Tavan Sarkması

koordinaat

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
10 Haz 2012
Mesajlar
41
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Arkadaşlar tabi bi kaç tecrübesizlik sonucu sabunlu su ile temizledigimiz aracımızın tavanı bir süre sonra sarma yaptı malesef :sopa:

bu durum ile ilgili orjinalligini bozmamak şartı ile tavsiyelerini almak istiyorum nasıl bir çözüm ile sarkan kısımları düzelte biliriz ..

Bi kaç yerde araştırdım

1- şırınga yöntemi ile tavana bali enjekte ederek yapıştırma ??
2- yapıştırıcı sprey sıkıp üzerinden bastırıp yapıştırmak ??
3- tavanı sökerek komple yerde yapıştırıp yeniden monte etmek ??

varsa başka bildiginiz yöntemler yada aklınıza gelen çözümler paylaşalım lütfen..
 
benim başımada gelmişti orj kumaş tekrar yerine yapıştırlamıyordu orj. kartonun üzerine yeni kumaş kaplıyorlar hatta forumda aratırsanız biri kendi yapıp fotografları paylaşmıştı
 
Farklı bi yöntem daha okudum forumda sonuç olarak problem olmamış

kapı filitrelerini söküp bir boya rulesinin giecegi kadar yerden rule ile bali yi tavana sürüp alttan temiz bir rule ile bastırarak yapıştırmışlar sanırım mantıklı bi yöntem denemek lazım ;)
 
boşuna uğraşmayın hiç bir şekilde eski haline gelmez.

tavan döşemesi komple sökülecek ve aracın dışında tekrar kaplanıp geri takılacak.
 
Arkadaşlar bu opelin döşemelerde kullandığı bu ilginç yapıştırıcının ne olduğunu bilen var mı?
 

Bali değil.Bu yapıştırıcı herneyse döşemeyi kaldırdığınızda kartonda şu izolasyn köpükleri gibi bir köpüğümsü tortu bırakıyor.Bali gibi esnek sakız gibi uzayan birşey değil.Biraz elinizi sürtün pudra gibi dökülüyor.Eeee işe ilk başladığımızda da mercedes bmw range rover satmıyorduk. :) Öyle kolay değil bu işleri başarmak takım elbiseyle kapkara motor yağının içine yatmayı göze alacaksın :)
 
takıpteyım benım aractada aynı sorun var tavan sarkmıs drumda :S
 
Arkadaşlar konunun daha iyi anlaşılabilmesi için biraz detaya girmek lazım diye düşünüyorum. Tavan sarkması iki şekilde olur. Birincisi tavan kaplamasının üzerindeki kumaş malzemenin sarkması, diğeri ise kumaşın değil de tavan kaplamasının komple sarkmasıdır. Tavan döşemesine gerilen/kaplanan kumaş sarkınca elden hiç bir şey gelmez, tavan döşemesi sökülecek üzerindeki kumaş sıyrılıp atılacak, döşemenin yüzeyi temizlendikten sonra mümkünse kompresör yardımı ile yapışkan malzeme tatbik edilip yeni kumaş ile kaplanacaktır. Diğer durumda; tavan kaplamasını tavan sacına sabitleyen fabrikasyon bir işlem yoktur, bu kaplama malzemesi elcikler, güneş siperlikleri, kapı fitilleri, birkaç tane çıt çıt malzeme ile tavana sabitlenir o kadar, zamanla tahrip olan bu malzeme sarkma yapar, o zaman döşemeciler şöyle bir işlem yapıyorlar, tavan kaplaması yerinden sökülüyor, kaplamanın tavandaki koruma barlarına denk gelen yerlerine sünger şeritler yapıştırılıyor, daha sonra bu süngerler tavan barlarına yapıştırılıyor o kadar, zaten yapacak başka bir işlem de yoktur (yeni tavan kaplaması almaktan başka) Yanlız bu işlemi kendiniz yapacaksanız "aman sağlam olsun, bir daha çıkmasın" diye tavan sacının tamamını süngerle kaplamayın, zira malüm sünger nemi emer, dolayısı ile uzun vadede tavan sacında paslanmalar oluşur.
 
Ben opelin fabrika çıkışı kullandığı yapıştırma kimyasalını halen daha merak etmekteyim :)
 
Geri
Üst