Evet 60 yanak yapacağım.205 60 16 ebata geçmeyi düşünüyorum jantı değiştirmeden.Ama sürtme yapar mı bilemiyorum alıp bide böyle bir sorunla karşılaşırsak para çöpe gider.Siz sanırsam hem 205 55 r16 hemde 195 65 15 kullanıyorsunuz sanırsam.Peki yol tutuşunda bariz bir kötüleşme oluyor mu buna karşılık konforda bariz bir artış oluyor mu ?
Kış lastiği olduğu için, kar da 195 e düşmek avantaj. Lastikler aynı markada olsa, aynı özellikte değil. Buna rağmen 55 ile 65 yanak arasında hissedilir bir yol tutuş farkı var, yalnız günlük kullanımda sürücüleri tehlikeye atmaz zira çoğu araç bu ebatlarda veya daha düşük.
Şimdi 195 65 15 e düşünce;
Yol tutuş fark ediyor, ama tolere edilebilir.
Yakıt tüketimi düşüyor,
Performans kalkış değerlerim çok daha iyileşiyor ki, kış lastiğinde sürtünme değeri daha fazla.
Aynı yerde altı sürtebiliyor.
Mantıken kağıt üzerinde yol tutuş hariç fark olmaması lazım. Sürtme vs. nedenini ise Jant esnemiyorken, lastik esniyor, ona yorumluyorum. Yada hamur ve desen farklılıkları, kışın daha iyi tutunma sağlanması. Bilemiyorum.
Kış lastiği 16 inç de 300TL civarı iken, 15 de 150TL. toplama vurunca fiyat epeyce fark ediyor. Ayrıca her sene 2 kez jant dan lastik sök taka da para vermiyorum.
Sürtme konusu offset den olur, 60 yanakta lastiği sürtme sorunu yaşayacağınızı sanmıyorum ama araç 1.3 ise daha da ağır kalabilir, malum toplam çapınız büyüyor, motorun işi zorlaşıyor.