• Ağımız Büyüyor!

Güncel tartışmalar, etkinlikler ve anlık paylaşımlar için bizi sosyal medyadan da takip edin.

Astra H Boş viteste F arızası

burakbas

Kayıtlı Kullanıcı
20-Denizli
Merhaba arkadaşlar,

2009 model Opel Astra H 1.3 CDTI Easytronic aracımda yaklaşık 1,5 aydır yaşadığım ilginç bir arıza var. Daha önce aynı problemi yaşayan veya çözmüş olan varsa tecrübelerini paylaşırsa çok sevinirim.

Arıza şu şekilde gerçekleşiyor:

• Aracı normal şekilde kullanıyorum. Şehir içi veya uzun yolda hiçbir problem yaşamıyorum.
  • Gideceğim yere vardığımda aracı park edip N (Boş) konumuna alıyor ve el frenini çekiyorum.
  • Kontağı kapatmadan yaklaşık 5-10 saniye beklediğimde ekranda F arızası oluşuyor.
  • Eğer park etmeden önce son kullandığım vites A1 ise, ekranda önce N görünüyor, ardından kendi kendine A1 yazıyor ve hemen ardından F hatası veriyor.
  • Eğer son kullandığım vites R ise, yine N yazarken bir anda R görünüyor ve ardından F hatası oluşuyor.
  • En ilginç kısmı ise; kontağı kapatıp anahtarı çıkarıp tekrar çalıştırdığımda hiçbir arıza kalmıyor. Araç normal şekilde çalışıyor ve vites geçişleri sorunsuz oluyor.
Bir diğer dikkatimi çeken konu ise;

Sabahları aracı çalıştırıp rölantide 10-15 dakika beklese bile kesinlikle F arızası vermiyor. Yani sorun sadece araç kullanıldıktan sonra park edildiğinde ve boş viteste birkaç saniye bekleyince ortaya çıkıyor.

Aracı birçok kez farklı cihazlarla tarattık. Sistemde görünen tek arıza kodu P0780 (Gear Shift Malfunction). Bunun dışında motor, ABS, Easytronic veya başka herhangi bir modülde aktif bir arıza görünmüyor.

Araçla ilgili yapılan işlemler:

• Debriyaj seti yaklaşık 3 ay önce sıfır takıldı.
  • Debriyaj kavrama ve Easytronic adaptasyonu yapıldı.
  • Alternatör kısa süre önce revize edildi ve şarj voltajı normal.
  • Aküde veya şarj sisteminde şu an herhangi bir problem görünmüyor.
Şimdi nasıl bir yol izlemem gerektiğini kestiremiyorum. Görüştüğüm ustaların biri "beyinciye git", diğeri "şanzımancıya git", bir başkası "elektrikçi çözer" diyor. Hatta hiç bakmadan "20 bin liradan başlar, 100 bin lirayı geçebilir" diyenler bile oldu.

Bu nedenle gereksiz masraf yapmadan önce, aynı arızayı yaşamış veya kesin çözümünü bilen birinin tecrübesinden faydalanmak istiyorum.

Bu belirtileri yaşamış ve çözüme ulaşmış olan varsa, hangi parçanın arızalı çıktığını ve nasıl çözdüğünü paylaşabilir mi?

Şimdiden yorum yapan herkese teşekkür ederim. Hayırlı günler.

Geri