türkiyem de yabancılaştık

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan SANCAR
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Türkiye'de yabancılaştık diyorsunuz...
ama bence önce yazdığınız başlığa bakmalı...

Türkiye---bu şekilde yazılır....
Siz bizim için namusumuzdan sonra gelen hiç bir şekilde laf ettirmediğimiz böylesine önemli bir kelimeye(kelimedende öte aslında) biraz daha dikkatli olarak doğru yazmanızı rica edicem....

Sinir oluyorum..Sinir oluyorum herşeyi ile tamamen türk olan ancak yabancı isimlerle açılan işletmelere..Giyim mağazası açılır yabancı isim koyulur.Ayakkabı mağazası açılır italyana benzer bir isim konulur.Cafe bar açılır ingilizce isimler konulur.Bırakın işletme isimlerini günlük konuşma ve yazışmalarımızda hangimiz okey kelimesini kullanmıyoruz.

abi sonuna kadar haklısın ama ne söylenebilirki alışmışız artık kimse umursamıyor farkedilmiyor.siz bile şikayet ederken bile cafe yazmışsınız :(..

bu konu zannedildiği kadar basit değil.Bugün kullandığımız pek çok kelime esasen yabancıdır ve yıllar içinde dilimize yerleşmiştir. Mesela yazınızdan "mağaza", "tişört", "avrupa" kelimeleri çok da uzak olmayan zaman dilimlerinde dilimize yerleşmiştir. sosyolojiden haberdar olanlarca malumdur ki toplumsal değişimin temel ritüellerinden birisi kelime ve dil yapısında meydana gelen değişimlerdir. Engel olmanın yegane yolu değişime engel olmaktır. Bunun içinde ekonomik fakirleşme, diktatör bir idare, eğitimsiz bir halk ve benzeri şartlar aranır.

Farkındalık önemlidir. mevcut dejenerasyonu farkedip ama nelerde dejenerasyonun olduğunu ayırt edememek "oturgaçlı götürgeç" vari kelimelerle muhattap olmaya neden olur. Ve kopmalar başlar.

İnternet cafe dejenere değildir, "moonlight" internet cafe dejeneredir.. İzahı zor ve zahmetli olan bu konu hakkında pek çok sosyolojik araştırma var.

ben arkadaşa sonuna kadar katılıyorum...

Cok Hakli Bencede ve Bu tür İsimlere Kimse Dur Diyemiyor...

onu bunu bilmem ama şu sıralar ferit şahenk, güler sabancı ve habertürke gıcık olduğum kadar kimseye olmuyorum diyebilirim.zaten mehmet altan gibilerini allaha havale ettim bile.ne alakası var da demeyin.özellikle habertürkün sunduğu programların isimlerine bir bakın.herşeyden önce medya düzenli olmalı.mağazalardan da öte bişi bana kalırsa...

Yazdığının her kelimesine katılıyorum

kardeş çok haklısın. ben Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeniyim. okulda herşeyi bir tarafa bıraktım sadece bu konu üzerinde duruyorum. ancak şöyle bir durum var. biz bir anlatıyoruz televizyon bin yıkıyor malesef... yine de bu durumun tek sorumlusu eğitimdir... yani biz öğretmenler... ve her ne kademede olursa olsun eğitimciler...

oysa dilimiz dünyanın engüzel dillerinden birisidir. kıymetini bilmezsek malesef yok olacak...

güzel bir konuya geğindiğin için teşekkür ederim sana...

Sinir oluyorum..Sinir oluyorum herşeyi ile tamamen türk olan ancak yabancı isimlerle açılan işletmelere..Giyim mağazası açılır yabancı isim koyulur.Ayakkabı mağazası açılır italyana benzer bir isim konulur.Cafe bar açılır ingilizce isimler konulur.Bırakın işletme isimlerini günlük konuşma ve yazışmalarımızda hangimiz okey kelimesini kullanmıyoruz.O kadar sinkaflı küfürümüz dururken fuck diyen yeni nesile ne demeli:D ..Ülker grubu kola çıkardı öz ve öz türk kolası imajı verdi ama adı nee.'cola turka.'.
Peki neden turka mesela türk değil.ya da neden cola yazılıyorda kola yazılmıyor..Ben c harfini neden k okumak zorunda kalıyorum..şöyle yürürken etrafınıza bir bakın hangi mağazanın ismi türk ismi,türkçeden gelen bir isim..Ben mi çok takıntılıyım bilemiyorum ancak bana göre biz ulus olarak birlik beraberliğimizin temeli olan türkçeyi ve buna bağlı olarak türklük kavramını kaybediyoruz.utanıyorum üzerinde başka ulusun bayrağını taşıyan tişörtler giyen insanlar görünce...Özentinin sınırlarını aştık nereye gidiyoruz bilemiyorum..Biz yüzyıllar önce Fatihlerle Kanunilerle Yavuzlarla avrupaya derinden girmişiz zaten..Ama belli ki çıkamamışız..Allah ,Türkleri ve Türkiyemizi korusun ..ama biz de sahip çıkmasını bilelim..Herkese saygılar..

alıntı burası idi.. yanlışlık olmuş..

Sen HerŞeyİnle DÜnyaya Bagimli Olursan;
Ekonomİnİ, EĞtİmİnİ, Medyani .......
Hatta KonuŞacaĞin Kelİmelerİ Bİle Onlar Belİrler

ben de bir öğretmenim ama şunu söylemeden geçemeyeceğim eğitimli insanlar yabancı kelimeleri daha çok kullanıyor eğitimsiz insanlar öztürkçe konuşuyor öyle değil mi ? gidin köylere konuşulan dil bozulmamıştır.Bir de arkadaşlar maalesef bu kaçınılmaz bir şey güçlü toplumlara özeniyor insanlık ve dilini de onlara uydurmaktan vazgeçmiyor bundan 70 80 sene evvel de fransızca üstünmüş ne kadar eğitimli insan varsa aralara fransızca sözcükler koyarmış bence ilk önce ekonomiyi düzeltmeli insanların kişi başına düşen gelirlerini 10000 dolara çıkarmalı insanlar aşağılık takıntılarını yenerse bu yabancı kelimeleri kullanmaktan vazgeçer öyle kuru kuru vatan millet sakarya edebiyatıyla bu işler olmuyor üst sınıf bu alışkanlıktan vazgeçerse yeni zenginleşecek kesimde bun yapmayacaktır bi de arkadaşlar benim en nefret ettiğim durumu söyleyeyim didimde gurbetçiler (hepsi diyemem bazıları)plajda markette sokakta her yerde almanca konuşuyorlar işte bence esas kokuşmuşluk burada insanlar kendi memleketlerinde almanca konuşmayı güzel buluyorlar eskişehirde üç yıl devletin öğrenci yurdunda kaldım kırgız öğrenciler bizim binanın üçte biri kadar vardı arkadaşlar inanın hepsi rusça konuşuyorlardı insanlar kendilerini bir toplumdan aşağı gördükçe bu devam edecek bence

Geri