1 depo 330 km!!!!

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan haso6718
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
bi ölçüm yapın bakalım he kadar yakıyor

en son emin olarak yaptığım ölçümlerde 16lt benzinle 170-200km arası yaptım, haftanın 5 günü bu 3 gidiş 3 dönüş, haftasonları biraz daha fazla olarak

8lt-9,5 çıkıyor, ama yolda dur kalk yapıcak bişey yok direk gidiyorum bi tek dönüşlerde duruyorum 2 sefer


bir de neden olduğunu anlamamakla birlikte po dan aldığım benzinle diğerlerinden aldığım benzin kadar yol yapamıyorum
 
valla sizin degerler cok yuksek geldi bana ama sunu soylemeliyim benim arac lpg li bende de opetten aldigim gaz ile shell den aldigim gaz arasinda 50 liralik gazda 60 - 70 km fark oluyor... 50 tl lik opetten aldigim aygaz ile 280 - 290 km giderken shellden aldigim 50 tl lik gaz ile 340 - 350 km gidiyorum. kullandigim rota - hiz ayni hep...
 
Arkadaslar aracin deposu 40 degil..52 litre ve bu kardes 330 km gidiyor arti tanktda 7 litre kalsa isik yanmaya 45 litr ile 330 km gidiyor yani bakin iyi okuyun bu 13,9 yani ortalama 14 litre yakiyor ki bu 100 km de bugünkü 3,38 kitre fiyati ile= 40 liraya 100 km demektir....neresi normal yahu bu arkadas balina kasa mercedes sürmüyorki veya omega 2.5 16V alti silindir benzinli sonucta astra... yani
 
daha önce yazmıstım 100 ytl ye sehırıcı 290 km gıttım en son arac aynı astra f 1.6
 
lastik basınçlarının göz ardı etmeyin
düşük lastik basıncı=yüksek yakıt tüketimi
 
Kim ne derse desin. Havanda su dövüyoruz. Yakıt tüketimini etkileyen faktörler; araçların motor durumları, yol şartları, sürücüler, araç donanımları, lastik cinsleri,.............., hatta müzik sistemleri bile tüketim değerlerini belirler. Daha evvelden de belirtmiştim. Aynı sürücü, aynı araç, aynı kullanım tarzı, üstelik araç daha da yaşlandı ama; 100 kilometredeki şehir içi tüketim değerlerim Ankara'da 14 litre, İzmir'de 10 litre. Yaklaşık % 40 düşüş var değil mi? Değişen ne? Yol şartları+iklim koşulları. Ankara'da havalar daha soğuk olduğu için araç geç ısınıyordu ve yoğun trafikten dolayı bol bol dur kalk yapıyordum. İzmir'de hava daha sıcak + kırmızı ışık harici dur kalk olayı hiç yok. Dikkat ederseniz iklim ve yol şartlarından dolayı tüketim değerleri % 40 azalmış durumda. Diğer yandan uzun yolda serbest gidiş tarzıma göre 100 km de 7 litre yakıt tüketirken en son 8 litre tükettim. Buradaki değişenlerim ise aracımda daha fazla yük + kış lastikleri. Bu durumda şimdi arabanın ne kabahati var.
 
Tabikide şehirlere göre farkeder İzmir de otoban gibi yollar uzun mesafe fazla sehiricine girmedıgın surece dur kalk yok kayseri de mesala bi sola saga donuyum desen tramway belasından 90 sanıye + 90 sanıye neredeyse 3 dakıka ısık beklenıyor trafık sıkısıyor ortalama bı ısıktan 4 dakıkadada gectıgınde oluyor yollar daraldı dur kalk cogaldı ama bence bu 330 km nın en onemlı faktörü kısa mesafe bide sabah aracı calıstırınca en az 2 dk beklerım ben kendıne gelıp rolantıden dusmesı ıcın dusmese bıle arac kendıne gelır devırsız surmekte bazen cok yaktırabılıyor arac yıgılırsa.
 
slm arkadaşlar. yazın memlekete gittim. 811 km yol yaptım. ve yaklaşık 150 TL yakıt tükettim.
 
Bence gayet normal. Fazla yaktığını düşünenler yanılıyorlar. Bu mesafede aracın motoru ancak ısınır. Bu işten anlayanlar kısa mesafe araç kullanacaksan taksi kullan daha hesaplı olur derler. Araçların en sağlıklı yakıt tüketimi uzun yolda hesaplanır. Ama unutmayın hiçbir zaman fabrika değerlerine ulaşamazsınız. Fabrika yakıt tüketim değerlerine ulaşan varsa burada paylaşsın, bizlere yardımcı olsun.

Bir alıntı:
Motor çalıştırılıp yola çıkıldığında birinci kilometre sonunda aracın yaktığı benzinin, üç dakika rölantide çalışmış kadar olduğu belirtilen yazıda, şu saptamalara yer veriliyor:
dotBlack.gif
Yani otomobili üç dakika ısıtmak için harcanan benzinle 1 km yol yapabilirsiniz. Bu nedenle uzun süreli durmalarda motoru durdurmakta fayda var. Kısa mesafeler için özellikle soğuk havalarda otomobil kullanmak lükstür. Yapılan bir test sonucunda 0 derece santigrad hava sıcaklığında 1.6 litrelik orta sınıf bir otomobil motoru marşa basıldığı andan itibaren 100 km’de 40 litreye eş bir tüketim değeri veriyor. Ancak 4 kilometre yol katedildikten sonra otomobilin motoru normal ısısına kavuşuyor ve tüketim normalleşiyor. Bu nedenle kısa mesafeler için otomobili kullanmak yerine yürümek daha sağlıklı ve ucuz oluyor. (Kaynak;http://arsiv.ntvmsnbc.com/news/160769.asp)

eskikasa hakan da aynı kısa mesafelerde daha az yakıyormuş
ben bakımlarıda yani yaptırdım.
filtreler,bujiler,buji kablosu, baskı balata, triger,mobil1 yağ değişimi ,borpower eklendi yağa.
52 litreyse 45/330=136 mililitre
0.136*3.36= 0,458 ytl yapar km de
100 km de 13.6 litre
subaru sti bu kadar yakmaz be...
 
Geri
Üst