Sigara kötü bir alışkanlıktır!
İlk cümle bu olmalıdır, buna kimsenin itirazı yok. Fakat...
Kimse kimsenin özgürlüğüne müdahale edemez. Özgürlük, bir başkasının özgürlüğünün başladığı yerde sonlanır, şeklinde bir tanım vardır. Sigara konusunda buna katılıyorum. Sigara içen bir kimsenin başkasını rahatsız etmeye, ona zarar vermeye kesinlikle hakkı yoktur. Kapalı mekanların büyük kısmında, bankamatik sıralarında, miting alanlarında, konserlerde, kısacası kalabalık olan açık havalarda sigara içilmesi kabul edilemez. Hatta sokakta bile içilmesi zamanında çok içmeme rağmen şu anda hiç de hoş gelmiyor. Kısacası bir başkası rahatsız edilmediği sürece sigaranın içenden başkasına zararı yoktur.
Olayın çok ince detaylarını görüp adeta yasağı haklı kılmaya çalışanlar var. Arabada sigara içmek dikkat dağıtır, doğrudur. Ancak bu bir radyo kanalını bulmaya çalışmaktan çok daha kısa süreli bir dağınıklıktır. Yahut sigarayı içip izmaritini dışarı atanlar örnek verilmiş. Onun yanlışlığı gün gibi aşikar zaten. Bunu bu yasakla mı önleyeceksiniz? Çeşitli ayrıntılara saplanıp olayın bütününü göremiyoruz bazen.
Tekrar ediyorum, sigara kötüdür. 12 yaşında başladım. 17 yıl içtim. Aşağı yukarı 2 yıldır içmiyorum. Beynime tüküreyim diyorum. Oysa ailem beni hep uyarırdı, ben de sözde bilinçli bir bireydim. Sonuçta şu anda içmiyorum. Ama bu, arabada sigara yasağı gibi bir saçmalığı eleştirmeyeceğim anlamına gelmez. Sigarayı insanlara bu biçimde yaklaşarak bıraktıramazsınız. Mümkün değil!
Şu anda çevremdeki arkadaşlarımın büyük bölümü kaçak sigara içiyor. Kartonu 17.5 TL. Düşünün bir paket sigara 1.75 TL. Devletin sattığı yasal sigarayı alın, tam 4 katı. İnsanlar ister istemez kaçak sigaraya yöneliyor. Demek istediğim bu tip uygulamalar kesinlikle ama kesinlikle çözüm değil.
Son olarak benim bütüne baktığım zaman gördüğüm manzara korkunç! İnsanlara fikirler alıştıra alıştıra veriliyor. Milim milim, gram gram... Dolayısıyla insanlar tepki göstermiyorlar birçok şeye... Görünen o ki, alkol yasağının gelmesi çok uzun sürmeyecek gibi duruyor. Sigara da bunun bir ayağı. Amaç, toplumu baskı altında tutmak, kendine bağımlı kılmak v.b... Konu ile ilgili bir video paylaşıyorum. İzlemenizi tavsiye ederim.
http://www.youtube.com/watch?v=-SmPwPydbSs