• Ağımız Büyüyor!

Güncel tartışmalar, etkinlikler ve anlık paylaşımlar için bizi sosyal medyadan da takip edin.

YAĞMURLU HAVADA SİNYAL ÇALIŞMIYOR

seriklimustafa

Kayıtlı Kullanıcı
32-Isparta
Arkadaşlar aracım 2019 model Insignia 120. yıl paketi. Aracı yeni aldım. Orta şiddetli ve üzeri yağmurlarda (10–15 dakika ve daha uzun süreli yağışlarda) sağ ön sinyal çalışmıyor. Yağmur kesilip hava 1–2 saat kuruduğunda ya da araçla 10–15 km yol yaptığımda sinyal tekrar çalışmaya başlıyor.

Bu durumun nedeni ne olabilir? Alakası var mı bilmiyorum ama far ampulleri orijinal değil, LED takılmış.

Yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim. Saygılar.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Sİnyal verdiğinizde ses geliyor mu? Belki su kaçıyor şasi yapyıordur...

Sinyal ampülün elektrik bağlantılarına su geliyor olabilir.Bendede aynı şey başıma geldi ama hiç yanmıyordu far rolesini ve standart tip lambaya geçince düzeldi.Farklı ampül deneyin arıza çözülmez, Far rölesi yada elektrik bağlantısına su giriyor.

Merhabalar, yağmurda kesiliyor, kuruyunca geri geliyor → net elektriksel temassızlık veya su alma olabilir.
Belirti seninle birebir aynı:

Yağmurda sinyal gider
Kuruyunca geri gelir

Kontrol:

Farın içi buğulanıyor mu?
İçinde su damlası var mı?

Çözüm:

Farı sök → içini kurut (saç kurutma makinesi bile olur) ( Sökme işlemi sizin için uygun değilse, işi bilen bir ustaya gösterebilirsiniz, yada sarjlı bu kurutma makinesiyle kurutabilirsiniz. Aynı zamanda far işiyle ilgilenen birine gösterin far su alıyorsa eğer müdahale edilsin. )
Kapak contalarını kontrol et
Gerekirse silikonla izole et

Soket / kablo oksitlenmesi
Yağmurda kesmesinin en klasik sebebi bu.

Kontrol:

• Sağ ön sinyalin soketini çıkar
  • İçinde yeşillenme / pas var mı bak

Çözüm:
  • WD-40 Contact Cleaner veya elektronik spreyle temizle
  • Kurut
  • Hafif oksit varsa zımpara ile temizle
  • Gerekirse soketi değiştir
LED ampul uyumsuzluğu
Senin söylediğin çok kritik detay bu
Orijinal değil → LED takılmış
Sorun:
  • LED’ler bazen su/nem + düşük dirençte hata verir
  • Beyin sinyali kesebilir veya düzensiz çalışır
  • Test:
En önemli test bu:
  • LED’i çıkar
  • Orijinal ampul tak
  • Yağmurda dene

Düzelirse → sorun %100 LED

Şase (eksi) bağlantısı zayıf​

• Yağmurda direnç artar → çalışmaz
  • Kuruyunca düzelir
Kontrol:
  • Sağ farın şase kablosunu bul
  • Gevşek mi / paslı mı bak
Çözüm:

Zımpara + sağlam sıkma

Sonuç (öncelik sırası)​

Şu sırayla git:
  1. ✅ LED’i çıkar → normal ampul tak (ilk dene)
  2. ✅ Soketleri temizle
  3. ✅ Far içinde nem var mı kontrol et
  4. ✅ Şaseyi kontrol et
Büyük ihtimal: Soket oksit + LED uyumsuzluğu birleşmiş olabilir. Zamanla su aldıysa içine oksitlenme yapmıştır, buda tekrarda sıvı temasında çalışmayıp içerideki sıvı kuruyunca tekrardan çalışmaya başlıyor olabilir.

• Beğen
Tepkiler: cenk artem
bugün farları kontrol ederken, sağ ön far kapaklarından birinin kapalı olmadığını hatta açık olduğunu fark ettim. aklıma farın buradan su yada nem alıyor olabileceği geldi. okancaannn arkadaşın tavsiyesine uyacağım. bi alakası varmı bilmem ama sağ siste buhar var. umarım arıza sıkıntı düzelir. herkese tşk ederim.

Son düzenleme:
bugün farları kontrol ederken, sağ ön far kapaklarından birinin kapalı olmadığını hatta açık olduğunu fark ettim. aklıma farın buradan su yada nem alıyor olabileceği geldi. okancaannn arkadaşın tavsiyesine uyacağım. bi alakası varmı bilmem ama sağ siste buhar var. umarım arıza sıkıntı düzelir. herkese tşk ederim.
Oksitlenme olduysa farda muhtemelen temassızlık yapıyordur.

hocam senin sorun ampulün kendisinde değil, ampul değişirken bozulan izolasyonda gibi duruyor. Sinyal çalışmadığında e-devletten veya ekrandan bir hata uyarısı veriyor mu araç? Ona göre beyin tarafını da yorumlayabiliriz.

yağmur sonrası sağ ön sinyal yine yanmıyordu. bende sağ far kısa led ampülün soketini söktüm, akabinde sinyal düzeldi. bunu bi kaç kez tekrar ettim, sorun görülmedi. soketi takınca sinyal çalışmıyordu. soketi sökünce sinyal çalışıyordu. eveltengri sorun çözülmek üzere. herkese tşk ederim.

Benim konunun aynısı değil ama bir benzerine bir örnek buldum. Sorun yine orjinal olmayan led ampuller.

Geri