Merhaba arkadaşlar,
Internette gezinirken şöyle bir Astra şikayetiyle karşılaştım:
Bu soruna çözüm de sonradan bulunmuş:
Arkadaşın tepkisi, biraz da aynı konuda diğer marka kullanıcılarının gazına geldiği için fazlasıyla sert.. Sonuçta her arabada olabilecek bir yazılım hatası eninde sonunda düzeltilmiş. Arkadaş 2 ay servislerde sürünmüş, değil 2 ay 2 yıl sürünüp derdine derman bulamayan nice Opel harici otomobil kullanan arkadaşlarım var. Ama konu bu değil..
Benim aracım da HB olmasına rağmen 2008 Enjoy. Motorumun hangisi olduğunu nasıl anlayabilirim (şasi numaramı biliyorum)
Benzer bir problem bende de var gibi, ve ben gaza yüklenerek sorunun üstesinden geliyordum ancak eğer böyle bir çözümü varsa hiç vakit kaybetmeden servise gideyim.
Internette gezinirken şöyle bir Astra şikayetiyle karşılaştım:
Arkadaşlar, mayıs başında 2008 model Enjoy paket Astra sedan 1.6 satın aldım ve benim için kabus başladı. Aldığım gün aracımı evin önüne park ederken aracın yokuş yukarı kalkışta zorlandığını daha doğrusu kalkamadığını fark ettim.(araçta tek başına ve bagaj boşken) Hemen hafta sonu servise gittim ve sorunu anlattım. Servis, bir test sürücüsü verdi ve birlikte denemeye çıktık. İnönü stadının etrafında bir tur attıktan sonra test pilotu kalkışlardaki zorlanmanın normal olduğunu, bu modellerin özelliğinin BOL GAZLA KALKMAK !!! olduğunu söyledi.(yaklaşık 3500 devirden sonra kavrama !, ecotech tasarımcıları herhalde salak, arkadaş olayı çözmüş) Ben de henüz tanımadığım bir araç olduğu için bunun bu araç için normal olduğuna inandım ama biliyordum ki bu 1600 cc 16 valf 115 hp bir araç için anormal.(bu aldığım 5. araç: volkswagen, honda, renault, opel kullandım ve 14 yıldır araba kullanıyorum) Sinirimden kudurmuş bir halde eve gittim ve bu aracı honda ya tercih ettiğim için kendime bol bol isyan ettim.(astra sedanı tercih sebebim: bebek beklediğimiz için arka koltuğun ve bagajın geniş olması, Alman arabası olmasının verdiği güvenlik hissi ve Opel markası.) Ertesi hafta başka bir servise gittim ve durumu teknik elemana açıklamaya başlamadan eleman "yaşadığınız problem sadece size özel değil, aynı sorunu yüzünden gelen 12. kişisiniz" dedi ve ben şok! Sorun şu: astra sedan için iki tip motor(XR ve XP) üretiliyor. XP tipinde sorun yok fakat XR tipinde güç kaybı sorunu var. Sorun için Almanya daki merkezle yazışmalar yapılıyor. Teknik elemanın dediğine göre Opel, XR motorlu araçları geri çağıracak. (ama ne zaman belli değil) sonra ben soluğu aracı satın aldığım bayide alıyorum ve bu sorun üzerine yazışmalar devam ederken nasıl bu araçları satmaya devam ettiklerini sorarak bir saat isyan ediyorum. (bu arada özet yazmaya çalışıyorum) Bayi, bana böyle bir yazışmadan haberleri olmadığını söyleyerek yetkili servis ile irtibata geçiyor. Yetkili servisin müdürü böyle kronik bir sorun olmadığını, bu sorun yüzünden gelen araç sahibi sayısının sadece 2 olduğunu söylüyor ve beni tekrar servise davet ediyor. Servise gittiğimde (Allah ı var) servis müdürü gayet ilgili ve kibar sorunumla ilgileniyor. Birlikte deneme sürüşüne çıkıyoruz ve sorunu o da fark edip kabul ediyor. Ertesi gün beni tekrar servise çağırıyor ve ertesi gün araç bilgisayara bağlanıyor, sonuç: tüm veriler normal. Bir de bu servisin test pilotuyla denemeye çıkıyoruz ve bu arkadaş da iki tip motordan ve XR motorların üretim hatasından bahsediyor ve o da aracımı yokuşta normal kaldıramıyor. Daha sonra servis müdürü teknik olarak yapacak bir şey olmadığını ve bölge teknik sorumlusunu beklememiz gerektiğini söylüyor.
Sonuçta 35000 ytl verdiğim 0 km araç yapması gereken en temel şeyi yapamıyor yani hafif eğimli yokuşlarda bile doğru düzgün kalkamıyor.(klima açıkken yerinden bile kıpırdamıyor) Ve ben sonucun ne olacağını bilmeden bekliyorum. Kafayı yemek üzereyim, parama mı yanayım, serviste geçen günlerime mi yanayım, sinirlerimin bozulduğuna mı yanayım bilmiyorum.
Arkadaşlar aynı sorunu yaşayan birileri varsa(sorunu çözülmüş veya çözülmemiş) ne olur bir fikir versin.
Bu soruna çözüm de sonradan bulunmuş:
Bölge teknik sorumlusundan gelen cevaba göre Macaristan daki yetkililer XR motorlardaki üretim hatasının farkında ve birkaç aydır zaten bu tip motorlar Gedizler ve Erpaş Opel servislerinde düzeltiliyor. Ben de Gedizler Opel e gittim ve sorunu 2 saatte
çözdüler. Problem, yazılım hatasıymış ve yazılımın güncellenmesi gerekiyormuş. 2 saatlik basit bir yazılım güncellemesi için 2 ay servislerde süründüm. Hiçbir servisin birbirinden haberi yok, hele satış sorumlularının hiçbir şeyden haberi yok. Giden zamanım, harap olan sinirlerim ve servislere git gellerde yaktığım bir depoya yakın benzin de cabası. Karşılığında bir özür dilemek bile zor geldi arkadaşlara.
Şimdi gelelim asıl vahim olan yere: Opel yetkilileri (ta Macaristan a kadar) sorunu biliyorlar ve hala XR motorlar satışta. "Yazıklar olsun!", başka birşey demiyorum. Astra Sedan almayı düşünen arkadaşların dikkatine.
Bu arada fikir vererek yardım etmeye çalışan tüm arkadaşlara teşekkür ederim.
Arkadaşın tepkisi, biraz da aynı konuda diğer marka kullanıcılarının gazına geldiği için fazlasıyla sert.. Sonuçta her arabada olabilecek bir yazılım hatası eninde sonunda düzeltilmiş. Arkadaş 2 ay servislerde sürünmüş, değil 2 ay 2 yıl sürünüp derdine derman bulamayan nice Opel harici otomobil kullanan arkadaşlarım var. Ama konu bu değil..
Benim aracım da HB olmasına rağmen 2008 Enjoy. Motorumun hangisi olduğunu nasıl anlayabilirim (şasi numaramı biliyorum)
Benzer bir problem bende de var gibi, ve ben gaza yüklenerek sorunun üstesinden geliyordum ancak eğer böyle bir çözümü varsa hiç vakit kaybetmeden servise gideyim.