: Yurtdisi egitiminden once turkiyede tek 17025 belgeli olan bir fren laboratuvarinda Mercedes marka ticari araclarin testlerini yapiyorduk.Hollanda mali fren test cihazlarinda bir cok tecrubelerim oldu ve inan nc torna ila tornalanmis hicbir diskte fren gucu kaybi gormedim. (Ticari araclar icin) Bahsettigim firmanin adresini ozelden yollayabilirim.

Yani forumdaki bir diger makine yuksek muhendisi olarak sunu diyebilirim adam gibi bir torna ile disklerini tekrar eski haline getirebilirsiniz.Fakat binek arabalarda buna gerek yok diye dusunuyorum otobus tir ve dorselerde disk capi oldukca buyuk ve disk et kalinligi genis oldugundan degistirmektense tornalanmasi daha mantikli oluyor.Ben astra G kullaniyorum bu hafta 120.000 bakimina girecem diskleri degistirecem tornalatmiyacagim oda ayni para yeniside ayni para yeni olsun benim olsun.
 
ben geçen yaz kendim tornaladım, fatura kısmını alıp yüzeyine 0,5 mm sildim çok güzel oldu.burda önemli olan iki husus var..birincisi torna kaleminin yeni ve keskin olması, ikincisi torna devrinin biraz yüksek olması..
 
Geri
Üst