Teknolojik gelişmeler, değişimler her yeri etkilediği gibi otomotiv sektörü de dönüşüm yaşıyor.
10 yıla kalmadan ciddi değişimler yaşanacak. Otonom ve alternatif yakıtlı araçlara yönelimle birlikte sektördeki birçok firma sahneye veda edebilir.
Konvansiyonel otomobil üretimi eskiden olduğu kadar karlı değil. Ve rekabet oldukça arttı. Belli bir kalite ve çıtayı herkes yakalayabiliyor. Bu noktada hem fark oluşturmak hem de karlı bir konumda kalmak daha güç.
Büyük satış hacimleri olan ve birçok kıtada satış yapabilen kartel markalar bunu sürdürebiliyor. Çatısı altındaki markaları doğru bir şekilde konumlandırıp suyun üzerinde kalabiliyor. Veya alt markalardan zarar eden olsa da, bunu belirli bir seviyeye kadar devam ettirebiliyor.
Bugün Opel, Alfa Romeo ve kapanan Saab gibi markalar, artık sınırları bütün dünya olan otomobil pazarında bölgesel ve dar bir alana sıkıştıkları için yaptıkları ürünlerin kalitesinden bağımsız olarak dar boğaza girdiler veya giriyorlar. İstediğin kadar güzel tasarım, güçlü motor ve sağlam araç üret. Artık araç başına elde edilen karlar düşük. MAliyetleri düşürüp, büyük satış hacimlerine ulaşamazsan dükkanı çeviremiyorsun.
Opel'in konusuna gelirsek; GM'in şirket batırma mazisi eskidir. Kötü yönetimden dolayı kapısına kilit vurduğu şirketler için wikipedia'dan bakabilirsiniz. Olursa Opel ne ilk ne de son olur.
PSA'ya satılırsa ne olur? Bunu tahmin etmek imkansız. Bugün Volvo örneğinde olduğu gibi bir iş modeli olursa; finansal sorunlarını halledip kendi çizgisinde çıta yükseltip çıkışa geçebilir. Ama Vw 'nin yaptığı gibi endositoz bir operasyonla bünyeye dahil etme şeklinde olursa Opel amblemli PSA varyantı modeller de görebiliriz.
Bekleyip görmek lazım. Bir ara da Magna grup alacaktı, son dakikada iptal oldu. Ama belli oldu ki GM, bu kızı evermek istiyor

O olmadı, bu olsun kurtulma havasında.