Ynt: speed buster
Selam tekrar,
hayır... sanırım anlatamadım. Özellikle tepki süresini kısaltıyor.
Tam da gaza basmanız ile motorun yükünün artması
arasındaki ilişkiye müdahale ediyor işte bu cihaz.
Biliyorsunuz uzun zamandan beri artık bu tip araçlarda gaz teli yok. Elektronik düzenliyor.
Siz gaza basmaya başladığınız anda bastığınız orana bakıp o oranda motora giden karışımı artırıyor. Ancak bir de ukalalık yapıp sizi dinlemeyip daha az veya daha fazla verebiliyor.
Burada ne oluyor. Siz gaz pedalına "küt" diye
sonuna kadar bassanız bile (gaz telinden farklı olarak) elektronik (daha önceki grafikte göründüğü gibi) önce düşük miktarda ve belli bir süre sonra oranı "gecikmeli" olarak artırıyor. Bu da işte o meşhur yaklaşık 1 saniyelik "gecikmeye" yol açıyor.
şöyle bir senaryo da düşünebiliriz. Boş verelim %100 gazı.
İki araç var ve her ikisinde de gaz pedalın altına bir takoz koydunuz ve öyle ayarladınız ki pedalı en fazla %15 basabileceksiniz.
Her iki araçta da aynı anda köklediniz pedalı. Yani sadece %15 basabildiniz. bu süre inanılmaz kısa olacak. Belki 0.1 saniye gibi bir süre içinde son noktaya ulaşmış olacak.
Normal araçtaki elektronik, bu %15'lik oranı, motora, daha önce gönderdiğim grafikteki gri çizgide olduğu gibi gönderiyor. 1-2 saniyelik bir süre içinde %0 - 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 7 - 10 - 15 gibi. Yani yavaş başlayıp sonra hızlı yükseliyor.
SB halbuki %0 - 2 - 4 - 6 - 8 - 10 - 12 gibi daha yüksek oranda motora yük verilmesini sağlıyor. Aslında normal araçtaki "filtreyi" ortadan kaldırıp gaz pedalı etkisi oluşturuyor.
Ve hatta 3. kademede ise (grafikteki kırmızı çizgi) sizin gaz pedalına bastığınız oranı tahminen x2 yapıp %0 - 4 - 8 - 15 gibi olmasını sağlıyor. tüm bunlar sadece ilk 1-2 saniye içinde oluyor.
Aslında kısacası "daha fazla" gaz veriyor.

) Ancak daha fazla gaz vermeyi pedala basarak ta yapabilirim diyorsunuz (bir arkadaş böyle bir yorum yapmıştı sanki) ama yapamadığınız şey ise o ilk 1-2 saniyede ki anında %100 gaz verseniz bile elektroniğin motora sizin bastığını oranda gazın gitmesine engel olması.
Öok uzun yazdım ya

Sabırla buraya kadar okuduysanız teşekkürler

))
Yalnız Turbo'lu araçlarda uzun vadede Turbonun ömrünü kısaltacağını düşünüyorum. Ani yüklenmiş oluyor neticede.
Ayrıca son olarak yorumum. özellikle kapışmak için süper olduğuna eminim. Yani kimse yanlış anlamasın işe yaramaz demek istemiyorum. Tam tersine, özellikle duran aracın kalkışlarında kesinlikle etkili olacağına eminim.
eketen link' Alıntı:
sn.locke
Bahsettiğiniz kavramlara göre bunun yine tepki süresinin kısalması ile alakası olmadığı görülüyor. İlk anda gaza yüklenmek ile gaza basmamla motorun gazı yemesi arasındaki sürenin kısalması arasında bir ilişki yok, doğru mu? Ayrıca o ilk andaki yumuşak başlangıcın yerini küt diye gaza oturuşun almasının debriyaj olsun diğer mekanik aksam olsun bize geri dönüşü nasıl olacak?