bence alt devirlerde canlılık istiyorsan powerbox üst devirlerde canlılık istiyorsan chip yaptırmalısın uğur..bizim H cdti astralarada 2 si birden uygulanır sanıyorum .yapılırsada tadından yenilmez...neticelerini mehmet bey daha iyi bilir.
Mehmet Gazihanın yazılarından alıntıdır..bilgi için
Boxlar Analog
ve Dijital olarak temelde 2 ye ayrılır..
Analog box lar üzerlerindeki bir potansiyometre ile ayarlanırlar veya hiç ayarlanmazlar ve sensörün voltaj beslemesi ile çalışırlar..
Dijital box ları set lemek için özel bir ayar konsolu gerekir ve aküden ekstra besleme alırlar..3-4 farklı parametresi ayarlanabilir(arttırım dozajı, devreye girme zamanı, grafik peak seviyesi, devreden çıkma zamanı v.s.) bu ayarlar box üreticileri tarfından araca özel refere edilir..
Dijital box lar aralarında bir kaç çeşittirler..
kimisi Rail Basınç Sensöründen sisteme dahil edilir ki bu tip sistemler özellikle alt devirleri canlandırır.çünkü sistemin mekanik olarak kaldırabileceği basınç sınırı bellidir, üzeri regüle edilir.sınırın altındaki basınç değerlerini sınıra
kadar yükselterek eksta basınç ve ekstra tork elde edilir..ama üst yüklerde zaten normaldede basınç sınırdadır box bu durumda sisteme müdahale edemez..çünkü basınç mekanik olarak düşürülecektir..
Kimisi direk enjektör sinyallerini üzerinden geçirerek konsolla girilen ayar parametreleri doğrultusunda sinalleri optimize eder..Bu tür boxlar zaman zaman chiptuning den daha fazla güç artışı da sağlayabilirler..örnekleri mevcuttur..
Dijital yani mikro
işlemci kontrollü box ların üzerinde herhangi bir ayar potansiyometresi bulunmaz..Box a özel ayar konsolu ile setlenirler..
İşte box lar böyle çalışır..Sinyalleri işlerler..Chiptuning bu sinyalleri daha oluşum aşamasında boxın değiştirdiği gibi üretilmesini sağlar..Yani aradaki tek fark box sadece tek bir parametreyi işler, chip kontrol edilebilen her parametreyi..dır
Chiptuning ile Rail(Enjeksiyon) basıncına müdahale edemiyoruz..Ve bu yüzden Alt devirlerde
sağlıklı bir tork artışı sağlanamıyor..Yani turbonun doldurmasını bekliyorsunuz chipsiz halindeki gibi..Ama bir box ile rail basıncına müdahale edip daha erken artmasını sağlarsak, Araçtaki o turbo bekleme zamanını nerdeyse yok ediyor..Box sadece alt devirlerdeki torku adeta bir overboost gibi peak yaptırmaya yarar..işte üç beygir box 5 beygir chip diye düşünülmemeli..Bunlar birbirlerini tamamlıyorlar..Chip motorun daha çok orta ve üst devirlerdeki kararlılığını etkiliyor..1700 rpm den 4500 rpm e kadar 205 Nm tork basmasının önünü açıyor..
http://forum.donanimhaber.com/m_18359972/mpage_1/key_//tm.htm#20887345