Başımıza gelen bir hırsızlık olayını sizlerle paylaşmak istiyorum. Rahmetli babamdan kalan evimize hırsız girdiği haberini alınca acilen Ankara'ya gittim. Evimiz cadde üzerinde neredeyse sabaha kadar hareketli bir yerde. İşinin erbabı olan hırsız 15 dakikada işi halletmiş. Kaliteli sayılacak türden çelik kapımız olmasına rağmen, fazla uğraşmadan kilitleri kırarak içeriye girmiş. Adam işinin ehli demiştim, kilit aynalarını sökerken şarjlı tornavida kullanmış. Kilitin aynalarını söktükten sonra kurbağacık veya benzeri bir alet kullanarak kilitleri kırarak içeriye girmiş. Kapıda en ufak bir çizik dahi yok. Sonuç olarak kapıdan ziyade kilit daha önemli. Kilitin markası ne olursa olsun sarı malzemeden imal edilen kilitler biraz zorlayınca cam gibi kırılıyor. Paraya kıyıp kilit göbeklerini çelik takviyeli olanlarla değiştirdik. Çelik takviyeli olanlar dışardan bakınca çelik parçası belli oluyor. Hırsızlar bu tip kilitleri görünce vazgeçip başka kapılara yöneliyorlarmış. Kilitçiden aldığım kilit önerileri; 1- Çelik takviyeli göbekler 2- Kilit aynası vidasız olanlar (dışarıdan bakınca yuvarlak görünen, kapıya dışarıdan vida ile tutturulmayan aynalı göbekler) 3- Yıldız tornavida ucu gibi görülen kilitlerin daha güvenli olduğu yönünde.
Kırılan kilit göbeğinin resmi;
Kırılan kilit göbeğinin resmi;