Ateşleme bobinim, 6.Kez bozuldu,7.yi takmadan önce bozulma sebebini bulmak için yardıma ihtiyacım var

ubeydan

Kayıtlı Kullanıcı
34-İstanbul
Katılım
27 Haz 2025
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
Puanları
1
Merhaba arkadaşlar.Benim OPEL'in kronikleşmiş ATEŞLEME BOBİNİ derdini, kronolojik hikayesine göre yazıyorum.Yardımcı olabilecek biri varsa bilgi vermek içindir.NOT:Arabayı aldığımdan beri EGR valfi devrede değil,önceki sahibi devreden çıkarmış,sen de öyle yap dedi,ben de öyle kullanıyorum.


Benim aracım Opel-Vektra 1998 model B kasa 1,6 motor Benzin+ LPG lidir.30 Temmuz 2020'da aldım.2023 yılı 12 Nisana kadar sorunsuz bindim.12 Nisan 2023 de ÜMRANİYE oto sanayide motoru bakıma aldık.Rektifiye yapıldı,Alüminyum motor kapak kaynağı yapıldı,Üst takım conta, 16 ad.Sübap takımı ve sübap kaydı,Su devir daim pompası,Triger seti, V kayışı değişti.Usta “Şimdilik bu seni götürür ama segman atmak da ister,yapayım mı dedi” .Param olmadığı için o an yaptıramadım.Bundan sonra da dertler başladı zaten.1,5 ay sonra 5haziranda ilk kez motor teklemeye başlayınca, PENDİK oto sanayideki motorcu, “ateşleme bobinin arızalı değiştirelim” dedi. 3 senedir sıkıntısız kullandığım ve arızalanan Bremi marka bobini çıkarttık. HELLA marka bobin buldum İLK KEZ takıp değiştirdim. 1 hafta sonra aynı sanayiye yakın bir yerde arıza yapınca güç bela sanayiye çektim.Aynı ustam bu sefer “bujilere motor yağı kaçağı yapmış,segman ister” dedi . Segman attı,kol-yatak değişti.Bundan sonra da artk motor ara ara dalgalanma yapıyor, lokurtu-hırıltı yapıyordu,ara ara teklemeye de başlamıştı. Temmuzun başında uzun yola çıktım. ANTALYA sıcaklığında ve yollarında çekiş düştü,yokuşları çıkarken çok zorlanıp nerdeyese gaz yememeye ve bayılmaya başladı.1-2 ay ara ara böyle yapınca ANTALYA oto sanayide bir motorcuya gösterdim.LPG filtresi,Bujiler,Buji Kablosu değişti ama arıza aynen devam etti.1 hafta sonra başka bir motorcuya götürdüm.Ateşleme bobini bozuk dedi.ÜNÜVAR marka bulduk, 2.KEZ değiştirdim.Düzeldi.Ama 2,5 ay sonra tekrar aynı arıza yapınca bu sefer yine ANTALYA sanayide bir Opel özel servise götürdüm.Arıza tespit cihazına soktular, elektrik kaçak-kısa devre vs.bişey bulamadılar,ateşleme bobini değiştirelim muhtemelen o bozuk dediler,tekrar 3.KEZ bobin değiştirdim ( HELLA marka) ve tekrar 2-3 aylık bir rahatlama oldu.Ama arıza tekrar nüksetmeye başladı.İstanbul'da aracı ara sıra kısa mesafeli kullandığım için yaza kadar idare ettim.


2024'ün 5 Temmuzunda tekrar uzun yola çıktım.Yolda motor teklemeye başladı. Motor ısındıkça çekiş düştü, gaz yememeye ve bayılmaya başladı .Zaman zaman stop da etti.15-20 dak.motor soğutup 3-5 dak.yol alarak güç bela BURDUR oto sanayiye bir motorcuya ulaşabildim.Bobin değişimi gerekiyor dedi.Orada da ZEOEN marka bulabildik ve 4.KEZ takıp yola devam ettim.Bu da çok dayanmadı.31 Ekim'de aynı arızaları verince bu seferde ALANYA o.s.s. de QUATRON marka bulabildim ve 5.KEZ taktık.Kışın genelde çok az ve kısa mesafeli kullansam da bu bobin de sorun yapmaya başlayınca 23 Mayısta 6.KEZ ve BREMİ marka bobini de ÜMRANİYE o.s.de taktım.Ama artık problem demek ki çok büyüdü ki 2-3 ay değil 1-2 hafta ancak dayanabildi. Aracımın arızası şu anda daha öncekiler gibi değil, daha da sıkıntılı hal almaya başladı.Çekiş çok düştü,gaz yemesi azaldı.İlk marşta benzinle çalışmaya başlıyor ama kalkış ve 1.vites için gaz verirken neredeyse stop edecek gibi gaz yemiyor.Debriyaj baskı balatasını yeni değiştirmiş olmama rağmen bitik baskı balata gibi neredeyse ayağım tamamen pedaldan kalkmak üzereyken ucundan ve gaza çok yüklenince kavrıyor ve stop etmeden rölantiden 1. vitese geçirebiliyorum . Ara ara vitesl değişiminde ne kadar gaz bassam da gaz yemiyor.İlk marşta benzinle çalışırken yakıtı tam yakamadığı için yoğun benzin kokusu duymaya başladım.Çok dik yokuşu çıkamayıp stop ettiği için yokuşa sürmüyorum bu aralar.Bu durum Benzinde sürerken de LPG de sürerken de aynı.Yakıt sarfiyatını da 2 kez ölçtüm .%45 ve % 50 arttı.Yani bu son arızadan sonra 1-2 haftadır tamirci tamirci dolaşmaya başladım bunun derdi nedir diye.Zira tamirci arkadaşlar “bobinin yanmasına sebep olan bir arızası var ki sürekli yakıyor.Oto elektrikçiye göster” dediler.Gittim bir elektirkçiye bakmak istemedi ama BOSTANCI o.s.s.de tanıdığı bir oto elektronikçinin benim gibi 5-6 kez bobin yakan bir aracın arızasını giderdiğini ve ona gitmemi söyleyince ona da gittim.O usta da sorunun beyinden kaynaklandığını ve beyin tamiri gerektiğini söyledi.Fakat 98 modellerin beyninin parçasının kendisinde olmadığını söyledi,ben de beyincilere ve elektronikçilere bakmaya başladım bu aralar.Bulabilirsem Orjinal veya çıkma da olsa GM marka Bobin,bulamazsam Delphi marka bobin takmamı tavsiye ettiler. Beyin için de ya tamirci ya da çıkma beyin ile hallet diyorlar. Bir elektronikçi de LPG yi iptal ederim, motor elektrik tesisatını komple değiştirim,sonra sen tekrar LPG yi bağlat dedi.Ama çok para istedi ve beyinle ilgili hiç bişey söylemedi.


Sizce ne yapmam lazım,kime yaptırmamı tavsiye edersiniz.Güvenilir biri,bu arızanın ehil ustası ve fahiş fiyatçı olmayan tanıdığınız biri varmıdır acaba? Bu müşkülatımı çözmeme yardımcı olacak kişilere şimdiden çok teşekkür eder ,Allah ebediyyen razı olsun derim.Selamlarla
 
Geri
Üst