ActiveSelect hakkında

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Flea_
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Flea_

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
9 Tem 2012
Mesajlar
3,982
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Merhabala arkadaşlar, otomatik vitesli araçlar için bir çok şehir efsanesi vardır, " yok efendim araba gitmiyor" " yok efendim otomatik alma başına bela alırsın" gibi türlü türlü şeyler diyenler oluyor, ben hiç otomatik vites araba kullanmadım, el ve ayak alışkanlığım vardır ancak annem ve babamın da kullanabilmesi için otomatik vitesli araçların arayışındayız. Listenin başını yok çok yakar, yok vergisi yüksek yok çok sorunlu bıdıbıdılarıyla Vectra C 2.2 Elegance Active select çekiyor :)

Gel gelelim işin odak noktasına, Bu active select şanzıman nedir? Araştırma çabalarım pek işe yaramadı, Astra J 1.6T ve İnsigna serisinde kullanılan şanzımanın adı da aynı, aynı teknolojiler olup olmadığından emin olamadığım için liste halinde soru hazırladım, konu başlığı altında herkes bilgisini paylaşırsa çok iyi olacak.
1) Hem otomatik, hem manuel yani triptronic bir şanzıman olduğunu biliyoruz, peki toplam kaç vitesten oluşuyor 5 ileri mi 6 ileri mi?
2) Motor gücünü hiç etmesi gibi bir durum söz konusu mudur? Malum tork konvertörlü olduğundan, güç kaybı olduğunu söyleyenler var başka forumlarda, aslı var mıdır?
3) Vectra B de gördüğümüz şanzımanlarda S harfi ile spor moduna geçiş vardır, bu şanzımanda Spor modu var mıdır ve varsa bu modda vites kolunu ileri oynatarak manuel vites ihtiyacımızı giderebiliyor muyuz?
4) Hiç oynamadan bilinçli bir şekilde şanzıman yağı değiştirilerek çok çok uzun kmler yapmış otomatikleri biliyorum çevreden, acaba bu şanzımanlar öyle dendiği gibi sorunlu şanzımanlar mıdır? İnsanı çileden çıkaran bilindik hataları var mıdır?

aklıma gelen sorular bunlar, konu altında paylaşıma göre soru ekleyebiliriz, bilenler paylaşırsa herkes bilgi sahibi olur.
 
Vectra C Lerdeki triptronik opelin değil Japon Yapımı dır ve insignia da aynı seri vardır benim aracımda 324 000 km yol yapmış 1 sefer revize olmuştur şu andada hiç sorunu yok çok yakma olayına gelince güçlü dizel arabalarda tork çok yüksek olduğundan yakıta etkisi yok denecek kadara azdır manuel de kullandım yakıt olarak fark olmadı

yakın zaman uzun yolda 420 km yol yaptım 35 litre yaktı Fazla Dimi yalnız bu yolu 200 220Km Süratle yaptım minimum sürat 180 km

1.9CDTI 150 HP 320 Tork Bu Süratle Yakıt Bu şanzıman Sorunsuz Bana Kalırsa Bakımlı Bir Araç Başını Ağrıtmaz eski kasanın otomatiği kulanmıştım Beğnmedim Vectra C de Mükemmel Bence
 
Göksel bey tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkürler.
 
Vectra C' deki şanzuman easytronic mi?
 
Öncelikle konunun mahiyetine ilişkin damardan girmişsin Mert :) yani opelin triptronikleri tü kaka, diğerlerininki her ne hikmetse semiallahülimenhamide...Senin de temas ettiğin gibi bir aktarma organı olarak şanzımanın bakımları geciktirilmeden yapıldıktan sonra neden sorun çıkarsın ki?Gelelim meseleye; avtiveselect opelin hem manuel hem de otomatik kullanım sunan vites kutusuna verdiği isim.debriyajsız manuel kullanım ve bilindik otomatik vites kombinasyonu.kullanıcı istediği an istediği mod'u secebiliyor..Ben de galerinin birinde test etme imkanı yakalamıştım. 1.9 cdti eleg vectra yı..Alacağımdan değil ama sırf kullanmak için alacakmışım gibi davrandım..6-7 km kadar kullandırm...Mesela Vwnin tersine daha çok manuel kullanım hissi ve zevki veriyor..manueldeyken Göksal abi de tamas etmiş, kesiciye giriyor,düşük devirde yüklenseniz dahi vites küçültmez, tamamen kullanıcıya bırakıyor..Yani yarım otomatik tam otomatik değil..Easytronic ise tam otomatik diye biliyorum...Millet buna bozuk yorumu yapıyor..Çalışma mantığında olduğunu bilmiyorlar..Onun dışında o vitesle birlikte gelen donanımlar da var..Yani yokuş kalkış, kış programı vs gibi..
 
Son düzenleme:
Tork konvektoru olan otomatik vitesten uzak duracaksın , birde genel adı MTA olan otomatiklestirilmis Manuel viteslerin yanından bile geçmeyeceksin .

MTA = Manual Transmition Automated demektir.

Easytronik ise bence bu viteslerin yüz karası .

DSG türevi çift kavramalı yeni nesil 6 7 8 ileri viteslerde kuru tiplerden uzak duracaksın . Suan opelin geri kaldığı en önemli noktalardan biri bu iste , hala daha çift kavramalı bir vites yapamadı .

Serdar kardeşim vites kolunu sola çekip aracı Manuel gibi kullanmak bir sanzimani iyi yapmaz , active select sanziman eski nesil olmasına rağmen hala daha hataları olan arızaya açık bir sanziman , bakımı fazla gerektiren ne kadar baksanda beyin arızası vs vs gibi kullanıcısını cok üzen bir vites. Uzak durmak iyidir. Ha bu sanzimanlari kullanıp memnun olan yokmu var ama onlar hiç çift kavrama kullanmamış olanlar sanırım :)
 
Kendi araçlarım manuel vitesliydi, otomatik pek tercih etmiyorum. Arkadaşlarımın araçlarında kullandığım otomatik ve otomatikleştirilmiş şanzımanlardan performans ve düşük yakıt tüketimi olarak en iyisi DSG idi. Ancak dsg'nin de uzun vadede arıza riski ve yüksek tamir ücretleri var.
ActiveSelect'li astra J kullandım. Konfor açısından rahat, çok sarsıntılı değil. Ama yakıt tüketimi ve anlık performans olarak bana tatminkar gelmedi. Dayanıklılık olarak şu ana kadar çok fazla sorunu duyulmuş değil.

Manuel vitesten sonra bana en makul görüneni sağlam bir çift kavramalı şanzıman. Opel üzerinde çalıştığını duyurmuştu, 2015-2016 gibi hazır etmeyi planlıyor.
 
2006 model 1.9 cdti Zafira B aracımızda active select vites kutusu vardı..170 000 km de 2 den 3 e geçerken vuruntu yapıyordu.... bu sebebten revizyona girdi... araç en son 345 000 km de idi ve hiç bir sorunu yoktu... Biraz araştırma yaptığımızda 2006 yılında kullanılan bazı active select vites kutularının taslarında üretim hatası olduğunu ve birçok ülkede geri değişim için cağrıldığını öğrendik... Ne yazık ki Ülkemizde böyle bir çağrı yapılmamıştı....
yağını devamlı kontrol ettirip zamanında değiştirirseniz sıkıntı çıkaracağını zannetmem.
Kulanım olarak 1.9 cdti de yakıt-performans-konfor açısından bence çok iyi idi.
spor kullanım modu harikulade... kar modu direk 3. vitesde kaldırıyor, hiç ihtiyacım olmamıştı...
manuel kullanımı akıllıca ileriye doğru artıyor geriye cekerseniz azalıyor.... Mini cooper ve bmw de tam tersi olduğundan gıcık olmuştum :)
active selectin en sevdiğim yönü ise vitesi sanki ben değiştiriyormuşum hissini vermesi idi.
mesela az aşağı eğimli bir yolda vitesleri 1500 civarı devirde değiştirirken hafif rampa cıkarken daha fazla devir, dik rampa cıkarken cok daha fazla devir ve güç kullanması...
ayrıca birde hafif gaz kesip tekrar gaz verdiğim de vites büyütmesi de çok hoş oluyordu...
unutmadan 6 vitesli ama 100 km hızla 6. viteste gidemezsiniz....
Bu söylediklerim 1.9 cdti 150 hp tecrübelerim 2.2 benzinli bir araçta nasıl olur bilemem... ve kullanılan active select vites kutusunun dişli oranları benzinli bir araçta farklı olacağını düşünüyorum...
 
Yorumlar için teşekkürler, yine şehir efsanelerini birebir olarak yazan arkadaşlara da teşekkürler, sorunun kaynağını söylemeden aman uzak durun demekten vazgeçemediniz bir türlü :) Yok yani DSG şanzıman çıkmadan önce ne yapıyordu otomatik vites kullanıcıları? Ben kendim görerek biliyorum, 400bin kmye yaklaşmış 2.5 V6 omega, ne motor rektifiye girmiş, ne şanzıman tamir görmüş, ki bildiğim kadarıyla da Active Select de çok yeni teknolojiler kullanmıyor ve dayanıklı sayılabilir bir şanzıman. Acaba bu sorun yaşayan veya sorunlu araçlar gören arkadaşlar KM hilesiyle karşılaşmış olabilir mi? KMsi düşük diye abanırsın arabaya, bir bakarsın ki orası burası bozulur...Yorumları almaya devam edelim, tecrübe elimizdeki en büyük kaynak :)
 
Geri
Üst