triger kayışlı ise:
eskime belirtisi göstermeden bir anda kopar, değişim periyodu "kayış imalatçısına göre" 60 ya da 90 bin kmdir. kayış sıcak-soğuk değişimlerinden etkilenir. üzerine yağ gelmesi durumunda kauçuk hızla bozulur.
zincirli sistemlerde beklenmeyen kopma görülmez, kayışa göre en az 2 kat daha uzun ömürlüdür. zaten yağlama sistemiyle çalışır. ne kadar düzgün yağlama varsa o kadar uzun ömürlü olur.
zincirli hyundai dizel motorlarında 250 bin kmde değişiyor. hiç zincir değişimi yapılmadan 400 bin km giden araçlar bilinir.
evet trigerin şakası olmaz ama boş yere erken değişim yapmayın. en son gönderilen videoda benzinli motorun kamyon gibi olan gürültüsünü gördünüz. bu kadar gürültü yapacak kadar boşluk yapan zincir bile KOPMAZ.
zincir; pisliğe, yağsızlığa ve şoklara karşı en dayanıklı aktarma organıdır.
her 10 bin kmde bir yağ değişimi yapıyorsanız, zincirinizin çok bollaşması durumunda zaten ustanız size değişim gerektiğini söyleyecektir.
benim bildiklerim böyle.