Akkuyu Nükleer Santrali Üzerine

VeCCtrA

Banlanan Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
18 Şub 2008
Mesajlar
3,126
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
44
Siteyi ziyaret et
Arkadaşlar fazlasıyla yazmış, sadece fikrimi belirtmek isterim. Nükleer enerji için geç bile kalındı..
 

marikan

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
7 Kas 2006
Mesajlar
6,075
Tepki puanı
1
Puanları
0
Yaş
36
Siteyi ziyaret et
Nükleer santraller şu anda en temiz enerji kaynakları. Yıllık atıkları topu topu 7 ton.
Normal çalışma durumunda bir nükleer santralin yaydığı radyasyon, bir insanın gün içinde doğada maruz kaldığı radyosyonun 100 ile 200'de biri kadar.

Nükleerin tek dışa bağımlılığı, kullanıldıktan sonra uranyumun depolanması. Bunu şu anda bildiğim kadarıyla sadece ABD yapıyor. Yakın zamanda İran'da depolama ve uranyum zenginleştirme tesisi kuracakmış.

Dünyanın en tehlikeli nükleer santrali olan Ermenistan'ın Metsamor Nükleer Santrali, Ağrı'dan sadece 16km uzaklıktaymış. İlla içimizde olmasına gerek yok.

Güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi ile enerji açığımızı kapatmamız imkansız. Güneş panellerinin verimleri %25'lerde. Ayrıca ülkemizde güneşli gün sayısı çok az.

Rüzgar panelleri de ülkemiz için uygun kaynak değil. Ülkemizin rüzgar potansiyeli çok düşük. Ayrıca rüzgar panelleri tamamen dezavantajı olmayan sistemler değil. Bulunduğu çevrede radyo-tv yayını yapamazsınız. Gürültü kirliliği yapar.

Bir dönem bununla ilgili ders aldım. Ülkemizde yenilenebilir enerji kaynakları yeterli değil. Enerji açığını kapatmanın yolu nükleerden geçiyor. Başka alternatif olsa idi zaten dünya ülkeleri nükleer santral kurmazdı emin olun. Elin adamı sağlığını biz Türklerden çok daha fazla düşünüyor.
 
Son düzenleme:

darkmoon

Banlanan Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
29 Ocak 2009
Mesajlar
6,668
Tepki puanı
0
Puanları
0
Siteyi ziyaret et
aslında yeşil enerji şöyle olur öncelikli enerji ihtiyacımızı dışa minumum bağımlılıkla kendimize yetebilicek konuma geliriz.. sonra yeşil enerji için hareket edilir günşe tarlalarıda kurulur rüzgar gülleride kurulur hatta deniz kenarında dalgaların çok sert vurduğu yerlere elektrik üreten dalga kıranlar var dalga vurdukça elektrik üretiyor gene denizde elektrikli solucanlar var dalgalar sayesinde elektrik üretiyor bu tip yeşil elektriklere yöneline bilinir ama önce elektrik ihtiyacımızı giderip kendimize yetmemiz lazım.. zaten yeşil enerji yeterli elektriği üretirsek nükleer tesislerde kapatırız tabiki.. ama öncen yeşil enerji ile haraket edelim demek tamamen hayali masraflı bir macera olur..
 

fluminense

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
29 Ara 2009
Mesajlar
1,310
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
41
Siteyi ziyaret et
çok geç kalındı,70lerde yapılmalıydı..bugün bu ülke dışardan aldığı doğalgazla elektrik üretiyor..yok böyle bi saçmalık,doğalgazı kendin üretirsin yeraltı zenginliğindir ancak o şekilde elektrik üretimi için kullanırsın.Bizimki tam ahmaklık.bazı arkadaşlar tehlikeli demiş de,bugün netten bi haber okudum..elektrik üretim tesislerinde ölümlü kazalara bakınca nükleer santraller yılda ortalama 8 can kaybına sebep oluyormuş,hidroelektrik 22 ve diğer santraller... tam hatırlayamıyorum ama en az can kaybına sebep olanı nükleer santrallerdi,diğerleri ortalama 4-5 kat fazlaydı..yani son teknolojiyle kurulduğu taktirde ekolojik dengeyi alt üst eden 60 yıl ömürlü bir baraj kuracağınıza,çevreye zararı olmayan işletim maliyeti düşük 60 yıl ömürlü nükleer tesis kurulsun!!
ben bu konunun uzmanı değilim,ama avrupada şehirlerin göbeğine kurulacak kadar güvenliyse biz neden yapmıyoruz da,enerji enerji diye kıvranıyoruz..parisin 100 km çevresinde 4 tane,londranın 70 km yakınında 1 tane varmış..
yapılsın valla,3-4 tane birden yapılsın!!
 

MOKIA

Başkan
Bilgi Girilmemiş
Katılım
12 Ağu 2006
Mesajlar
3,820
Tepki puanı
15
Puanları
38
www.iststatus.com
en başda çernobil ilk nesil ve en eski teknolojiye sahip bir nükleer tesisdi ve rusyanın parasızlığından dağılma döneminde bakımsızlıkdan tesisin çok eski olmasından ve çalışanların ihmalkarlığındanda o olay oldu..

şimdi yapılıcak olan tesis en yeni nesil çok tecrübelerle yapılıcak bir tesis olucak..

nükleer meraklısı değilim ama ülkemde doğalgazdan elektrik üretğildiğinide düşündükçe dünyada bu yöntemle elektrik üreten sanırsam tek ülkeyizidir çünkü doğalgazla elektrik ürettinizmi ortaya çıkan enerjinin 3 de 1 i boşa gidiyor.. yani büyük bir zarar ve saçmalık..

türkiyenin büyük bir enerji açığı var ve geleceğini düşünmek zorunda türkiye büyüyor ekonomik olarak her gün yüzlerce yeni tesis fabrika atolye işyerleri açılıyor ve nüfusu artıyor bunlara orantılı elektrik ihtiyacıda artıyor ve her ülke bu gününü değil 20-30 yıl sonrasını düşünmek zorundadır..

ben bizde bir sıkıntı çıkıcağını sanmıyroum çünkü en son nesil santral yapılıcak japonyadaki santralde ilk nesil santrallerden ve normalde 10 yıl önce tesisin kapatılması gerekiyormuş ömrünü doldurmuş ama japonlar ufak bir revizyonla 10 sene daha açık tutmuşlar ve 8.9 luk bir depremde yüz yılda bir olucak bir deprem bu iki şey bir araya geldimi japonyadaki olayı gelipde türkiyedede olurmu demek vicdansızlık olur türkiyede bilim adamları açıkladı 8.9 luk potansiyeli olan bir fay hattı bile yok kaldıki nükleer tesisi fay hatının geçmediği deprem riskinin olmadığı yere kurucaklar..

hükümet ısrar ediyor çünkü türkiyenin acil enerji ihtiyacı var geç bile kalındı.. bu projeden 2 tane yapılırsa türkiyeyi rahatlatır..

Dünya nükleer enerjiye farklı bir gözle bakmaya başladığı günlerde bizim böylesine büyük bir yatırıma girmemiz ne derece doğru?

bu soru yönlendirmeli olmuş istedikleri kadar farklı bir gözle baksınlar vazgeçe bilirlermi geçemezler sıkıysa kapatsınlar kapatamazlarda söylenirler söylenirler susarlar.. almanyada kapatamaz elden geçirmek dediği kontrol ediceklerdir revizyon yapıcaklardır.. kapatamazlar.. üç gün karanlıkda kalsınlar görürüm onları..

yeşil enerji ile keşke olsa bu işler ama yetmiyor araştırmalarda yapıldı toroslara komple pervaneli sistem yapsalar ancak iki şehrin elektriğini karşılayabiliyor.. kaldıki bir pervanenin depolama ünitesiyle beraber maliyeti 2-3 milyon dolara geliyor.

güneş enerjisi deseniz bunun denemeleri şu anda ispanyada falan yapılıyor amerikada yapılıyor güneş tarlalaları kuruluyor ama hem aşırı ağır bir maliyeti var o devasal aynaların hemde masraflı devamlı üstündeki toz partiküllerinin temizlenmesi için onlarca ekip sabah akşam denetleme yapıyor araçlarla.. ve yüzlerce dönüme aynalar kuruyorlar.. bizde o kadar alanda yok kuralım hadi kursak o yüzlerce dönüme kurulan aynalar ancak bir kasabayı aydınlatıyor..

Tamamiyle katılıyorum, Üstüne ekliyecek pek bişey yok.
Nükler santrallerin sogutma ihtiyacı nedeni ile deniz kenarında olması gerekiyor. Bence bir tedbir için santraller yer atlına inşa edilebilir.
Gelecekte nükleer den sonra magnetik teknolojinin geleceğini ve Enerji bakanlığının hazır teknoloji satın almaktansa, ülke imkanlarının ve eneji üretiminde yeni teknolojilerin geliştrilmesi için arge ekibinin olması gerektğini düşünüyorum.
 

Ghent

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
12 Şub 2009
Mesajlar
2,385
Tepki puanı
0
Puanları
36
Siteyi ziyaret et
nukleer ve heslere karsıyım bunların yerine rüzgar ve güneş enerji sistemleri yapılmalı. 3 tarafı denizlerle çevrili bir ülkede güneşte rüzgar da yeterince var asıl bu projelere ileriye dönük yatırım denir bence. birileri para kazansın diye proje yazılmaz yapılmaz

Daha birşey demeye gerek yok bu açıklama üzerine.
Tebrik ediyorum.
 

kaderaniz

Kayıtlı Kullanıcı
07-Antalya
Katılım
3 Eyl 2007
Mesajlar
4,293
Tepki puanı
2
Puanları
38
Siteyi ziyaret et
Eğer tüm dünya ülkeleri istisnasız olmak kaydıyla ortak bir şekilde nükleer enerjiden vazgeçmeyecekse (ki mümkün değil gibi :) ); yapılsın anasını satayım. :)
 

semia

Bölüm Sorumlusu
Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
16 Nis 2009
Mesajlar
7,097
Tepki puanı
3
Puanları
0
Siteyi ziyaret et
Cernobilde radyasyon diye kiyamet koparildi almanya türkiyeden ürün almadi ama sanki kendi ürünleri veya hollandaninki temiz gibi millete yedirdi atmadi...neyse
tarih boyunca bu ülkede her yenilige itirazlar yüzünden bu kadar geri kaldik..zamaninda kendi arabamizi yaprkende ne gerek var amerika bize veriyor ucagi veriyor ne gerek varlarla bu hale geldik...korkunun ecele faydasi yok..korkuyla yasama ile oturalim acrupa bize versin onlara gebe kalalimmi? itiraz edilirken bunlari gözardi etmeyelim..komsumuz burnumuzun dibinde ikinci dünya savasindan kalma antika nüklear santral var ermenilerde bulgarlar ayni...onlara gik yok biz modern yapalim itiraz ne gerek var..simdi su kis elektrik kesilse kombi calismayacak sogukdan donacaklar bunu bile bile yok canim istmiyurk demek ne abes.surda 5 seneye kalmaz ama bu duruma düsecegiz..bakin benzin 4 tl yi gecti ama rahatimizdan taviz vermiyoruz.ama hala hayir diyebiliyoruz düsünmeden.
isin bu tarafini da düsünmenizi tavsiye ederim..alternativimiz yok..gec bile kalindi.
saygilarimla
 

semia

Bölüm Sorumlusu
Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
16 Nis 2009
Mesajlar
7,097
Tepki puanı
3
Puanları
0
Siteyi ziyaret et
Birde su ülkede suna sasiyorum reklamlarda bile disarida ufolarla cadde isitiyoruz sonra konusuyoruz :D
 

OnurBilgin

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
18 Eki 2010
Mesajlar
12
Tepki puanı
0
Puanları
0
Siteyi ziyaret et
Bende kesinlikle yapılması taraftarıyım.Geç bile kalınmış durumda.TÜRKİYE gibi bir ülkenin enerji konusunda dışa bağımlı olması beni kahrediyor.Bir de santralin yapılacağı yer bence çok uygun.Türkiye üzerinde deprem riski en az olan bölge diye biliyorum.Tabi kullanım ve işletmeden dolayı kusurlar ile karşılaşmayız umarım.DAHA GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE İÇİN...
 
Üst