Astra J 1.4T Cosmo - Seat Leon 1.2TSI Yorumlarım

SOY1

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
15 Eyl 2013
Mesajlar
19
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
35
Siteyi ziyaret et
Arkadaşlar herkese tekrardan merhabalar.

֖ncelikle bu platforma 2011 yılından beri üye olan birisi olarak forumun tekrardan aktif olmasına sevindim..

2011 yılından beri 4.5 sene yaklaşık 80.000KM kullandığım Astra J 1.4T Cosmo aracımı 2015 Aralık'ta sattım. Sonrasında 0km F30 MSPORT 3 serisi araç aldım. BMW ile alakalı görüşlerimide ayrıca paylaşacağım.

Bu başlıkta ise kardeşim için 1 ay kadar önce aldığımız Seat Leon MK3 kasa 1.2TSI manuel vites araç ile 4.5 sene kullandığım Astra'yı elimden geldiğince bir kaç ana başlıkta kıyaslamaya çalışacağım.


Dış Tasarım

Bu konu herkese göre göreceli bir kavramdır,kendi kişisel görüşüm olarak Astra J ne kadar sportif bir görünüme sahipte olsa artık 2016 yılı itibariyle yaklaşık olarak 7 senedir yollarda gördüğümüz(2009 sonları-günümüz) kasanın yüzü bence yeteri kadar eskidi. Her ne kadar yollarda Astra K kasayı çok fazla görmesekte,aracın yüzünün eskidiğini açık bir şekilde söyleyebilirim. Bu sebepten Leon daha modern duruyor bence Astra J ile kıyasladığımız zaman.

İç Tasarım ve Malzeme Kalitesi
İç tasarım konusunda aslında hemen hemen iki araçta benim gözümde benzer ölçülerde. Açıkcası bir çok kişi tarafından beğenilmeyen J kasadaki ön konsoldaki tuş kalabalığı benim hoşuma gidiyordu. Leon'un da yine aynı şekilde iç tasarımı gayet modern ve kullanışlı olduğunu söyleyebilirim. Fakat Astra J den farklı ve olumlu olarak,aracın içinde standart olarak gelen renkli dokunmatik ekran araca doluluk katıyor. Bu ekrandan aracın kullanım klavuzundan tutunda araçla alakalı bir çok veriye ve multimedyaya ulaşmak mümkün. Ayrıca yine Astra dan bir artısı olarak,kadranların arasında kalan bilgi ekranından bir çok veriye ulaşmak mümkün. ֖rnek olarak motor soğutma suyu sıcaklık derecesi,yağ sıcaklık derecesi,yakıt ortalaması ve aracın kilometre ölçümü içinde 3 ayrı ekran mevcut. Mesela yakıt ortalama seçeneğine geldiğiniz zaman size toplamda 3 ayrı yakıt ortalaması gösteriyor,bunlar aracın ilk 0km den itibaren olan yakıt ortalaması,yakıt aldıktan sonraki yakıt ortalaması,ve aracı çalıştırdığınız andan itibarenki güncel yakıt ortalaması. Bu özelliğin aynısı kilometre ölçümü içinde geçerli. Bunun yanında yine bu ekrandan dinlediğiniz müzik ismi veya radyo kanalını görme imkanı aynı şekilde renkli ekrana hiç bakmadan bluetooth bağlantılı telefonunuzla alakalıda işlemleri dilerseniz bu ekrandan da yapabiliyorsunuz. Ayrıca bildiğimiz üzere Astra da bluetooth ile sadece telefon görüşmesi yapmak mümkündü ama müzik dinleyemiyorduk. Leon'da müzikte dinlemek mümkün. Genel olarak Astra J'ye göre bir çok teknolojik üstünlüğü bulunmakta aracın,fakat Leon'un büyük bir avantajı olan düşük kilosundan kaynaklı olarak,aracın koltuklarını ben Astra'ya göre zayıf buldum. Hafif süngerimsi bir yapısı mevcut. His olarak Astra kadar hisli değil.
Kullanılan malzeme kalitesi olarak kadran üstünü kapsayan bölgenin plastiği gayet yumuşak eğilebilir bükülebilir bir plastik. Astra'da bildiğimiz üzere gayet sert bir malzeme vardı burada ve bu trim seslerine çok yol açıyordu.

Donanımsal Doluluk Oranları
Cosmo paket Astra'nın en belirgin donanımları AFL far sistemi,ön arka park sensörü,alarm ve katlanır aynalar ve yarı deri yarı kumaş koltuklardı.Leon'da standart olarak sunulan renkli dokunmatik ekran mevcut ayrıca aldığımız Leon'da standart haricinde Leon Plus Paket bulunmakta. Bu paketle birlikte standart harici gelen donanımlar, Full Led + Led Gündüz Sürüş Farı + Led Arka Stop Lambaları + ֖n-Arka Park Sensörü + Optik Park Sistemi. Bu şekilde tek tek bir kıyaslama yapacak olursak far olarak AFL farın çok güzel özellikleri bulunmakta. En büyük artısı adaptif olması ve farlı aydınlatma modlarının olması. Leon'da adaptif far özelliği bulunmuyor,farlar full led ve karakteristik bir led gündüz sürüş farı var. Aydınlatma kalitesi olarak AFL'nin ek özelliklerini saymazsak benzer özelliklere sahip diyebilirim. Ayrıca Leon'da arka stoplarında LED olması güzel bir görsellik katıyor. ֖n ve arka park sensörü hem Cosmo donanımda hemde Leon Plus pakettede mevcut. Buna ek olarak aracın içinde standar gelen ekranda optik park sistemi mevcut,görsel olarak aracın ön ve arka tarafında olan engellerin hangi bölgelerde olduğunu ne kadar yakın olduğunu görsel olarak gösteriyor. Leon'da otomatik katlanır ayna standart olarak geliyor,Astra'da sadece Cosmo donanımda mevcut,ayrıca uzaktan kumandadan da açıp kapatmak mümkün. Astra'nın sadece en üst donanım paketinde bulunan alarm özelliği Leon'da tüm donanım seçenekleri için ek opsiyon olarak sunuluyor. Yine aynı şekilde Cosmo'daki olan yarı kumaş yeri deri olan koltuk özelliği standart olarak Leon'da yok. Leon'da Alcantara koltuk opsiyonu bulunmakta. Genel olarak donanımları incelediğimizde fiyat ve performans olarak bence Leon Astra'ya göre bir tık önde. Yukarıda Leon'la kıyasladığımız özelliklerin hepsi Astra'da en üst donanım olan Cosmo'da mevcut sadece. Fakat  bu özellikleri sadece standart fiyata 4.000TL ekleyip Leon'da almak mümkün.
Kişisel görüşüm olarak Astra alınacaksa muhakkak Cosmo donanım alınmalı diye düşünüyorum çünkü diğer donanımlar doluluk olarak zayıf kalıyor. AFL bile başlı başına Cosmo almak için bir sebeptir. Eğer Cosmo donanımla yukarıda saydığım özelliklere sahip olan Leon'u kıyaslayacak olursak renkli dokunmatik ekran harici hemen hemen yakın özellikte olduğunu düşünüyorum. Ama renkli ekranında araca kattığı doluluk ve görsel hisside bir tık öne çıkarmakta bence.

Yakıt Tüketimi ve Performans
Astra J 1.4T aracım İstanbul şehir içinde ortalama olarak 9 litre yakıyordu,araç henüz yeniyken biraz daha fazlaydı ama daha sonra 82.000KM ye kadar minimum düştüğü ortalama 9 litre civarı olmuştu. Ortalama çok fazla köprü ve iş çıkış trafiğine girmeden 100TL benzinle 200-230 ortalama km yapılıyordu tabi benzin litre fiyatını tam hatırlamıyorum ama hatırladığım kadarıyla 0.40TL ile 0.55TL arası yakıyordu.

Leon 1.2TSI manuel'in yakıt tüketimi Astra 1.4T ye göre bir hayli ekonomik kalıyor. Araç henüz 1.000KM civarında olmasına rağmen aynı güzergahlarda şuanda 7.5 litre yakıyor şuanlık. İlerleyen zamanlarda daha da düşeceğine eminim. İstanbul-Bursa arasında normal kullanımla 5litre yaktı daha 500KM de iken.
Tüketimi ne kadar daha düşer bilmiyorum ama Astra'dan bir hayli ekonomik geldi bana.

Performans olarak 110hp 175tork olan Leon'un 140hp 200tork olan Astra ile performans oranları aynı 0-100 9.9sn . Bildiğimiz üzere Astra özellikle 3. viteste açılıyordu fakat Leon'un hafif olmasının verdiği avantajla tüm viteslerde hissediliyor. Performans olarak aynı yakıt tüketimi olarakta Astra 140hp ye göre daha makul bir araç. Ayrıca Astra'da en çok eleştirdiğim konusu direksiyondu. Araç 10km ile giderken direksiyon sertliği neyse 180km ile giderkende o sertlik daha doğrusu yumuşaklıktaydı. Bu üst hızlarda çok güvensizlik veriyordu. Leon'da hız arttıkça direksiyon tepkisi sertleşiyor,performans ve güvenlik adına güzel ve gerekli bir özellik.

Yol Tutuş
Yol tutuş ve viraj kabiliyeti konusunda sanırım Astra J biraz önde. Bununda sebebi Astra'daki olan ağırlık avantajı. Leon'daki hafif kasayı şehir içinde bile hissediliyor. Astra J biraz daha güven veriyor bu konuda fakat bence sınıf normallerinde bir ağırlığa sahip olan araç Leon,Astra J biraz sınıfının üzerinde bir ağırlığa sahipti. Leon' da öyle aman aman bir güvensizlik yok hatta her hangi bir C sınıfı  araçtan inip Leon'a binen bu farkı hissetmeyebilir bile fakat Astra'dan inip Leon'a binince biraz hafiflik hissediliyor. Rüzgar sesi konusunda açıkcası ben çok fark bulamadım araçlar arasında. Genelde müzik dinleyerek araba kullanırım ve bugüne kadar Astra'da da rahatsız olduğum bir rüzgar sesi olmadı diye hatırlıyorum. Leon'da da makul hızlarda her hangi bir rahatsızlık hissetmedim.

֖zet olarak 4.5 sene Astra J kullanmış birisi olarak bir kaç sebepten dolayı şuanda araç alacak kişiye Astra J mı Leon mu kıyasında Leon u tavsiye ederim. Fakat Astra K mı Leon'mu sorusunun cevabı net bir şekilde Astra K'dır. Ben genel bir kaç başlık üzerinden araçları değerlendirdim arkadaşlar diğer teknik ve güvenlik özelliklerini merak eden arkadaşlar internetten bakabilirler.
şunuda eklemek istiyorum,Astra nın benim gözümde çok ayrı bir yeri var. Bir çok tecrübeyi Astra ile edindim ve yaşadım. Gördüğümde hala beğendiğim bir araç.

Ayrıca aracı aldığımız fiyatıda belirteyim, Leon Style 1.2TSI manuel + Leon Plus Paket 62.000TL ye geldi.
Astra J 1.4T Cosmo paket ise 2015 sıfır kampanyalı fiyatı ise 71.500TL idi.

Bunlarda eski Astra'm ve Leon'un resimleri..
 

Bye_Bye

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
19 Tem 2014
Mesajlar
10,152
Tepki puanı
1
Puanları
0
Yaş
41
Siteyi ziyaret et
Ynt: Astra J 1.4T Cosmo - Seat Leon 1.2TSI Yorumlarım

Sağol Mert tam bir kullanıcı yorumu olmuş tüm detaylarıyla hem de objektif yaklaşmışsın
Astra J belki kullandık alıştık ondan mıdır nedir leon ve astra k ya oranla görünüm olarak dolu dolu geliyor bana
Leon ise led matrix farlar ve premium sadeliği çok cezbedici ama dıştan bakınca dolu dolu geniş bir araç izlenimi bırakmıyor her ne kadar ölçüleri benzer oranlarda olsa da.
Leonda süspansiyon, yol tutuş, viraj kabiliyeti ve yol sesi ve rüzgar sesi gibi durumlar nasıl peki?
 

SOY1

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
15 Eyl 2013
Mesajlar
19
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
35
Siteyi ziyaret et
Ynt: Astra J 1.4T Cosmo - Seat Leon 1.2TSI Yorumlarım

HaKaN link' Alıntı:
Sağol Mert tam bir kullanıcı yorumu olmuş tüm detaylarıyla hem de objektif yaklaşmışsın
Astra J belki kullandık alıştık ondan mıdır nedir leon ve astra k ya oranla görünüm olarak dolu dolu geliyor bana
Leon ise led matrix farlar ve premium sadeliği çok cezbedici ama dıştan bakınca dolu dolu geniş bir araç izlenimi bırakmıyor her ne kadar ölçüleri benzer oranlarda olsa da.
Leonda süspansiyon, yol tutuş, viraj kabiliyeti ve yol sesi ve rüzgar sesi gibi durumlar nasıl peki?

Hakan abi,dediğin gibi Astra yapı ve görünüm olarak gerçekten daha dolu gözüküyor zaten paylaştığım fotoğraftada neredeyse sedan gibi duruyor araç.
SOY link' Alıntı:


Bu görünüm aslında görsel olarak güzel veya heybetli gelsede aslında sanırım ebat ve kullanılan malzeme kütlesi olarakta fazla yakıt tüketimi olarak bize geri döndü. Şuandaki Astra K kasa bence C sınıfı bir araç için ideal ölçülere geldi. Dediğin konuları atlamışım,onlarıda başlığa ekliyorum hemen.​
 

albertxx

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
16 May 2013
Mesajlar
2,454
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
31
Siteyi ziyaret et
Ynt: Astra J 1.4T Cosmo - Seat Leon 1.2TSI Yorumlarım

Leon da astra k da benim gözümde aynı heybet yoksunu araçlar. J de alıştık oturaklı araçlara k ve leon sanki üfleyince uçacak b sınıfı araçlar gibi duruyor. Bu yüzden 2sinide sevemedim. Leon çok dinamik hatları var ama bakınca çok küçük duruyor. Ama donanım olarak çok dolu leon.
 

selcuk1126

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
11 Mar 2015
Mesajlar
131
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
33
Siteyi ziyaret et
Ynt: Astra J 1.4T Cosmo - Seat Leon 1.2TSI Yorumlarım

Neresi dolu daha yarı deri koltuk bile standart değilmiş orta bilgi ekranında bi kaç daha fazla detayı gösteriyor olması daha dolu olduğu anlamına gelmiyor benim için. Multimedya olarak önde olabilir bırakında biraz daha teknolojik olsun astranın piyasaya çıkış tarihi ne zaman leonun ne zaman. Süspansiyon sistemi test etmedim ama nasıl olursa olsun astraya göre daha ucuzdur. Bir test videosunda izlemiştim skoda ve seat süspansiyon olarak birebir aynı olduğu ve skoda octavianın süspansiyonu jettaya göre daha kötüymüş bekleneni karşılamıyormuş. Bu demek oluyor ki volkswagen seat ve skoda da kendi modellerine göre daha basit işlemler uyguluyor. Seat veya skoda olsun opel ile mukayese edildiğinde bir tık geriden geldiğini anlamamak zor olmasa gerek. Yukarıda bahsi gecen iki araç mukayese edilmiş oldukça objektif olmuş leonun bazı konularda önde olduğu söylenmiş bu normal çünkü iki araç arasında piyasaya çıkış farkı var. Leon K kasa ile karşılaştırılacak olsa çoğu konuda geri kalacak bu bir gerçek J kasanında leondan aşağı kalır yanı yok 2009 çıkışlı araç olmasına rağmen.
 

OGOKTAS

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
8 Eki 2013
Mesajlar
3,168
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
43
Siteyi ziyaret et
Ynt: Astra J 1.4T Cosmo - Seat Leon 1.2TSI Yorumlarım

Paylaşım için  thnxx geçen yıl şirket aracım servisteyken 3.000km'de style dsg led paket leonu 1 hafta kullanmıştım. Astra ve kullandığım şirket aracı Focus'tan sonra ben dış tasarımıdaki dinamiklik dışında her konuda geride kaldığını düşünüyorum hele full diye satılan araçtaki koltuk kumaşı kalitesine hiç girmiyorum. Pazardaki en büyük artısı bence dinamik yüzü ve vw'nin çok başarılı motorlarını kullanması
 

SOY1

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
15 Eyl 2013
Mesajlar
19
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
35
Siteyi ziyaret et
Ynt: Astra J 1.4T Cosmo - Seat Leon 1.2TSI Yorumlarım

Eger sifir satis fiyatlari uzerinden konusacak olursak basligin sonunda da belirttigim gibi aralarinda 9.000TL gibi bir fiyat farki var zaten. Fakat dilerseniz 10.000TL daha Leon a opsiyon koyup dolunun dolusu bir Leon yaratmak mumkun. Mesela panaromik sunroof, veya 4.000TL ye bizim aldigimiz Plus Paket degilde onun yerine 7.000TL verip yukarida saydigim donanimlara ek olarak Alcantara koltuklar+ 17 jant + genis ekran multimedya + seat ses sistemi almak mumkun. Yani toplamda 6.000-7.000TL daha eklendigi zaman yine Astra dan uygun ve cok daha dolu bir arac oluyor.

Zaten genel algi olarak Opel i Seat la kiyaslamak cok bence dogru olmuyor,Opel daha agir basiyor ama 2009 da cikmis ve gonun teknolojisiyle uretilmis bir araba ve 2013 de yani 4 sene sonra cikan bir Leon u kiyaslayinca bile neredeyse basa bas oluyor durum. Ama aracin yolda giderkenki verdigi guven hissi dedigim gibi Astra da bir tik onde. Mevcut guncel Astra kasasiyla Leon u kiyaslarsak Astra cok daha onde...

selcukpakaki link' Alıntı:
Neresi dolu daha yarı deri koltuk bile standart değilmiş orta bilgi ekranında bi kaç daha fazla detayı gösteriyor olması daha dolu olduğu anlamına gelmiyor benim için. Multimedya olarak önde olabilir bırakında biraz daha teknolojik olsun astranın piyasaya çıkış tarihi ne zaman leonun ne zaman. Süspansiyon sistemi test etmedim ama nasıl olursa olsun astraya göre daha ucuzdur. Bir test videosunda izlemiştim skoda ve seat süspansiyon olarak birebir aynı olduğu ve skoda octavianın süspansiyonu jettaya göre daha kötüymüş bekleneni karşılamıyormuş. Bu demek oluyor ki volkswagen seat ve skoda da kendi modellerine göre daha basit işlemler uyguluyor. Seat veya skoda olsun opel ile mukayese edildiğinde bir tık geriden geldiğini anlamamak zor olmasa gerek. Yukarıda bahsi gecen iki araç mukayese edilmiş oldukça objektif olmuş leonun bazı konularda önde olduğu söylenmiş bu normal çünkü iki araç arasında piyasaya çıkış farkı var. Leon K kasa ile karşılaştırılacak olsa çoğu konuda geri kalacak bu bir gerçek J kasanında leondan aşağı kalır yanı yok 2009 çıkışlı araç olmasına rağmen.
 

metinmb407

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
26 Kas 2014
Mesajlar
1,161
Tepki puanı
0
Puanları
36
Siteyi ziyaret et
Ynt: Astra J 1.4T Cosmo - Seat Leon 1.2TSI Yorumlarım

Çok isabetli yorumlar olmuş. Aynen sizin düşündüğünüzü düşünüyorum.

Mesai arkadaşımda FR donanım var. Bende Edition. Açıkcası çok ahım şahım fark olmamakla birlikte Astrada gördüğüm iki dezavantaj ağırlık ve buna bağlı olarak yakıt.
 

O simdi asker

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
15 Mar 2012
Mesajlar
693
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
35
Siteyi ziyaret et
Ynt: Astra J 1.4T Cosmo - Seat Leon 1.2TSI Yorumlarım

Abimde 1.4tsi ACT var 4 aydır ortak kullanıyoruz. Özetle ;

-Leon'un iç tasarımını beğenenler olduğuna göre ya ben çok zevksizim ya da bazı insanların zevk anlayışı çok farklı. Göğüs bölümü sadeninde ötesinde..
-Far tasarımı güzel ama led yoksa tasarımın tamamını bozduğu kesin...
-Yol tutuş berbat her an arkayı attım atıcam modunda...
-Yalıtım vasat(en basit kapı içlerine bakarsanız anlarsınız incecik..)
-Rüzgar sesi astrayla hemen hemen aynı..
-Koltuklar aşırı rahatsız sandalyeden bozma gibi..
-Dsg şanzıman iyi fakat her an başınıza bela açabilir! sürpriz..
-Yakıtı 7.9 - 8 litrelerde astradan biraz düşük..
-Bendeki astranın sport modu leondan daha istekli ve hırçın..

Özetle 80-90 bin gibi para verilipte sadece led farlara aldanılan bir araba.. Bi ustanın dediği gibi Leon mu? "2 markanın Kırması"

Yinede kullanana Allah kaza bela vermesin..
 

teaman53

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
9 Haz 2014
Mesajlar
20
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
37
Siteyi ziyaret et
Ynt: Astra J 1.4T Cosmo - Seat Leon 1.2TSI Yorumlarım

O simdi asker link' Alıntı:
Leon'un iç tasarımını beğenenler olduğuna göre ya ben çok zevksizim ya da bazı insanların zevk anlayışı çok farklı. Bu arabanın far tasarımı hariç gözümde hiçbir değeri yok...

Çok doğru söylüyorsun. Ben Astra almadan önce golf,auris,leon bunların hepsinin içine oturdum. Leonun iç kısmı çok dandik gelmişti gözüme.Kap kara o arabanın içi.
 
Üst