1lt antifiriz koyduktan sonra su koyun max. çizgisine geldiğinde kapağı kapamadan aracı çalıştırın sistemin devirdaim olmasıyla su azalacaktır bu şekilde max seviyesine gelene kadar eklemeye devam edin kapağı kapayın işlem tamam 6.1lt ise %16 antifiriz koymuş olacaksınız yaklaşık -10 derece demek.
bu oranları neye göre belirlediniz?
genel olarak antifrizin korozyona karşı etkili olabilmesi için %50 su %50 antifriz oranı koyulur.
Soğuk bölgeler için %70 antifriz, %30 su'ya kadar çıkılabilir.
Bunu demekle birlikte asıl aldığınız antrifrizin üzerinde yazanları uygulamanızı tavsiye ederim. Farklı markaların farklı oran karışımları söz konusu olabilir.
Size geçen haftasonu kendim yaptığım işlemi de tavsiye ederim. Bunu kendiniz yapamazsanız yaptırabilirsiniz.
1. Araç corolla olduğu için radyatörün altında tahliye musluğu var, bunu açtım ve radyatördeki tüm soğutma suyunu boşalttım (kaba, yere değil, çevreye zararlı bir sıvıdır).
2. Musluğu kapatıp radyatöre su doldurdum. Bu durumda radyatörde su, sistemin geri kalanında (hortumlar, motor bloğu, kalorifer, vs) eski soğutma karışımı vardı.
3. Aracı çalıştırdım. Kaloriferi sonuna kadar açtım, motorun ısınmasını bekledim. Radyatör yeteri kadar ısınıp fan açılınca stop ettim. Sonra soğumasını bekledim.
4. Tahliye musluğunu tekrar açtım ve seyreltilmiş su ve eski antifriz karışımını yine boşalttım, sonra musluğu kapattım.
5. Araç yaklaşık 6 litre soğutma suyu aldığı için ve %50 antifriz-su karışımı yapacağım için aldığım 3 litrelik castrol mavi antifrizi radyatöre boşalttım. Bu durumda eski antifrizli su ile karışıp %50'den biraz fazla oran olacaktır. Bunu 3 litreden biraz az koyup geri kalanını su ile ayarlayabilirsiniz.
6. Aracı tekrar çalıştırdım, yine kaloriferi açtım, yine fan girene kadar ısıttım. Sonra yine soğumasını bekledim ve azar azar hem radyatöre, hem de yoğunlaşma kabının çizgisine kadar %50'lik soğutma suyu ile tamamladım.
Böylece soğutma suyu değişmiş oldu. Daha da detaylı yapmak istesem termostatı söker, daha iyi bir devirdaim oluşmasını sağlardım. Bana bu yetti.
Vectrada suyu boşaltmak için radyatöre giren kortumu sökmeniz gerekiyor ve radyatör açılmadığı için su yoğunlaşma kabına ekleniyor, ama aynı uygulama yapılabilir.
Benim en büyük derdim o motorsilk koydum araca sürtünmeyi iyice azalttı yakıtta güzelleşti ama motor ısı üretemez oldu sürtünmenin azalmasından dolayı. En sıcakta kaloriferi açıyorum motorun trafikte dururken yada yüksek devride giderken fark etmiyor direk sıcaklığı düşüyor. Kaloriferin çektiği ısı kadar motor ısı üretemez oldu. Fazla sağlamlıkta kötüymüş
Bu şu anda bende de oluyor, termostatın kaçırdığını düşünüyorum. Çok sulu antifriz karışımı koyarsanız da bu durum söz konusu oluyor. Bunu bizzat yukarıdakileri yaparken fark ettim. Su ile yarım saatte zor ısındı araba ama antifrizi koyunca 5-10 dakika yetti.