Bana akıl ve fikir verildiği için herşeyi korkmadan sorgulayabilirim, sorgulamam istenmeseydi böyle yaratılmazdım diyerek şu soruyu sormak istiyorum o zaman
Bu sureleri ve ayetleri tek tek yorumlamak yanlış olur. Bir önceki ve bir sonraki ayetlerin de okunup öyle yorumlanması gerekiyor. Bir kitap okurken karakter bir adam öldürmüşse neden öldürdüğü bir önceki paragrafta yada bir sonraki paragrafta mutlaka yazar gibi düşünün.
Şimdi bu ayetleri düzgünce yorumlamak için öncelikle Arapça bilmek gerekiyor. Türkçe meallerle bir yere varamayız. Ayette bahsedilen tefeci fahiş fiyat çeken fırıncı bile olabilir, zira o bölgede bir fırıncı varsa ve herkes ondan ekmek almak zorundaysa istediği fiyatı çeker öyle değil mi? Ekmeğin fiyatı başka yerde 1 liraysa ve bu adam keyfe keder 2 liraya satıyorsa gene haksız kazanç elde etmiş olur ve o kazançta haramdır, haram olması da gerekir.
O yüzden tefecinin çok geniş anlamları ya da farklı bir anlamı olabilir. Bu mealleri yazan din adamlarına da güvenmek zorunda değilim onlar da din konusundaki popüler kültürün birer parçaları en nihayetinde.
Hatta 1400 yıllık bir din var ortada ve insanlar 1400 yıldır orucu neyin bozup neyin bozmadığını 1400 defa tartışmasına rağmen emin olun bu ramazan ayında 1401. defa da tartışacaklar. Bir tane din adamı çıkıp da diyor mu arkadaş siz gerizekalı mısınız 1400 yıldır anlamıyorsunuz. Bunu derse televizyona çıkamaz ve para kazanamaz mesela. Doğruya doğru demedikleri için bu bakımdan tv ye çıkan din adamları da haksız kazanç sağlıyor mesela.
Devalüasyondan söz ettim, cebinizde sürekli dolar taşıyorsanız o doların değerinin hiç değişmediğini düşünelim. Yani Amerikada 100 yıldır ekmek fiyatları hep 1 dolar olsun mesela. Bu sebeple doları faize yatırmazsak dolar hep aynı dolar olarak yerinde kalacak fakat bugün 30 lira verip 10 dolar aldınız, yarın dolar 4 lira olduğu zaman bozdurduğunuz zaman 40 liranız olacak, yani havadan 10 lira kazanmış olacaksınız fakat karşılığı gene 10 dolar olacak Bu durumda fazladan türk lirası kazanmak haram olurken dolar helal olacak.
Şunu demek istiyorum, sürekli denge halindeki (değil ama olsun hadi) bu koskoca kainatı yaratan bir güç dünyadaki bu aciz canlıların neler yaptığına çok takılmaz. Milyarlarca groston ağırlığa sahip jüpiter mi önemli ortalama 70 kilodaki insan mı önemli. Jüpiteri dengede tutmak mı önemli insanı dengede tutmak mı önemli

Özetle, bizim insan olarak üzerimize düşen vazifemiz birbirimizle, hayvanlarla ve doğayla iyi ilişkiler kurarak bize verilmiş süreyi tamamlamak, bize verilmiş bu süre boyunca da bizden sonrakilerin bizden de iyi şartlarda yaşaması için çalışmak.
Adamın hayatı 5 vakit namaz kılıp oruç tutmakla geçmiş fakat insanlığa zerre faydası yok, öteki taraftan gavur dediğimiz kesim ibadeti ve çalışmayı bir dengeye oturtmuş kendinden sonraki insanların da iyi şartlar içinde yaşaması için teknolojiyi geliştirmiş ve biz koltuk başında otururken iletişimimizi koparmamamız hatta daha da güçlendirmemiz için birşeyler yapmış. Hangisi cenneti daha çok hak eder sizce?
O yüzden senetmiş krediymiş gibi olaylara çok takılmayın demek istiyorum. Altından kalkabiliyorsanız kredinizi çekin, taksit yaptırın ve ayağınızı yorganınıza göre uzatın. Harcamalarınızı düşünün ve bütçenin müsade ettiği şekilde harcama yapın. Altından kalkamayacağınız yükleri taşımaya çalışmak da eşinize ve çocuğunuza zarar verir, bu bile İslamiyette hoş karşılanan bir durum değil.
Çevrenizdekilerin iyi şartlarda yaşaması için çalışın ve ortaya birşeyler koyun tüm bunları yaparken hayata entegre olmak ayıp değil, bu entegrenin yanında ibadeti de eksik etmemek gerekiyor. Tüm bunlar yapılırsa insanın vicdanı rahat olacaktır.